Het ontstaan van de elektrische fiets

De elektrische fiets in Nederland

Tegenwoordig rijden er al heel wat elektrische fietsen rond in Nederland Ze zijn in allerlei merken en modellen te koop en te huur. De elektrische fiets is ontstaan als vervanging van de bekende snorfiets die door zijn type hulpmotor niet echt milieu vriendelijk te noemen was. Daarom begon men deze hulpmotor te vervangen door een accu die gewoon via het lichtnet thuis op te laden was. En zo werd de eerste elektrische fiets geboren.

Doelgroep

Het was echter een uitkomst voor de oudere doelgroep die door hun beperkingen niet meer zo goed uit de voeten konden met de gewone normale fiets. Een accu bood de uitkomst, want men hoeft alleen nog maar de stekker in het stopcontact te doen. Maar door zijn uiterlijk was het nog steeds een soort snorfiets lomp en lelijk.

Dat kon beter en men plaatste deze accu op een gewone moderne fiets. Hierdoor kreeg het meer de uiterlijk van een fiets. Omdat zowel naam en uiterlijk van de snorfiets verloren ging kon het nu echt een de naam elektrische fiets gaan dragen. De accu's worden tegenwoordig in het frame en onder de pakjesdrager verwerkt waardoor ook de accu vrijwel onzichtbaar is en de fiets een fiets blijft en de ondersteuning je geheim. Zo vallen deze mensen met hun beperking niet meer op en kunnen ze blijven fietsen.

Deze ontwikkeling blijkt echter een een heel groot succes te zijn want door zijn uiterlijk en mogelijkheden wordt zelfs de doelgroep steeds jonger waardoor men zelfs al bijna elk model fiets zowel met als zonder deze elektrische ondersteuning te koop zijn. Zo hoeven zelfs jonge moeders met die zware kinderzitjes niet meer zwaar te trappen.

Software

Zo zie je maar dat de fiets allang niet meer een simpel vervoermiddel maar ook een luxe vervoermiddel waar men graag mee gezien wil worden ze zijn er in allerlei kleuren en maten en voorzien van allerlei luxe en comfort zelfs het frame is er in verschillende modellen. Bij de ION fietsen kan men via het schermpje op het stuur exact alles aflezen zoals bijvoorbeeld hoe vol de accu is de aantal gereden kilometer enzovoort. Dit schermpje bevat hiervoor speciaal software deze wordt vernieuwd en verbeterd. Als een fiets verkocht wordt wordt hij bij aflevering via de computer aan gemeld en op naam van de eigenaar gezet.

Tijdens een controle servicebeurt wordt de software via de computer uit gelezen en daarop is alles exact af te lezen. Bijvoorbeeld eventuele storingen, oer een update nodig is en zelfs of een accu wel goed is onderhouden via de lader, want het is namelijk heel erg belangrijk dat de accu aan de lader staat zodra hij niet wordt gebruikt, zelfs als hij al helemaal vol is moet hij aan de stroom blijven staan zolang hij niet wordt gebruikt. Het opladen gaat via gewoon via een bijgeleverde acculader in het stopcontact thuis.

Het is zeker heel belangrijk een jaarlijkse onderhoudsbeurt te laten uitvoeren bij de officiële dealer waar u de fiets kocht. Want jaarlijks komt er weer een vernieuwde versie van de software uit en dan is het handig om een jaarlijkse update te doen. Want dat voorkomt namelijk allerlei storingen en dat de software verouderd raakt.

Succes bij het aanschaffen van een elektrische fiets geschikt voor vrijwel alle leeftijdscategorieën.