Wat is auto tuning

Inleiding

Tuning is feitelijk het aanpassen van een auto. Meestal met als doel om een auto sneller, sportiever of opvallender te maken. Tuning of cartuning kan op diverse onderdelen van een auto betrekking hebben. Hieronder een opsomming.

Tuning 

Motortuning of chiptuning Waar het gaat om de prestaties van de auto, heb je het over motor tuning. Het tunen van een motor kan op verschillende manieren. Er is een tweedeling in het daadwerkelijk aanpassen van de motor (plaatsen turbo, vergroten van de cilinders, etc) en chiptuning. Bij chiptuning wordt de software van het motormanagementsysteem aangepast, waardoor onder andere de hoeveelheid brandstof en het moment van inspuiting veranderd wordt. Hoofddoel is het verhogen van het vermogen van de motor. Vering en schokdempers Het verlagen van de auto komt de wegligging ten goede en het geeft je auto bovendien een sportiever uiterlijk. Er zijn diverse soorten verlagingsveren te koop al dan niet in combinatie met kortere schokdempers. Velgen en bandenOnmisbaar is uiteraard een setje sportvelgen. Inmiddels zijn er honderden varianten te vinden waarbij op dit moment de chromen of lichtmetalen velgen erg populair zijn. Let op dat als je grotere velgen koopt dan oorspronkelijk op de auto zaten, je de juiste banden kiest. Uiteraard moet het hele zaakje nog in je wielkast passen, maar ook de rolomtrek van de band moet gelijk blijven. Dit om te voorkomen dat het ABS systeem en de kilometerteller gek gaan doen.

Tips

Zelf je auto tunen? Er is een grote hoeveelheid online winkels en websites die tips geven. Het loont zeker de moeite om eens goed rond te speuren en prijzen te vergelijken. Een aantal websites:

Tuning mee verzekeren

Geef wel door aan jouw autoverzekeraar dat jouw auto getuned is. Zeker indien het tunen veel geld heeft gekost. Je wilt immers dat jouw schade wordt uitgekeerd bij een eventueel verkeersongeval. Het kan zijn dat jij een hogere no-claim korting krijgt door deze wijzigingen aan jouw auto. Een lagere bonus malus korting kan ook. Voor rekenvoorbeelden zie de website van Reaal.nl en bijvoorbeeld ook http://www.auto-verzekeren.nu/Reaal@@reaal bonus malus ladder.

Links

  • cartuning-guide.com
  • carlifestyle.nl
  • onlinetuning.com