Welke online routeplanners zijn er op internet

Inleiding

Naar dorp of stad rijden en daar langs de kant van de weg de kaart erbij pakken is tegenwoordig niet meer nodig. Met een online routeplanner kan je heel makkelijk vooraf je route bekijken. Een mooie routeplanner is op internet makkelijk te vinden want het aanbod van routeplanners is groot. Iedere routeplanner kent globaal wel dezelfde functionaliteit. Naast het bepalen van een route (kortste, of snelste) van A naar B, kom je in een routeplanner tegen:


  • Tussenstops inplannen
  • Informatie over mobiele flitscontroles
  • Weerwaarschuwingen
  • Werkzaamheden
  • 3D weergave (je route als het ware rijden)
  • Integratie met GoogleMaps

Hieronder volgt een overzicht. Hier kan je zelf je routeplanner uit kiezen.

Overzicht van online routeplanners

Van iedere routeplanner is de link gegeven. Een beschrijving van iedere routeplanner vind je later in het artiel.

Update 5-juli-2009 Hieronder nog 2 online routeplanners die ik via de reacties heb binnengekregen (Harald, bedankt):

Welke routeplanner is het meest nauwkeurig?

Dat is heel moeilijk te zeggen en een korte zoektocht op internet naar reviews of vergelijkingen tussen de website levert niks op.


Wat is de beste routeplanner?

Natuurlijk hangt dit af van wat je van een routeplanner verwacht. De website Hetbesteproduct.nl heeft een aantal routeplanners (niet alle van bovenstaande!) gereviewed. Map24 en Routenet komen hier als absolute winnaar uit de bus, met daarop gevolgd de ANWB en Mappy. Hun resultaten zijn:


Map24

(5 sterren)

Verzorgde site. Bijna alle informatie wordt weegegeven in goed Nederlands en dat wil nog wel eens anders zijn met de buitenlandse routerplanners die een Nederlandse versie maken. De aanwijzingen zijn duidelijk en de geschatte reistijden realistisch. Zonder files uiteraard. Als je voor gebruik even leest hoe je de interactieve kaart het beste gebruikt, dan heb je hier een prima routeplanner aan.

ANWB

(4 sterren)

Simpele maar daardoor zeer duidelijke routeplanner. Ook de kaart doet precies wat je verwacht.

Routenet

(5 sterren)

Zeer duidelijke routeplanner met tal van handige opties. Met "ik reis via" kun je handig een route berekenen als je twee adressen wilt aandoen. De instructies zijn bijzonder duidelijk en laten ook de verkeersborden zien zoals je die op de snelweg tegenkomt. Zelfs de NS reisplanner wordt aangeboden als alternatief. De reistijden zijn wat optimistisch ingeschat.

Onderweg.nl

(2 sterren)

Drukke site met onduidelijke aanwijzingen. Zo ontbreken bijvoorbeeld de straatnamen en dat kan net even die zekerheid geven die je nodig hebt. In de beschrijving kun je bij elk punt een detailkaartje openen maar een beetje route levert dan al snel vier of vijf A4-tjes op. Nee, niet geslaagd.

Mappy

(4 sterren)

Jammer dat de aanwijzingen wat cryptisch zijn. Dat heeft vast te maken met de vertaling. Anders hadden we Mappy zeker getipt. De routeplanner is verzorgd en de site biedt de optie om ook de kosten te berekenen op basis van een type auto. Vergeet niet de benzineprijs aan te passen want die staat standaard op één euro.

MapQuest

(2 sterren)

De grootste routeplanner uit Amerika biedt ook de mogelijkheid om een route te plannen in Nederland. Dat heeft wel wat voeten in aarde omdat dat niet met een paar klikken is geregeld. Zo moet je via settings de taal aanpassen en kiezen voor kilometers in plaats van de standaard mijlen. De geschatte reistijd is veelal de kortste van allemaal en daarmee veel te optimistisch. Zelf als je gaat rijden op een zondagmorgen moet je er nog vijf tot tien procent bijtellen. Wij zeggen: "Don't bother

De review is hier te vinden.