Waar vind ik betaalbare winterbanden

Inleiding

Geadviseerd wordt tegenwoordig de zomerbanden al in september in te wisselen voor winterbanden, wanneer de buitentemperatuur onder de 7 graden celcius gaat komen en er nat weer op komst is. Er gaan zelfs stemmen op om winterbanden verplicht te stellen. Met de extreme winter van 2010 kiezen steeds meer mensen voor winterbanden. Winterbanden leveren nu eenmaal meer grip op de weg op door het zachtere rubber. Waar vind ik betaalbare winterbanden? Is er een alternatief voor het aanschaffen van winterbanden?

Welk merk winterbanden kiezen

Volgens een eind september 2010 door de ANWB uitgevoerde test van winterbanden, kwamen Dunlop en Michelin als testwinnaars uit de bus. Dat wil uiteraard nog niet zeggen dat deze fabrikanten ook de winterbanden levert die voor uw auto geschikt zijn. Andere bekende aanbieders van winterbanden zijn Pirelli, Continental, Vredenstein, Good Year en Bridgestone. Daarnaast zijn er ook nog minder bekende merken die winterbanden leveren. Kijk bij het zoeken naar winterbanden op internet altijd goed naar de maten van de band. Overigens heeft de consumentenbond ook uitvoerig winterbanden getest. Uit deze test valt op te maken dat er erg grote verschillen bestaan tussen de aangeboden banden en dat er zelfs banden zijn die slecht scoren. Ook maakt deze test duidelijk dat dure banden niet zonder meer betere banden zijn.

Waar moet ik verder op letten bij de aanschaf van winterbanden?

Het kopen van winterbanden alleen is uiteraard niet voldoende. Naast de winterbanden is het ook zaak bijpassende velgen aan te schaffen, zodat de velgen met zomerbanden alleen verwisseld hoeven te worden door de velgen met winterbanden. Ook moeten de banden goed uitgebalanceerd worden.

De totale kosten hiervoor kunnen hierdoor per verkooppunt ook erg verschillen. Vraag dus goed door met welke kosten je te maken krijgt. De totale kosten (vier velgen, vier winterbanden, balanceren van de banden, monteren van de banden etc.) bedragen op dit moment, ter indicatie, tussen de 725 en 1000 euro, afhankelijk van de bandenmaat en het type winterband. Via internet is het eenvoudig zicht te krijgen op de kosten. Bellen naar leveranciers van winterbanden in de buurt is uiteraard ook mogelijk.

Let in ieder geval ook op de levertijden. Je bent al gauw één of twee weken verder. Wanneer je zelf de banden monteert, let dan uiteraard ook op de bezorgkosten per wiel.

Aanbieders van winterbanden

Aanbieders van winterbanden op het internet zijn onder meer:

  • Winterbanden.nl
  • Autobandenmarkt.nl
  • Profile Tyrecenter.nl
  • Kwikfit.nl
  • Velgenshop.nl

Via vergelijkingssites kun je natuurlijk ook kijken wie de goedkoopste winterbanden levert. Ook kan het geen kwaad te informeren bij je eigen garagebedrijf. Om goede klanten te behouden, kan het best wel eens zo zijn dat jouw garagebedrijf winterbanden met korting kan leveren en monteren.

Huren van winterbanden

Doordat de vraag naar winterbanden stijgt en de productie mede als gevolg van de economische recessie achter is gebleven, zie je de prijs van winterbanden op dit moment snel stijgen. Winterbanden (zonder velgen) die normaal gesproken nog enkele tientjes kostten, gaan op dit moment voor meer dan honderd euro de deur uit. Wanneer je de aanschafprijs van winterbanden te hoog vindt, kun je er bij wijze van alternatief natuurlijk ook nagaan of het mogelijk en voordelig is om winterbanden te huren in plaats van te kopen. Voor ca. 150 euro per week kun je winterbanden huren. Dit lijkt in ieder geval voor een wintersportvakantie een goed alternatief. Let dan ook op sneeuwkettingen (ook te huur)! Winterbanden huren kan onder meer bij Profile Tyrecenter.nl, Winterbandentehuur.nl en Bandeko.nl.