Je rijbewijs B halen met de ANWB

De Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond bestaat al sinds 1883 maar de letters ANWB hebben tegenwoordig officieel geen betekenis meer. De ANWB staat bekend om de wegenwacht maar ze houden zich met genoeg andere zaken bezig, waaronder het geven van rijlessen voor onder andere rijbewijs B. Je kunt deze versneld halen of op de traditionele wijze.

Het rijbewijs halen

Je hebt twee keuzes om je rijbewijs te halen. Versneld betekend dat je binnen 10 dagen wordt klaargestoomd voor het rijexamen. Deze 10 dagen staan trouwens niet vast en kan ook langer duren. Aan de hand van een proefles (intest) wordt gekeken naar je niveau van rijden en hoe snel je bepaalde zaken oppakt. Deze proefles wordt vaak genomen in een stimulator, maar kan ook plaatsvinden op de openbare weg. In overleg wordt bepaald hoeveel lessen nodig zijn voor het rijexamen.

Met de traditionele wijze neem je 1 tot 2 keer per week les voor ongeveer een uur en afhandelijk van je snelheid ben je meestal binnen de 40 lessen klaar om het rijexamen af te nemen. Ook met de traditionele wijze zul je een proefles afleggen om te kijken hoeveel lessen je ongeveer nodig hebt.

Naast lessen op de openbare weg krijg je ook les in de rijsimulator die je moet voorbereiden op de lessen op de openbare weg. Je oefent op een gecontroleerde manier je rijvaardigheid en verkeersinzicht. Let wel op dat maximaal 1/3 van de lessen via de rijsimulator gegeven mag worden.

Je krijgt een praktijkbegeleidingsboek met persoonlijk lesplan waarin beschreven staat wat je gaat leren. Samen met je instructeur hou je precies bij wat je geleerd hebt, zodat je altijd kunt zien hoe ver je bent.

Welke kosten moet ik rekening mee houden?

Voor het behalen van je rijbewijs moet je rekening houden met kosten van maximaal 49,75 euro per rijles van ongeveer een uur. Men gaat er vanuit dat elke leerling ongeveer 40 lesuren nodig heeft. De proefles duurt ongeveer anderhalf uur en kost rond de 66 euro. Let wel op dat mocht je je lessen willen annuleren dan kan dit kosteloos 24 uur na afsluiten van de lesovereenkomst of 70 dagen voor eerste les, anders zijn er kosten aan verbonden.

Het theorie-examen

Vooraf je lessen om het rijbewijs B te halen zul je eerst je theorie-examen moeten behalen. ANWB biedt deze mogelijkheid om deze online te volgen. Aan de hand van 34 modules wordt je voorbereid op het examen. Het voordeel is dat je al kunt beginnen als je 17 bent, alleen je kunt pas het examen afleggen als je 18 jaar bent. Je kunt natuurlijk al wel vast het proefexamen afleggen. Met de theorielessen van de ANWB krijg je 20 lessen voor 29,95 euro (augustus 2010).

Mocht je nog niet helemaal zeker zijn van je theoriekennis, dan biedt de ANWB ook eendaagse examentrainingen aan. Men gaat er dan vanuit dat je al voldoende hebt geleerd en het is meer de puntjes op de i te zetten. Aan het einde van de middag doe je dan het echte theorie-examen.

Op de website van de ANWB vindt je meer informatie over het halen van rijbewijs B.