Hoe werkt auto import

Hoe werkt auto import

Er wordt veel gesproken over het importeren van een auto. Het onderwerp heeft in de afgelopen tijd dan ook meerdere malen het nieuws gehaald. Uit cijfers van de RDW (RijksDienst voor het Wegverkeer) blijkt dat in 2008 wederom veel auto’s vanuit het buitenland naar Nederland zijn geïmporteerd. In dat jaren kwamen er maar liefst ca. 95.000 geïmporteerde voertuigen op Nederlands kenteken. Een groot deel daarvan is uit Duitsland afkomstig.

De redenen voor import

Binnen de Europese grenzen is er sprake van ‘vrij verkeer van goederen’. Bij het invoeren van een voertuig (auto, motor, etc.) naar Nederland vanuit bijvoorbeeld Duistland of Italië, hoeft er dus geen invoerbelasting betaald te worden. Wel dient er vaak een bedrag aan rest-BPM (Belasting van Personenwagens en Motorrijwielen) betaald te worden. Doordat met name rijk uitgeruste modellen en auto’s uit het duurdere segment in het buitenland vaak aanzienlijk goedkoper zijn, is het ondanks de te betalen rest-BPM, vaak voordeliger om een vergelijkbaar voertuig uit het buitenland te importeren.

Daarnaast zijn er simpelweg veel meer voertuigen beschikbaar in heel Europa, dan in Nederland alleen. De kans dat de auto van je dromen in Nederland niet te vinden is, maar in het buitenland gewoon op voorraad staat, is dus aanwezig. In Nederland is het aanbod van VW’s Golf V R32 bijvoorbeeld behoorlijk karig, terwijl er in het buitenland honderden kandidaten te vinden zijn.

Import uit Amerika

Er worden ook veel voertuigen ingevoerd vanuit de Verenigde Staten en Canada. Met name de Amerikaanse pick-ups zijn zeer geliefd bij ondernemers. Dit komt doordat het echte werkpaarden zijn met veel trekvermogen, maar dan wel in een luxe ‘verpakking’.

Daarnaast is er een vaste schare fans in Nederland, die houden van auto’s die afwijken van het normale Nederlandse straatbeeld. Zo zijn er veel SUV’s en MPV’s te krijgen, die hier niet geleverd worden door de normale merkdealer. Die mensen zijn met name op zoek naar een unieke auto.

Hoe te importeren

Het invoeren van een voertuigen uit bijvoorbeeld Amerika is ingewikkelder dan vanuit een ander Europees land. Zo moeten deze voertuigen worden voorzien van een individuele typegoedkeuring en moeten ze technisch aangepast worden aan de EU wetgeving. Daarnaast moeten ze ook nog een flinke reis afleggen, voordat ze in de Rotterdamse haven aankomen. Het is dus zeer verstandig om hier een specialist voor in te schakelen, zoals VDS Automotive Services.

Ook voor het importeren van Europese voertuigen kan het zeer lonend zijn om de hulp in te schakelen van een importspecialist. Alhoewel het proces in theorie eenvoudig klinkt, zijn er in veel gevallen wel praktische problemen die de kop op steken. Bovendien moet het voertuig ook in dit geval nog naar Nederland getransporteerd worden. Aangezien het voertuig nog geen kenteken heeft, dient het ook op eigen terrein gestald te worden. Als u gebruik maakt van bijvoorbeeld de auto import service van VDS, dan weet u zeker dat uw voertuig veilig gestald staat op een beveiligd terrein.