Wordt Build Your Dreams de grootste autoproducent ter wereld

Algemeen

China doet nog niet echt mee in de mondiale auto industrie, maar daar lijkt verandering in te komen. Mede door Wang Chuan Fu die in korte tijd een flink aantal autofabrieken heeft opgezet. De superinvesteerder Warren Buffet heeft hier zelfs al in geïnvesteerd, en de plugin hybride komt binnenkort naar Europa.

Wang Chuan Fu

Hij is geboren in 1966, in een familie van arme boeren, in het Chineze Shenzhen. Toen hij nog op high school zat had hij al de zorg voor zijn oudere broer en zuster omdat hun beider ouders gestorven waren. Ondanks deze zorgen gaat hij studeren aan de Central South Industrial University of Technology. Hij behaalt in 1990 zijn Masters aan het Beijing Non-Ferrous Research Institute.

Na zijn afstuderen gaat hij een aantal jaar werken in overheidsdienst als onderzoeker, maar in 1995 stapt hij over naar het bedrijfsleven. Hij richtte zijn eigen bedrijf op genaamd BYD Co, oftewel Build Your Dreams Co. Bijna 15 jaar later, 2009, staat hij op de 559e plaats van de Forbes lijst.

Build Your Dreams

Het bedrijf is gevestigd in de geboorteplaats van Chuan Fu, namelijk Shenzhen. Oorspronkelijk was het bedrijf een batterijproducent, maar hoopt met deze specialisatie een belangrijke rol te kunnen spelen op de markt van hybride auto’s. Ondanks dat het bedrijf nog niet zo lang bestaat is het zelf ook al bezig met het ontwikkelen van een hybride elektrische auto. Om deze auto te kunnen realiseren is in 2003 het autobedrijf Quinchan overgenomen.

In januari 2008 wordt op de Detroit motorshow de “F6DM”gepresenteerd. Dit is een sedan, DM staat voor Dual Mode, waarvan men vermoedt dat dit concept een revolutie zal worden in de wereld van de hybride auto’s. Deze auto is een zogenaamde plugin hybride auto en in december van 2008 is de F3DM in productie gegaan. BYD is de eerste autoproducent ter wereld die een volledige elektrische hybride in productie heeft, de “F6e”. Kosten: 150.000 yen, ongeveer $ 20.000 in Amerika (de Chevrolet Volt zal ongeveer 2x zo duur zijn).

De eerste grote opdracht van BYD is het voorzien van energievriendelijke taxi’s aan de gemeente waar het bedrijf staat. In 2010 of 2011 komt de auto eerst naar Europa voordat de wagen naar Amerika wordt geëxporteerd. In Nederland is het Haagse AutoBinck de importeur voor deze nieuwe wagen.

De batterij van de auto Het bedrijf staat met één klap op de wereldkaart, het is alle grote gevestigde autofabrikanten voor met het produceren van een plugin auto, de F3DM. Dit houdt in dat de batterij van de auto kan worden opgeladen via het stopcontact. Dit is een ferrous batterij, een soort lithium ion-batterij en heeft een vermogen om de auto zonder problemen 100 km te vervoeren. De F6DM heeft een vermogen tot een afstand van 400 km. Binnen 10 minuten is de batterij voor de helft opgeladen, terwijl die van de Chevrolet Volt (met een maximale afstand van 65 km) 1 uur nodig heeft om tot dezelfde capaciteit te worden opgeladen.

BYD garandeert dat de door hun geproduceerde batterij(en) tien jaar meegaan of 2.000 keer opladen (= maximaal 800.000km!). De grote producenten als Toyota en General Motors zijn nog niet overtuigd van de veiligheid van de lithium-ion batterijen. De heer Chuan Fu zegt dat de batterijen door BYD zijn ontwikkeld en zijn gebaseerd op ijzerfosfaat.

BYD anno 2009

Mede doordat de investeerder Warren Buffet eind september 2008 zich inkocht voor een belang van 10% (is gelijk aan $ 230.000.000) werken er in mei 2009 130.000 mensen (waaronder 10.000 ingenieurs) in de 11 fabrieken. Van deze fabrieken staan er 8 in China zelf en één in India, Hongarije en Roemenië. Deze heer Buffet heeft 50 auto’s van het type E6 besteld, welke in mei 2009 naar Amerika worden verscheept. Deze auto’s zijn bestemd voor de bestuurders van zijn investeringsbedrijf.

Het grote droombeeld van de heer Chuan Fu is om in 2025 de oprichter te zijn van de grootste autofabrikant ter wereld.