De voor- en nadelen van het openbaar vervoer

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer heeft niet altijd een positieve naam. Over vertragingen, treinuitvallen en seinstoringen doen vele verhalen de ronde. Het reizen met de auto heeft echter ook zijn nadelen. In sommige gevallen kan het een goede keus zijn om bijvoorbeeld met de trein of tram op stap te gaan. Openbaar vervoer heeft naast enkele nadelen namelijk ook veel voordelen.

Voordelen van reizen met openbaar vervoer

Reizen met het openbaar vervoer heeft een aantal belangrijke voordelen. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn als volgt:

 • In het openbaar vervoer heb je de tijd om op je gemak wakker te worden. Lees rustig je krantje en drink een kopje koffie. Voor studenten is het een goede mogelijkheid om nog wat leerstof door te nemen. Na een kort nachtje kun je ervoor kiezen om tijdens je reis wat slaap in te halen.
 • Als je met het openbaar vervoer reist, hoef je bij aankomst geen parkeerplek te zoeken. Dit bespaart je zowel tijd als parkeergeld.
 • Je kunt gezellig een drankje meedoen als je met het openbaar vervoer reist. Een BOB is niet nodig. Als je een avondje uit gaat, kan het openbaar vervoer daarom een goede keuze zijn.
 • Je staat met het openbaar vervoer bijna nooit in de file. Vooral als je in de spitsuren naar het centrum van een grote stad reist, is openbaar vervoer vaak veel sneller.
 • In het openbaar vervoer kun je gemakkelijk nieuwe mensen ontmoeten. Vele leuke gesprekken, relaties en vriendschappen zijn tijdens een reis met het openbaar vervoer ontstaan.
 • Het openbaar vervoer is vaak vriendelijker voor het milieu omdat veel mensen tegelijkertijd in een vervoermiddel reizen. Bovendien heeft het openbaar vervoer over het algemeen veel minder uitstoot dan auto's.
 • Reizen met het openbaar vervoer is veiliger dan het reizen met de auto. Ongelukken met het openbaar vervoer komen veel minder voor dan ongevallen waar auto’s bij betrokken zijn.

Nadelen van het reizen met openbaar vervoer

Zoals de meeste aspecten in het dagelijkse leven kleven er aan het reizen met het openbaar vervoer ook enkele nadelen. Enkele van de meest belangrijke nadelen zijn als volgt:

 • Het openbaar vervoer heeft regelmatig last van vertragingen. Dit kan er soms voor zorgen dat je een aansluiting mist en te laat op je bestemming komt.
 • Niet alle verbindingen met het openbaar vervoer zijn even goed. Sommige plekken in Nederland zijn met openbaar vervoer zelfs zeer slecht bereikbaar. In deze gevallen kun je beter kiezen voorde auto, scooter of fiets.
 • Als je gebruik maakt van het openbaar vervoer zul je regelmatig even moeten wachten. In de winter is dat met alle kou, regen of sneeuw vaak niet prettig.
 • ’s Nachts neemt het aantal treinen trams en bussen na een bepaald tijdstip af. Vaak rijdt er heel vroeg in de ochtend geen openbaar vervoer. Je moet dus altijd goed opletten of je de laatste trein, bus of tram niet mist.
 • In het openbaar vervoer heb je te maken met veel andere mensen. Dit kan natuurlijk een positief punt zijn maar er zitten ook nadelen aan. Denk bijvoorbeeld aan mensen die ’s ochtends vroeg een broodje ei gaan eten. Ook in de zomer kan het in volle treinen al snel benauwd en zweterig worden.

Reizen met het openbaar vervoer.

Reizen met het openbaar vervoer heeft dus belangrijke voor- en nadelen. De keuze voor openbaar vervoer of de auto hangt daarom vaak af van wat mensen persoonlijk belangrijke aspecten vinden. Ook de gelegenheid van de reis is vaak bepalend voor de keuze van het vervoermiddel. Voor een avondje stappen in Amsterdam is het openbaar vervoer heel geschikt. Voor een middagje naar je schoonouders in Drenthe zullen veel mensen voor de auto kiezen. Het is in ieder geval goed om te bedenken dat het openbaar vervoer vaak een goed alternatief kan bieden voor het reizen met de auto.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden