Wat wil je weten over TomTom

Tom Tom wijst de weg

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een of ander navigatiemiddel in huis of op zijn mobieltje zitten. Dat kan een TomTom zijn. TomTom heeft namelijk het geluk dat zijn merknaam is uitgegroeid tot een gebruikersnaam: waar is mijn TomTom? Concurrenten zijn o.a. Garmin, Medion, Mio en Navigon.

Geschiedenis van TomTom in Nederland

  • 1991: Peter-Frans Pauwels en Pieter Geelen starten het bedrijf Palmtop. Ze gingen applicaties ontwikkelen voor de eerste generatie 'handheld' computers. Tot begin jaren negentig waren de meeste applicaties voor zakelijk gebruik. Stilaan werd het duidelijk dat particulieren ook behoefte hadden aan personal organisers. Het bedrijf begon met eenvoudige maar wel commerciële applicaties te ontwikkelen zoals woordenboeken, spelletjes en routeplanners.
  • 1994: ene mevrouw Vigreux komt de gelederen versterken, vooral om de internationale markt uit te breiden.
  • 1996: eerste groot, internationale succes dank zij de Palm Pilot en de opkomst van de eerste Microsoft gebaseerde apparaten waarvoor Palmtop de applicaties ontwikkelt.
  • 2001: Harold Goddijn wordt de 4de partner. Het bedrijf verandert ook van naam: TomTom.
  • 2002: TomTom komt zelf met een mobiel autonavigatiesysteem, TomTom Navigator genoemd dat meteen een enorm succes werd.
  • 2003: TomTom Navigator 2 komt op de markt.
  • 2004: TomTom Mobile komt uit: een navigatietoepassing voor smartphones.
  • Mei 2005: beursgang onder de code TOM2 en meteen werd circa € 125 miljoen opgehaald bij de beleggers. TomTom werd onderdeel van de AEX index op 2 maart 2006.
  • Juli 2007: TomTom doet een overnamebod op Tele Atlas. In oktober 2007 komt concurrent Garmin (Amerika) met een tegenbod. Na een nog hoger bod trekt Garmin haar bod terug en TomTom is, na goedkeuring door de Europese Commissie, eigenaar van Tele Atlas.
  • Februari 2009: Microsoft sleept TomTom in Amerika voor de rechter wegens het schenden van maar liefst 8 Microsoft patenten/octrooien. Als reactie op deze beschuldigingen trok TomTom een maand later ook naar de rechtbank om Microsoft van inbreuk te beschuldigen op 4 van zijn patenten. Het einde van deze tweestrijd is een geheime schikking geworden (een typisch Amerikaanse oplossing om een gerechtsgeschil te beëindigen).
  • 2009: TomTom komt beschikbaar voor de iPhone.
  • TomTom zit op dit ogenblik diep in de schulden! Deze schuldenlast is grotendeels het gevolg van de overname van Tele Atlas. Ook de recessie draagt bij aan de teruglopende verkoop van navigatieapparatuur: 31% minder verkocht tijdens de eerste 3 maanden van dit jaar. Of komt er hulp van Apple?

Wie is TomTom NV eigenlijk?

  • Iedereen kent TomTom natuurlijk van de navigatiesystemen. In Europa is TomTom de grootste fabrikant van deze systemen.
  • In Nederland alleen al werken ongeveer 1500 mensen bij TomTom. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam. Op de website van TomTom NV zelf staat dat het bedrijf meer dan 3300 werknemers telt die werkzaam zijn in 4 business units: TomTom, Tele Atlas, AUTO en WORK.
  • De meest bekende producten tot nu toe zijn: TomTom GO familie, TomTom XL, TomTom ONE series en TomTom RIDER.

Welk producten?

In het algemeen ligt de focus op 'auto-navigatie':

  1. Navigator-software voor gebruikers van PDA's en Pocket PC's, iPhone en in de nieuwste versies ook mobiele telefoons,
  2. Alles-in-een navigatie-apparaten (zogenoemde Portable Navigation Devices);
  3. TomTom Mobile-producten voor gebruikers van een smartphone om van hun mobiele telefoon een autonavigatiesysteem te maken.

Naast de verkoop via on line winkels verkoopt TomTom de producten ook in licentie aan een aantal bedrijven over de hele wereld in meer dan 30 landen en in meer dan 20 talen.

Hoe werkt GPS eigenlijk?

Voor navigatie wordt, niet alleen door TomTom maar ook door zijn concurrenten, gebruik gemaakt van het 'Global Positioning System', afgekort GPS. Het Navstar GPS systeem werd voor het eerst in gebruik genomen in 1973 en is een wereldwijd systeem van 24 satellieten die in 6 gebieden 'hangen' op ongeveer 18.000 km hoogte. Het navigatietoestel ontvangt het GPS signaal via een chip die de exacte locatie berekent ten opzichte van ten minste 4 (soms wel 12) satellieten zodat een hoogte-, breedte- en lengte-coördinaat bekend wordt van de plaats waar de ontvanger zich bevindt. De afstand wordt berekend op basis van de lichtsnelheid met ingewikkelde calculaties en rekenformules.

Shopping!