Wat is Augmented Reality

Introductie

Sinds augustus 2009 wordt onze werkelijkheid verbeterd:  "augmented reality". Met behulp van je telefoon en later wellicht een bril krijg je veel meer informatie over je omgeving dan je nu krijgt. In dit artikel alles over Augmented Reality.

Augmented Reality

Stel dat je over straat loopt in een stad. Je krijgt honger maar je weet niet waar een goed restaurant zit. Je haalt je telefoon uit je zak en je voert in restaurant. Vervolgens kijk je op je scherm terwijl je een rondje om je as draait. Op het scherm zie je een huizenblok verder een gebouw oplichten met de tekst Italiaans restaurant erbij. Onder het restaurant staan een aantal hyperlinks gepresenteerd: Hier naartoe, beoordelingen, menukaart, reserveren etc. Welkom in Augmented Reality.

Augmented Reality houdt in dat je veel meer informatie over je omgeving krijgt dan je normaal gesproken met je normale zintuigen zou krijgen. In het verzonnen voorbeeld hierboven krijg je een restaurant over je huidige omgeving heen geprojecteerd. Het restaurant zelf kan je nog niet zien, maar je telefoon "ziet" het wel. Een van de essentiële onderdelen van augmented reality is dat je een internetverbinding hebt. Aangezien tegenwoordig bijna alle telefoons op internet kunnen is dit geen probleem.

Augmented Reality gaat uit van het combineren van informatiebronnen. Zo zou het ook mogelijk zijn om in een wijk rond te gaan lopen als je op huizenjacht bent. Je stelt je telefoon in op Koop huis en je kijkt via het venster van je telefoon om je heen. Tot aan 3 huizenblokken om je heen zie je alle huizen die te koop staan. Bij sommige huizen kan je zelfs al plaatjes bekijken van het interieur. Ook staat er bij welke makelaar het huis te koop heeft staan en je kunt direct bellen voor een afspraak. In je augmented reality kijk je ook even rond naar de lokale supermarkt, postkantoor, PINautomaat etc. Information at your fingertips.

Hoe het werkt

Augmented Reality werkt met een aantal technieken: internet, RFID tags, GPS en objectherkenning.

Internet

Het internet is de informatiebank waar je telefoon of een ander augmented reality apparaat alle vereiste informatie vandaan haalt. Een internetverbinding is dus een vereiste techniek voor augmented reality.

RFID tags

Een RFID tags is een elektronisch label in de vorm van een chip die informatie geeft over het object. In moderne paspoorten zitten als RFID tags verwerkt waar de gegevens van het paspoort digitaal staan opgeslagen. Deze RFID tags kun je overal toepassen: kleding, gebouwen, vervoersmiddelen, alle soorten objecten (van een pen tot een stofzuiger). In augmented reality worden de RFID tags van objecten uitgelezen in weergegeven op je scherm.

GPS

Door middel van het Global Positioning System weet je telefoon waar je je bevindt. Hierdoor is het mogelijk om alleen informatie te geven die voor de gebruiker op dat moment interessant of belangrijk is. Als je in Rotterdam staat hoef je geen restaurants in China te vinden; een maximale afstand van een kilometer is prima. GPS helpt hierbij.

Objectherkenning

Met objectherkenning ziet je telefoon waar hij op gericht is. Zo zal je telefoon herkennen een huis als je hem hier op richt. Objectherkenning en RFID tags werken nauw samen op dit vlak.

Toekomstige ontwikkelingen

In het komende jaar willen enkele bedrijven al een vroege vorm van augmented reality aanbieden. Dit zal voornamelijk via telefoon gaan. Hier hoeft het natuurlijk niet bij te blijven. Zo is het ook mogelijk dat in de toekomst een brillenglas of een lens gebruikt gaat worden als display. Zo zou je met een glas "normaal" kunnen kijken en met het andere een nieuwe laag met gevraagde informatie zien.

Layar

Vanaf half augustus 2009 biedt het bedrijf Layar het gratis Layar-systeem aan. Met dit software-pakket kun je door de camera van je mobiele telefoon de wereld om je heen met extra informatie zien. Voor meer informatie over Layar, zie deze site: Layar.

Krachtige telefoon nodig

Gebruik maken met je oude Nokia 3310 is helaas niet mogelijk. Je hebt hier een krachtige telefoon voor nodig zoals bijvoorbeeld een iPhone of andere smartphone. Belangrijk is in ieder geval een GPS ontvanger, een camera en een snelle internetverbinding. Mocht je dit niet hebben op je huidige telefoon dan kan je op GSM.nl een nieuw abonnement afsluiten voor een goede prijs waar je een nieuwe smartphone bij krijgt. Klik hier voor de link.

Links

Youtube filmpje met eerste Augmented Reality programma voor de iPhone: Filmpje Augmented Reality iPhone

Youtube filmpje met Augmented Reality wandeling door stad in Zweden: Augmented Reality wandeling Zweden