Hoeveel kost een auto

Inleiding

20100729auto_links.jpg

Een auto kost zoveel als je er aan uit wilt geven. Nu we dat gezegd hebben, kunnen we een ander vreemd fenomeen rond kosten bespreken, die niet alleen voor autos gelden, maar voor de meeste spullen. Want meestal als je iemand vraagt: "Wat kost dat?" Dan krijg je als antwoord een bepaalde prijs. Zo kosten auto's tegenwoordig tussen 100 euro en 1,5 miljoen euro, tenminste dat is wat je te horen krijgt als je naar de prijs vraagt. Maar dat is net zoiets als vragen hoeveel een brood kost en vergeten dat je naar de winkel moet lopen om het te kopen, dat brood kopen kost ook tijd. In dit leven kost alles dus meer dan de prijs die je ervoor betaalt.

Kosten

20100729auto_geld.jpg

Als je gaat kijken naar de kosten die je aan een auto hebt, dan begint dat al bij het uitzoeken van de auto. Welke auto wil je hebben en waarom wil je die auto hebben. In die tijd dat je aan het uitzoeken bent welke auto je wilt, ben je eigenlijk al geld aan het uitgeven. Je betaalt namelijk voor de elektriciteit van je internet aansluiting en computer, energie die je niet gebruikt had als je geen auto zocht of ergens anders voor had gebruikt. Sommige mensen zullen nu beweren, dat ze die internet aansluiting en PC toch aan hadden staan, dus die kosten mag je niet rekenen. Maar dat is natuurlijk alleen maar een manier van denken om de kosten van je nieuwe auto laag te houden. Het is namelijk niet zo, omdat je de computer toch al aan hebt, dat je de kosten niet kunt toewijzen aan dat waarvoor je de computer gaat gebruiken. Eigenlijk zou je dan zelfs de uren dat de computer niet gebruikt is moeten toewijzen aan de kosten voor de auto en andere activiteiten die je PC hebt verricht.

Zoeken en andere kosten

Je hebt nu de kosten van het zoeken toegewezen aan de kosten voor de auto. Stel dat je een auto wilt hebben van 10.000 Euro en je hebt voor ongeveer een werkweek zoekwerk verricht op internet. Laten we zeggen dat je dat tien Euro aan elektriciteit kost. Vergeet echter niet, dat je een deel van je internet aansluiting moet toekennen aan de zoekactiviteiten voor de auto, dat zou nog een 2 Euro 50 kunnen zijn. Hoewel het natuurlijk minder is als je een goedkope internet aansluiting hebt. Dan vergeten we ook nog even dat de computer slijt door je gebruik, waardoor je na drie jaar een nieuwe moet kopen. Een week zoekwerk is op drie jaar 1/156 van de prijs van je computer. Voor een computer van 500 Euro is dat toch weer even € 3,21. Je auto van 10.000 Euro kost nu dus al 15 Euro 71 en je hebt hem nog niet gekocht.

Kosten van dealers bezoeken

Gegarandeerd dat je na wat zoekwerk een paar modellen van verschillende merken hebt gevonden die je interesseren. Je gaat met je oude auto een paar weekenden op bezoek bij de verschillende merken dealers. Laten we het ons niet te moeilijk maken, je bezoekt drie merken en per merk bekijk je twee modellen die je interesseren en waarmee je een proefrit wilt maken. Laten we ook maar meteen er vanuit gaan dat je niet vijftig kilometer of meer hoeft te rijden om bij de dealers van de merken die je interesseren te komen. Per dealer rij je gemiddeld 40 kilometer heen, dus ook 40 kilometer terug. Dat betekent dat als je dat in drie weekeinden doet, dat je in totaal voordat je die nieuwe auto hebt gekocht al voor 240 kilometer hebt gereden. Voor de berekening stel ik voor dat we uitgaan van een auto die ook ongeveer 10.000 Euro waard is, dan stelt de ANWB dat je uitkomt op rond de 15 cent per kilometer aan kosten. Die kosten per kilometer omvatten de benzineprijs, onderhoud, reparaties en banden. Dus die 240 kilometer kost je zo maar even 36 Euro. Dan heb je nog vaste kosten zoals verzekering, motorrijtuigenbelasting, waardevermindering, onderhoud carrosserie, wasbeurten, lidmaatschap ANWB, voor het gemak zetten we dat bedrag op lekker laag zo'n 2500 Euro per jaar. Als ik er nu van uitga dat je per jaar 20.000 kilometer rijdt, dan zijn de vaste kosten per kilometer 12,5 Eurocent. Die drie ritjes naar de dealers hebben je dus 30 Euro aan vaste kosten gekost.

Je hebt nog geen auto, maar je hebt nu al €81,71 uitgegeven.

20100729auto_omlaag.gif

Je bent slim

Je besluit dat ene model te kopen, dat het lekkerste reed. Je gaat naar de dealer en weet met goed onderhandelen, je bent ook nog zo slim om de auto in december te kopen, de auto voor 8500 Euro te krijgen plus nog wat leuke extraatjes. De dealer heeft ook nog een leuke verrassing voor je om je auto rijklaar te maken mag je eventjes 500 Euro neertellen. De auto kost in werkelijkheid 9000 Euro. Wat is dat rijklaar maken dan eigenlijk dat betekent zoveel als het plastic er af halen, de banden op spanning brengen, controleren dat alles werkt en vastzit, benzine in de tank gooien, accu controleren, zorgen dat alles er op en er aan zit wat je gevraagd hebt, auto aanmelden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer, leges afdragen en verwijderingsbijdrage regelen.

Uiteindelijk gekocht

Je auto heeft tot nog toe €9081,71 gekost. Maar je bent er nog niet. Als je slim bent geweest dan heb je je oude auto verkocht. Dat betekent dat je de RDW moet laten weten dat de auto op iemands anders naam staat. Je moet de verzekering opzeggen of overzetten. Dat zijn allemaal weer kosten die je moet maken of dat nu via de computer kan of dat je dat persoonlijk moet doen maakt niet zoveel uit, je hebt kosten. Laten we voor het gemak goedkoop doen en hier tien Euro voor rekenen. Dan heeft je nieuwe auto je nu €9091,71 gekost zonder dat je er eigenlijk een meter in gereden hebt.

Nog wat kosten

De meeste mensen denken nu klaar te zijn met kosten. Ze hebben de auto tenslotte en ze kunnen doen waar ze zin in hebben. Ze vergeten echter dat ook deze auto per kilometer kosten heeft in de vorm van vaste kosten en variabele. De ANWB stelt dat de variabele kosten voor een benzine model van een auto van 10.000 Euro rond de 15 Eurocent liggen. Als je per jaar 20.000 kilometer rijdt, dan heb je aan variabele kosten in het eerste jaar €3.000,00. Gaan we uit van die 12,5 Eurocent per kilometer aan vaste kosten dan komt daar nog een €2.500 bij.

Na tien jaar autorijden

De nieuwe auto kost je in het eerste jaar na aankoop dus: €14.591,71 aan kosten. Als ik er vanuit ga dat je heel zuinig op je auto bent en je onderhoudt hem goed, rijd zo netjes dat je nooit een ongeluk hebt of ernstige schade, dan kun je gerust tien jaar doen met een auto. Je vaste en variabele kosten per jaar bedragen 5500 Euro. In de loop van die tien jaar gaan die kosten natuurlijk omhoog, maar voor het gemaak gaan we even uit van €5.500,00 per jaar. Dan heeft die auto je na tien jaar €55.000,00 plus de aanschaf prijs van €9.000,00 en de aanschafkosten van €91,71 uiteindelijk €64.091,71 gekost.

Voor dat bedrag had je in die tien jaar 128 computers van 500 Euro kunnen kopen. Dat zijn ruim 2 computers per week.
Je had 25.636 broden van €2,50 kunnen kopen.
Je had 6409 keer naar de bioscoop gekunt voor tien Euro. Dat is ruim twaalf keer per week naar de bioscoop.

Het kost nog meer

20100729auto_omhoog.gif

Overigens heb ik hier nu alleen maar kosten gerekend die direct te maken hebben met je auto. De meeste mensen met een auto gaan allerlei ritten uitvoeren en tijdens die ritten gaan ze allerlei extraas doen. Dat zijn natuurlijk allemaal auto gerelateerde kosten, die je niet zou hebben als je geen auto had of die veel lager zouden zijn, omdat het meer moeite kost en je het dus minder vaak doet. Dit bedrag zal per persoon aanzienlijk verschillen. Maar misschien ga je omdat je een auto hebt wat vaker uit eten buiten de stad. Je gaat misschien af en toe naar een theater optreden of een bioscoop in een andere stad, of je gaat naar een muziekfestival. Je gaat op bezoek bij vrienden waarvoor je vijftig kilometer moet rijden en neemt een flesje wijn mee of gaat zelfs met ze uit eten. Natuurlijk zullen mensen zonder auto dit soort kosten ook maken, maar misschien doe je het dankzij je auto allemaal iets verder weg in een stad waar je de goedkope plekjes niet kent. Stel dat het hier gaat om tweehonderd Euro per jaar die je extra uitgeeft bovenop wat anderen uitgeven, dan kost die auto na tien jaar nu alweer €66.091,71.

Gelukkig krijg je na tien jaar nog iets van tussen de 500 en 1000 Euro terug voor je ouwe autootje. Maar ja die zul je dan waarschijnlijk moeten stoppen in die nieuwe auto die je wilt kopen.

Links

Auto kopen volgens consumentenbond

kosten voor een gebruikte auto volgens ANWB