Wat is de Infiniti

Inleiding

Algemeen

Terwijl van steeds meer verschillende automerken de modellen op elkaar lijken, onderscheid Infiniti zich juist van de massa. Weliswaar luxe, snel, mooi en vooral duur, maar op een prettige manier heel opvallend.

Stappen

Infiniti

Het merk werd al reeds in 1989 op de geïntroduceerd in Amerika door Nissan om op deze manier modellen te kunnen uitbrengen om ook mee te doen in het luxe segment. Nissan is voor een groot deel in eigendom van Renault. De Infiniti werd op de markt gebracht als tegenhanger van Toyota, Honda en Lexus.

De naam “Infiniti” is bedacht door Lippincott Mercer. Infinity met een “Y” betekend oneindigheid. Het logo is een ovaal waarvan de onderkant onderbroken wordt door een piramide die naar boven wijst, maar binnen het ovaal blijft. De symbolisering van een gestileerde snelweg die onbegrensd doorloopt naar een verre horizon

Het is de bedoeling van Nissan om een “global brand” te ontwikkelen. De luxeauto’s bieden geheel nieuwe ervaring en werden in eerste instantie geproduceerd voor de Amerikaanse markt. Inmiddels is de auto leverbaar in Rusland, Oekraïne, Midden Oosten, Zuid Korea, China en Taiwan.

De eerste reclamecampagne van het automerk leverde niet de gewenste resultaten op, er werden namelijk geen modellen geshowd. Pas na het winnen van prijzen werd het merk bekend van luxe auto’s.

Modellen

De namen van de modellen van Infiniti bestaan uit 1 of 2 letters en 2 cijfers, waarbij allen een betekenis hebben:

  • De eerste letter staat voor het type auto, de E staat voor een coupe
  • De eventuele tweede letter zal waarschijnlijk een X zijn. Dat staat voor een All-Wheel Drive (AWD)
  • de cijfers geven de motorinhoud weer, dus bijvoorbeeld 37 staat voor een 3,7 liter motor

Q45: Dit model werd in 1990 op de markt gebracht en is tot 2006 in productie geweest. De wagen had een 278 PK motor, actieve vering en luxe interieur die zich goed konden meten met BMW en Mercedes. Er kwamen nog twee variaties op de Q45, de Q45t en Q45a. Na de productiestop van de Q45 kwamen de M35 en M45.

De Q45 kreeg een make-over in 2002 waarbij het als eerste voertuig ter wereld de mogelijkheid kreeg voor een stem geactiveerd navigatie systeem. Het basis model stond voor ongeveer $ 56.000,-- in de showroom.

QX4: In 1997 kwam dit model op de markt een gemoderniseerde en luxere uitvoering van de Pathfinder van Nissan. Infiniti bracht als eerste autoproducent een mid-size luxe SUV uit. Eerder dan de gevestigde merken als Lexus en Mercedes.

G45: In 2004 eeuwwisseling kwam de G45 op de markt waardoor het met Infinity gelijk een stuk beter ging. De G45 was de opvolger van de G20, een model dat gebaseerd was op de Nissan Primera. De G45 was compacter en sportiever dan zijn voorganger. Basisprijs van de auto was (in Amerika) $ 45.000,--.

EX..: In 2008 was het Infinity die met een wereldprimeur kwam. Door op het model EX een camera te plaatsen op alle vier de hoeken van de wagen wordt het inparkeren makkelijk. Het systeem heeft de naam “Around View Monitor”, waarbij op de monitor in de auto het hele gebied rondom de auto zichtbaar is, en inparkeren een “makkie” wordt. Daarnaast is ook Scratch Shield lak op de auto aangebracht, waarbij kleine krasjes zichzelf herstellen.

Infiniti in Nederland

Eind 2007 was het dan eindelijk zover, de Infiniti werd ook leverbaar in Nederland. Op 14 november kwam het model G35 op de markt door Pietersen US Carcenter. De wagen werd omschreven als “het comfort van een Amerikaan, de afwerking en kwaliteit van een Japanner en het weggedrag van een Europeaan”. Dit best verkochte model in Amerika kwam in de Nederlandse showrooms voor een bedrag van afgerond € 65.000,--. Tot dat moment was de auto moeilijk verkrijgbaar, gezien het feit dat er tot maart 2009 maar één showroom was.

Nederland anno 2009

Op 19 maart zal het studiemodel de Essence te zien zijn tijdens de opening van de 22e Infiniti dealer (in Amsterdam). Ook tijdens deze opening zal de G37 cabrio voor het eerst op de Nederlandse markt worden gepresenteerd.

De Essence is voor enkele dagen in Nederland en zal waarschijnlijk niet terugkeren, het is een conceptcar welke de hybride aandrijflijn demonstreert. Dit model komt dan ook niet in productie. Het is een tweepersoons sportcoupé met 22” lichtmetalen wielen, ruim 4,70 meter lang en slechts 1,30 meter hoog.

De cabrio G37 wordt rond het begin van het tweede halfjaar op de markt verwacht. Een sportieve wagen die in 8 kleuren leverbaar is en een basisprijs van bijna € 57.000,--.

Dan komt ook dit jaar de EX37 op de markt, met een basisprijs van bijna € 67.000,--- en leverbaar in 8 kleuren. Het is een model met een prachtig afgewerkte en lederen binnenbekleding. Gebruiksvriendelijke bediening, de wagen heeft een hele hoge stabiliteit op de weg, zelfs bij storm. De wagen is ruim 4,5 meter lang, heeft een V6 benzinemotor en een 3.7liter motor. Een nadeel is de kleine beenruimte achter, de kleinere bagageruimte en het verbruik. De auto rijdt namelijk 1:8.

Prijzenkast

“Top Safety Pick Award”: De prijs werd in 2008 in de wacht gesleept voor het model de EX35. Dit betekend dat de EX35 (binnen zijn klasse) de beste veiligheidsbescherming biedt. De veiligheidstechnologie van alle kanten van de auto werd geprezen. De prijs werd uitgerikt door het Insurance Institute for Highway Safety, een instituut dat veiligheidstesten uitvoert.