In 2010 vier hybrides bij Honda leverbaar

2010 wordt het jaar van de hybride auto

Honda wil in 2010 maar liefst vijf hybride modellen in de showroom hebben staan. Het Japanse merk is erg tevreden over de verkopen van de hybride Civic. Dat mag ook wel. Het is één van de weinige modellen waar meer van is verkocht dan vorig jaar. Onlangs is daar de Honda Insight bijgekomen. En dus grijpt Honda dit succes aan om naast de Civic nog drie modellen te voorzien van de hybride techniek.

Wat is een hybride auto eigenlijk?

Een hybride auto is een auto die gebruik maakt van meer dan één aandrijftechniek. De traditionele verbrandingsmotoren, zoals benzine en diesel, worden in de meeste gevallen gecombineerd met een elektromotor. Beide motoren zijn niet afhankelijk van elkaar en kunnen separaat de wielen aandrijven. Dit kan ook door beide aandrijftechnieken samen. Als de benzinemotor samen met de elektromotor direct met de wielen in verbinding staat, wordt dit ook wel een parallelle hybride aandrijflijn genoemd. Simpel gezegd is een hybride auto dus een auto die gebruik maakt van (een combinatie van) meerdere aandrijfmogelijkheden.

De betaalbare honda

Er komen dus nog drie extra modellen van Honda met de hybride techniek. Het meest belangrijke model voor Honda heeft nog steeds geen naam. Het model is ook wel bekend onder de naam "betaalbare hybride". Hiermee geeft Honda aan dat de auto goedkoper moet worden dan de bestaande Honda Civic en de grootste concurrent van Honda, de Toyota Prius. Honda geeft aan dat de auto zo goedkoop wordt, omdat dan meer particulieren de auto kunnen kopen.

Het uiterlijk van de "betaalbare hybride is wel al min of meer bekend. De auto gaat lijken op het concept "FCX Clarity". Honda verwacht van deze auto jaarlijks wereldwijd zo'n 200.000 te kunnen verkopen. Het grote nadeel van de auto is dat er nog geen gebruik gemaakt wordt van de nieuwste technieken. De auto zal geen "lithium-ion accu" hebben. Volgens Honda is dit niet mogelijk, omdat de prijs anders te hoog zou worden.

De andere modellen; Civic, Jazz en CR-Z

De andere drie modellen die Honda presenteert in 2010 zijn de vernieuwde Civic, de Honda Jazz (die uiterlijk hetzelfde blijft) en de CR-Z. Met name deze laatste auto wordt met veel belangstelling gevolgd. Het zou de lang verwachte opvolger van de sportieve CRX zijn. Door de productie van de vier modellen verwacht Honda in totaal zo'n 500.000 hybride auto's per jaar te kunnen verkopen. Voor Europa zal Nederland het belangrijkste verkoopland worden. Nergens in Europa worden immes zoveel hybride auto's gekocht als in Nederland. Uiteraard is dit te danken aan de gunstige belastingmaatregelen voor deze auto's

Is hybride te toekomst?

De grote vraag blijft natuurlijk of de hybride auto de auto van de toekomst is. De tijden van benzineslurpende SUV's of grote V12-motoren lijkt langzaam voorbij te gaan. Hoewel men ervan uitgaat dat er in de 21e eeuw nog voldoende olie is, zit de automobielindustrie niet stil. De ontwikkeling van zuinige en milieuvriendelijke auto's gaat snel. En wellicht dat de hybride auto de aanzet is voor het volledig elektrisch rijden. Het worden spannende tijden...