Alles over het koelsysteem van je auto

Het koelsysteem van jouw auto

Moderne verbrandingsmotoren maken gebruik van koelvloeistof om de motor te koelen. Vroeger werden motoren vaak dmv lucht gekoeld, echter door de vraag naar grote vermogens zijn de autofabrikanten overgegaan op een koelsysteem op basis van een vloeistof. Vloeistof heeft over het algemeen een groter koelvermogen en vloeistof heeft de mogelijkheid om door een radiator te worden geleid.

Hoe werkt een koelsysteem?

Om de motor op bedrijfstemperatuur te houden en niet te heet te laten worden, wordt deze met koelvloeistof gekoeld. Als een auto stilstaat is er een ventilator nodig bij gebrek aan rijwind.

Wat is longlife koelvloeistof?

Moderne auto's voorzien van oranjeroze koelvloeistof die een autoleven meegaat. dit zorgt voor minder onderhoud aan de huidige koelsystemen.

Hoe controleer je een koelsysteem?

  • Controleer geregeld de meters en controlelampjes. De meeste controlelampjes lichten op als u het contact aanzet en gaan na het starten weer uit. Lichten ze niet op, dan zijn ze kapot en Zullen ze nooit alarm kunnen slaan.
  • De temperatuurmeter moet ongeveer in het midden staan als de motor bedrijfswarm is.
  • Als het goed is schakelt de koelventilator voor de radiator zichzelf in door een warmtesensor in de radiator, dit gebeurt ongeveer bij 100-110 graden. Kijk uit voor je vingers!
  • Zet als de temperatuur van de motor te hoog oploopt tijdens het rijden als noodmaatregel de verwarming en blower vol aan. Zo kan de motor zijn warmte kwijt.

Tips voor onderhoud

  • Controleer geregeld het peil van de koelvloeistof. Meestal is er een reden voor een laag peil, bijvoorbeeld lekkage. Sommige problemen zijn eenvoudig op te lossen. Bijvoorbeeld door hier en daar wat slangen in te korten.
  • In het instructieboekje van uw auto is terug te vinden welk type koelvloeistof u moet toevoegen.
  • Draai nooit de dop van het expansietank los als de motor nog heet is. Er kan een gevaarlijke hete fontein ontstaan.
  • Vermeng longlife-koelvloeistof niet met andere koelvloeistoffen.
  • Laat de motor minimaal een halfuur afkoelen en wacht tot u makkelijk in de koelwaterslangen kunt knijpen,. Dan is de druk in het koelsysteem laag genoeg. Draai dan pas met een doek over de dop voorzichtig de dop van het koelsysteem een klein beetje los en laat de druk ontsnappen.
  • Controleer of de dop van de radiateur of het expansietankje goed afsluit.
  • Controleer de radiateur op sporen van lekkage (witgroene kalksporen).
  • Sommige koelsystemen moeten bij het vullen worden ontlucht, vooral bij de Franse merken. Vraag dit na bij uw garage.

Koelsysteem motorfiets

Het koelsysteem van een motorfiets werkt op vele fronten hetzelfde zoals het koelsysteem van de auto. Het koelsysteem van motorfietsen van bijvoorbeeld het merk http://ducati.2link.be@@Ducati zijn overwegend luchtgekoeld.

Aansprakelijkheid en verzekering

Een slecht onderhouden koelsysteem kan ervoor zorgen dat uw motor te warm wordt. Bijvoorbeeld omdat er te weinig koelvloeistof is het systeem aanwezig is. Indien de motorblok te warm wordt kan het vastlopen. Veelal is de auto daarna totall-loss. Het is mogelijk dat uw http://verzekeringen.startzoeken.nl/@@verzekering, zoals http://www.wa-verzekering.nu/Wa_verzekering_Inshared@@Inshared of Interpolis, deze schade niet dekt bij achterstallig onderhoud. Controleer daarom regelmatig uw koelvloeistofplei, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.