Tips voor het kopen van een tweedehands auto

Inleiding

De aanschaf van een tweedehands auto is vaak een prima alternatief voor het kopen van een nieuwe auto. De prijs ligt een stuk lager en daarnaast heeft internet het zoeken naar een occasion een stuk makkelijker gemaakt. Maar waar moet je nou precies rekening mee houden met het aanschaffen van een occasion?

Particulier of Dealer

De eerste keuze die je moet maken is of je de auto bij een dealer koopt of bij een particulier. Het kopen bij een autodealer is de meest betrouwbare manier omdat je dan over meer rechten beschikt. Helaas zijn niet alle dealers betrouwbaar dus let goed op of je wel met een geronomeerd bedrijf te maken hebt!

Het aanschaffen van een auto bij een particulier is minder betrouwbaar omdat je nou eenmaal over minder rechtszekerheid beschikt. Je kunt namelijk makkelijk opgelicht worden. De auto kan bijvoorbeeld gestolen zijn, er is geknoeid met de kilometer stand of de staat van de auto laat te wensen over. Alleen als je weet op welke punten je moet letten kun je een betrouwbare auto kopen.

Waar moet je op letten?

Het is zeer belangrijk om de auto goed te checken voordat je tot kopen overgaat. Let hierbij op de volgende punten.

Kentekenbewijs

Vraag altijd aan de koper naar het kentekenbewijs van de auto. Wees hierbij op je hoede. Mocht je twijfelen aan deze gegevens omdat de koper niet betrouwbaar overkomt, neem dan contact op met de RDW en controleer deze gegevens. Antwoorden als, ik ben m'n kentekenbewijs kwijt of hij is beschadigt, zijn verdacht. Daarnaast is het belangrijk of de gegevens van de koper overeenkomen met het kentekenbewijs. Controleer deze dan ook door te vragen naar zijn id-kaart of paspoort.

Verzekering

Een tweede belangrijk punt is de verzekering. Vraag altijd naar de verzekering. Als de auto niet verzekerd is betekent dit vaak dat de auto gestolen is en moet je van de koop afzien.

Kilometerstand

Een belangrijk punt van de auto is de kilometerstand. Let hierop en ga na of de km-stand niet teruggedraaid is! Hierbij moet je letten of er niet gesjoemeld is met nieuwe rubbers op de pedalen, een nieuw stuur of een andere versnellingspook. Dit zijn een van de punten waaraan je kan zien of er gesjoemeld is. Daarnaast kun je de geschiedenis van de auto checken door bijvoorbeeld eerdere APK keuringen te na te gaan of je neemt contact op met de vorige eigenaar van de auto.

De staat van de auto.

Het is zeer belangrijk om de staat van de auto goed te checken, want je wilt er immers nog jaren in rijden. Bekijk dus daarom goed naar de veiligheid en de mechanische staat van de occasion. Bekijk de auto altijd in daglicht en maak een proefrit. Mocht je er geen verstand van hebben, neem dan contact op met een expert of neem iemand mee die wel een goed oordeel kan vellen over de auto. Je zou de auto kunnen laten keuren bij de ANWB om er op die manier achter te komen wat de mankementen zijn van de auto.

Links

www.anwb.nl www.marktplaats.nl