Wat houdt de sloopregeling oude autos in

Sloopregeling in Rotterdam, Den haag en Utrecht

In navolging van Duitsland heeft ook Nederland een slooppremie voor de sloop van oude auto's. In Duitsland kan men voor een auto van 9 jaar of ouder een slooppremie van 2.500 euro krijgen, wanneer de oude auto wordt ingeleverd en er een nieuwe, energiezuinige auto voor terug wordt gekocht. Dit geldt ook voor tweede hands auto's. Eind januari 2010 hebben al 60.000 mensen gebruik gemaakt van de slooppremie, maar in 2014 hebben de grote steden een nieuwe slooppremie om de luchtkwaliteit van de steden te verbeteren.

Sloopregeling oude auto Nederland

Via het ministerie van VROM is de zo genaamde schone lucht premie van kracht, die voor auto's inhoudt, dat u een premie van 750 tot 1.000 euro krijgt voor een oude personenwagen, of 1.000 tot 1.750 euro voor een oude bestelauto. Voorwaarde voor de sloopregeling en slooppremie is dan niet, dat u een nieuwe auto moet kopen, maar wel een auto, die minder vervuilt dan de auto, die naar de sloop wordt gebracht.

Algemene voorwaarden voor de sloopregeling

Algemene voorwaarden zijn in ieder geval (kan per gemeente iets anders zijn):

  1. De datum van de laatste tenaamstelling van de auto moet liggen vóór 1 januari 1990. Snel een wrak kopen, en dan aanbieden voor de sloopregeling kan dus niet.
  2. Er moeten minimaal 3 maanden APK over zijn als je je auto naar de sloop brengt.
  3. De auto's moeten nog rijden en mogen geen wrakken zijn.

Hoogte sloop premie

De sloopregeling kent drie categorieën oude auto's:

  1. Categorie 1. Dit zijn de benzine auto’s, de personenauto's en de bestelauto's. Bij een bouwjaar ouder dan 1990 is de sloop premie 750 euro, als u een benzine personenauto of bestelauto koopt met een bouwjaar vanaf 1 januari 2001. Voor voertuigen gebouwd tussen 1 januari 1990 en 1 januari 1996 bedraagt de premie 1.000 euro.
  2. Categorie 2. De tweede categorie vormt de diesel personenauto’s. Als de auto is gebouwd voor 1 januari 2000, en u koopt een diesel personen- of bestelauto, voorzien van een af-fabriek roetfilter, dan is de subsidie 1.000 euro.
  3. Categorie 3. Dit zijn de diesel bestelauto's. Eerste voorwaarde is dat het bouwjaar van de auto voor 1 januari 2000 moet zijn. Een tweede voorwaarde is dat u een diesel personen- of bestelauto koopt, voorzien van een af-fabriek roetfilter. Vervolgens is wordt de hoogte van de premie ook bepaald door het leeggewicht van de auto. Tot een gewicht van 1800 kg is de premie 1.000 euro. Boven dit gewicht bedraagt de premie 1.750 euro.

Auto dealers

De auto dealers zijn blij met de regeling, en zien een impuls voor de verkoop van schonere auto's. Ook de Bovag, RAI Vereniging en Auto Recycling Nederland ARN zijn tevreden. Als de sloopregeling oude auto's ook de consument aanspreekt, kan het gereserveerde potje geld zo op zijn. En daar ziet het een beetje naar uit.

Bovag

De slooppremie voor oude auto's blijkt namelijk een succes: in de eerste week van juni dat deze regeling geldt zijn er volgens de Bovag al 4.821 transacties geweest. De Bovag verwacht en hoopt, dat dit tempo van transacties en omruil van oude auto's dit jaar verder toe zal nemen.

Voordeel voor de klant

De klant heeft twee voordelen als hij zelf de auto laat slopen:

  1. Hij ontvangt de slooppremie.
  2. Hij kan afdingen op de nieuwere auto, omdat er geen oude auto wordt ingeleverd.

Slooppremie grote steden 2014

Rotterdam geeft Rotterdammers die hun auto naar de sloop brengen tot 9.000 euro Den Haag tot 3.500 euro en Utrecht tot 2.000 euro. Maak er op tijd gebruik van want de budgetten zijn relatief beperkt.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden