Zeven tips bij het kopen van een nieuwe of gebruikte auto: de Suzuki Swift

Voor vele mensen is de Suzuki Swift een zeer aantrekkelijke auto. Bijvoorbeeld vanwege de lage wegen belastng. Dit komt door het geringe gewicht van deze auto. Het benzine verbruik is mede daardoor bijzonder laag. Er staan vele Swifts te koop. Hoe maak je dan de beste keuze? Hieronder wordt uitgelegd waarom de Suzuki Swift uit de bouwjaren 2000-2004 op basis van mijn ervaring de beste keuze is. Hierbij let ik zowel op de prijs-kwaliteit verhouding, de techniek van de auto, het comfort en het rijplezier dat een Swift biedt.

Tip 1: Wees op de hoogte van de gechiedenis van deze populaire Swift

Dan koop je geen kat in de zak...

De Suzuki Swift werd geïntroduceerd in 1985. De eerste versies Suzuki Swift tot 1988 hadden een 1.0 GL motor of een 1.0 liter GA motor. Deze versies waren eigenlijk van plastic en bieden weinig comfort. Wegligging is instabiel en de carosserie heeft last van roestvorming. Onze tip: koop de Suzuki Swift uit deze eerste bouwjaren zeker niet.

De tweede generatie Suzuki Swift is geproduceerd van 1989 tot 1992. De meeste kinderziektes van de eerste serie waren er uit. Vanwege de gunstige prijs-kwaliteit verhouding zijn er vele modellen van deze Suzuki Swift verkocht. Met name de de 1.3 liter motor is veel verkocht. Voor de echte koopjes jager geldt: je koopt deze modellen Suzuki voor weinig geld en deze auto's blijven maar rijden... Het comfort van deze Suzuki laat nog te veel te wensen over en daarom is ons advies om een Suzuki Swift te kopen van na 1993.

De derde generatie Suzuki Swift is tien jaren in productie geweest tot 2004. Van deze Swift zijn er wereldwijd het meeste van verkocht en ook in Nederland was dit een echt verkoop-kanon. Dat komt mede door de grote binnen ruimte. Hij oogt klein aan de buiten kant, maar de Suzuki Swift is van binnen relatief groot. Er passen makkelijk vier volwassenen in. bovendien is de binnenkant gemaakt van degelijke materialen die er ook nog wel mooi uitzien.

Bovendien blijkt dat juist deze Swift weinig onderhoud vergt. En als je onderhoud wilt laten doen dan vallen de kosten reuze mee. Ook voor de doe-het-zelver is dit een ideale auto. Ook van dit model vind je vele onderdelen op de sloop. Het motorblok is lekker klein en compact, dus je kan over al makkelijk bij.

Vanaf 2004 zijn de nieuwe modellen Suzuki Swift genomen. Deze Swifts zijn nog relatief duur in de markt en de kwaliteit is naar mijn inschatting niet meer zo goed, zoals in de eerdere productie jaren.

Tip 2: Focus op de goede productie jaren

Hierboven is uitgelegd dat de beste productie jaren zijn tussen 2000 en 2005. Dat scheelt je dus veel zoekwerk. En mocht een garage dealer zo'n Suzuki aanbieden, dan weet je dat je er geen tijd aan hoeft te besteden.

Tip 3: volg een cursus auto techniek

Deze tip geldt natuurlijk voor de iedereen die zelf aan een auto wil sleutelen. Met name bij de Suzuki Swift is het onderhoud gemakkelijk zelf uit te voeren. En kom je er niet uit, dan vind je op internet een schat aan informatie.

Tip 4: Ga naar auto sloop bedrijven

Voordeel van deze tweedehands auto is dat er veel onderdelen zijn te vinden bij de auto sloopbedrijven. Tegenwoordig noemt een auto sloperij zich ook wel, auto demontage bedrijf. Voordeel is dat vele onderdelen al uit de Suzuki zijn gehaald en droog en warm worden bewaard in een hal of loods. je hoeft dus zelf niet een autowrak in te kruipen om een auto onderdeel te vinden.

Tip 5: de Suzuki Privé kopen?

Mocht je toch een nieuwe Swift willen kopen, maak dan een afweging hoe je nieuwe Swift koopt. Je kan de auto privé kopen. Met eigen geld of geld dat je van iemand kan lenen. Je zet de auto op je eigen naam en wellicht kan je gemaakte kilometers bij je baas declareren. Gelet op het lage benzine verbruik is de kilometer vergoeding best aantrekkelijk.

Tip 6: de Suzuki Swift leasen?

Wellicht mag je van je baas een auto leasen. Reken dan eerst uit of het verstandig is om te gaan leasen. De bijtelling is vrij hoog en de kosten kunnen dan hoger uitvallen dan verwacht. Als je de Suzuki wilt leasen, dan is onze tip om het onderhoud door een erkende dealer te laten uitvoeren.

Tip 7: de Suzuki fanclub

wordt lid van de Suzuki vrienden club. Misschien is dit wel de beste tip. Wordt lid van een Suzuki vrienden club. Er zijn er vele in Nederland. Er is er vast een bij jou in de buurt.. Voordeel is dat je mensen leert kennen die ook fan zijn van de Suzuki Swift. Bovendien kunnen zij jou ook helpen met alle andere tips die ik hierboven heb beschreven. Het lidmaatschap is niet duur en met de tips die je krijgt over goedkope onderdelen, of een goede garage in de buurt, verdien je het lidmaatschap makkelijk terug.

Bron vermelding

De gebruikte afbeelding werd door Suzuki vrijgegeven voor algemene publicatie ter gelegenheid van de Auto Salon in Parijs in 2003.