Hoe werkt een airco systeem in de auto

Airconditioning in een auto

Een airconditioning in een auto is een gesloten systeem waarin onder druk een koudemiddel circuleert. Vaak worden systemen die zichzelf reguleren ook wel climatronic of climate control genoemd. Het basis principe van een airco is niet veel anders dan dat van een doorsnee koelkast die bijna iedereen in zijn huis wel heeft staan en de uiteindelijk werking is gebaseerd op het natuurkundige principe dat door verandering van druk een vloeistof warmte opneemt of juist afstaat. Echter kent de auto-airco iets andere type componenten dan een standaard koelkast.

Uit welke onderdelen bestaat een airco in de auto

Een airco bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een compressor: deze verplaatst het (lage druk) gasvormige koudemiddel naar de condensor (hoge druk).
 • Condensor: het opgewarmde koudemiddel wordt door de condensor gepompt. Hier staat deze zijn warmte af aan de rijwind of middels een fan. Door de temperatuursdaling wordt het middel vloeibaar.
 • De filterdroger: deze verwijdert vuil en vocht uit de te koelen lucht.
 • Het Expansieventiel: het vloeibare koudemiddel in de auto van de airco staat nog steeds onder hoge druk en stroomt naar het expansieventiel. Deze reduceert de druk door een geringe hoeveelheid koudemiddel door te laten.
 1. De Verdamper: In de verdamper wordt het koude middel weer gasvormig. Door de drukverlaging gaat het koken en onttrekt warmte aan de lucht van het interieur. De aanjager blaast de lucht langs de verdamper.

Gebruikte vloeistoffen (koelvloeistoffen)

Een veelgebruikt middel is R134A, welke een fluor-ethaan verbinding is. Echter streeft de autoindustrie ernaar om vanaf 2008 de auto airco te laten werken op kooldioxide (CO2). Deze installaties hebben namelijk het voordeel van zowel kunnen koelen als verwarmen. Ze zijn daarentegen wel iets ingewikkelder maar stukken milieuvriendelijker doordat de CO2-kachel geen motorwarmte nodig heeft. En dit heeft het voordeel dat de motor sneller op bedrijfstemperatuur komt en schoner zijn werk zal doen.

Tips

De manier waarop je een airco gebruikt heeft invloed op de kosten van deze airco-systeem.

Om het systeem in goede conditie te houden hier wat tips:

levensduur en onderhoud

 • De meeste airconditioningssystemen werken de eerste drie jaar zonder problemen.
 • Laat het airconditioningssysteem regelmatig controleren, in ieder geval één keer per jaar.
 • Gebruik de airconditioning bewust en alleen als het echt nodig is.
 • Zet de airco minimaal eens per week. Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen en voorkomt onaangename geurtjes en condens-, bacterie- en schimmelvorming in het systeem.
 • Gebruik van de airconditioning bij regen of in de winter: schakel de airco ook kort in bij beslagen ramen. Het vocht wordt uit de ruimte gehaald. Vocht is immers ook niet goed voor de http://autoradio.startkabel.nl@@autoradio.
 • Zet de airconditioning een paar minuten uit voordat je de motor uitzet: dit voorkomt condensvorming in de installatie en verkleint daarmee de kans op schimmel en onaangename geuren.
 • Voorkom verstopping van auto airco:houd de ventilatieopeningen vrij van blad en vuil.

Milieu en gebruik

 • Zet voor vertrek deuren of ramen open: Is het erg warm, zet dan voor vertrek eerst de deuren open. De grootste warmte kan dan weg en de wagen is sneller koel. Of rij even kort met de ramen open, zonder de airconditioning in te schakelen.
 • Schakel de auto airco alleen in wanneer het niet koel genoeg wordt. Hierdoor verminder je het energieverbruik. Vergeet niet de ramen te sluiten bij het aanzetten van de airconditioning.
 • Zet de airconditioning niet te koud, de overgang tussen binnen en buiten is anders te groot en je kan er ziek van worden.
 • Schaf een auto met climate control aan, deze heeft minder koude stromen, en zal automatisch en zo snel mogelijk de gewenste temperatuur bereiken en afslaan wanneer deze niet meer nodig is.
 • Een airconditioning gebruikt brandstof en kost motorvermogen. Pas dus op met het gebruik. Moet de auto hard werken (caravan of bergen), zet hem dan uit. Het vermogen is dan hard genoeg nodig.

Vieze geurtjes en muf ruiken

 • Ruikt de aircondtioning muf of onfris, dan is deze waarschijnlijk van binnen beschimmeld. Laat uw airco dan reinigen met een speciale reiniger voor aircosystemen in de auto.

Dagelijks gebruik

 • Het is verstandig om een airco ook in de winter regelmatig te laten draaien om de rubber-afdichtingen soepel te houden. Als een aircosysteem lange tijd niet gebruikt wordt, dan is de kans groot dat hij gaat lekken en afdichtingen uitdrogen en gaan lekken.

Slechte werking airco

Een slechte werking van de airco komt meestal door een tekort aan koelvloeistof. Als er koelmiddel weglekt, kan de compressor oververhit raken. De airco gaat minder goed koelen en zal meer en langer aan moeten staan. Dit kan uiteindelijk de compressor beschadigen en oververhitten. Dit is een van de meest voorkomende problemen bij airco's en resulteert uiteindelijk vaak in een oververhitte en kapotte compressor.

Reparatie alleen door gekwalificeerde bedrijven

 • Reparaties aan een airco-systeem mogen in Nederland alleen door gekwalificeerde bedrijven worden gedaan. Gekwalificeerde bedrijven kunt u herkennen aan het Stek logo bij uw autobedrijf.