De elektrische fiets: zomerhype!

Elektrische fietsen

Ik woon langs een fietsroute en kan u vertellen: zonder elektrische fiets hoort u er niet meer bij! Vorige zomer in stijgende lijn bij de senioren, dit jaar zijn de elektrische fietsers jonger. Ik vermoed dat de veertigers nu ook een fiets met elektrische motor aanschaffen. Voor de senioren is de elektrisch aangedreven fiets een zegen op aarde. Ze zijn weer mobiel en kunnen dagelijks behoorlijke afstanden afleggen zonder uitgeput thuis te komen.

Een elektrische fiets aankopen

Trapondersteuning

Door de elektrische motor in het voor- of achterwiel krijg je ‘trapondersteuning’ en dit tot maximaal 25km/u. Deze trapluxe kunt u zelf regelen/instellen. In het begin is dit een beetje zoeken: probeer dit uit tijdens uw testrit! Verkiest u een knop of een gashendel? Wanneer start de ondersteuning: onmiddelijk of pas als u een paar toeren van de pedalen?

Gewicht

Het gewicht van een elektrische fiets speelt zeker een belangrijke rol, als u geen afneembare accu heeft en de fiets naar binnen moet tillen. Ook is het aantal valpartijen door senioren die rijden met een elektrische fiets geen uitzondering meer.

De accu

Het belangrijkste onderdeel van uw elektrische fiets. De Li-ion batterij is veel lichter dan de NIMH-accu maar ook duurder. Voorlopig is de levensduur van de huidige LI-batterijen bepaald op 3 jaar. Beter: een LiFePo4: 10 jaar maar uiteraard nog duurder en niet op alle modellen verkrijgbaar.

Varia

 • Is de accu eenvoudig van de fiets te halen? Een niet-demonteerbare accu kan problemen opleveren: u moet uw fiets in de buurt van een stopcontact zien te krijgen. Maar er is goed nieuws in dit verband: vandaag zijn de meeste accu's standaard verwijderbaar van de fiets.
 • Wat is de oplaadtijd van de batterij?
 • Aantal versnellingen: minimaal 5 is geen luxe.
 • Opstap: laag/gewoon? Vanaf de leeftijd 60+ is een lage instap aan te bevelen. Dan bent u voorbereid op een toekomst waarbij u eventueel minder goed te been wordt. Bij een lage instap moet je denken aan 40 cm (extra laag: 30 cm).
 • Verende voorvork? Altijd een luxe!
 • Spaken: roestvrij staal? Heeft u in elk geval geen kans op roest!
 •  Stuurpen: handmatig te verstellen? Handig meegenomen doch niet van levensbelang!
 •  Pedalen: anti slip? Meegenomen!
 •  Welke remmen? Test ze uit tijdens uw testritje!
 •  Zit er een fietscomputer op? Wel luxe!
 •  Welk zadel zit erop? Van groot belang! Let hierop tijdens uw testrit, vraag eventueel een ander zadel!

In den beginne…

Wees voorzichtig met uw nieuwe elektrische tweewieler want het is wennen! Je hoort tijdens het eerste-elektrisch-rijden-seizoen dat, vooral de ouderen, vallen met hun fiets. Hoe komt dat? Ze hebben problemen met het gewicht van de fiets: hij is toch aanzienlijk zwaarder, dus onhandiger, in gebruik, bijvoorbeeld met het verplaatsen van hun fiets, stoepen overwinnen en, niet onbelangrijk, het gaat te snel tijdens de eerste ritten… Dit verhaal is zeker niet verzonnen! In het fietsclubje van mijn moeder zijn er van de 12 fietsers reeds 5 gevallen tijdens hun eerste jaar op hun elektrische fiets!

Hoe groot moet ik mijn fiets kopen? De framehoogte!

Het is om veiligheidsreden van belang dat u, indien nodig, vlot en snel ten minste één voet op de grond kunt plaatsen. Ook bij het opstappen is dit van belang.

1. Hoe meet u de framehoogte?

U neemt de afstand vanaf de bovenkant van de zitbuis tot aan het hart van de trapas. Bij damesfietsen is de kleinste framemaat 48 cm, de grootste is 66 cm. Bij herenfietsen is de kleinste framemaat 48 cm en de grootste 75 cm.

2. Welke framehoogte past bij u?

♦ Trek je schoenen uit en ga met je voeten ongeveer 20 cm uit elkaar staan.

♦ Meet de lengte van uw binnenbeen vanaf de grond tot aan de kruishoogte.

♦ Uw framemaat is dan deze lengte x 0,65.

Heeft een elektrische fiets onderhoud nodig?

→ Alle fabrikanten raden een jaarlijkse onderhoudsbeurt aan. Dat is meteen een reden om een elektrische fiets bij u in de buurt te kopen en niet online (webshops). Uw dealer heeft alle kennis en gereedschap in huis! Ook kan hij een professioneel oordeel geven over de toestand van bijvoorbeeld banden, tandwielen en ketting.

→ De meest geschikte tijd om een jaarbeurt uit te voeren is voor het begin van de winter of voordat je bijvoorbeeld op fietsvakantie gaat. Laat je fiets nooit in onverzorgde staat aan een eventuele ‘winterslaap’ beginnen.

Dress Clip

Een handige gadget dat je aan de onderkant van je rok of jurk hangt. Geen (te) blote benen meer! Fiets Innovatie Award 2010.

 Kijk ook eens naar dit filmpje!

Test van elektrische fietsen door de Consumentenbond! Leuk!

De hits: Batavus, Sparta en Gazelle

Dit zijn de meest bekende merken, zowel in Nederland als in België.

Batavus en Sparta behoren beide tot de Accell groep. Deze fietsfabrikant doet dus goede zaken tegenwoordig. Batavus produceert naast fietsen ook fitnessproducten.

MERK TYPE   PRIJS H/D LAGE INSTAP ACCU VERSNELLINGEN
BATAVUS EASY Padova Deluxe 2099 ja 10 Ah 7
    Royal 2399 ja 11 Ah 7
    Supreme 2299 ja 10 Ah 7
    Premium 2399 nee 11 Ah 8
    Glamour 1799 nee 9 Ah 7
    Grand Prix 2299 nee 11 Ah 7
  EASY Mambo   1999 ja 10 Ah ?
  EASY Staccato   2449 ja afneemb. 10 Ah 8
  EASY Jakima   1999 nee afneemb. 10 Ah 21
  EASY Intermezzo   1599 ja 10 Ah 7
  EASY Intermezzo De Luxe 1699 ja 10 Ah 8
    Nu Vinci 1899 ja 10 Ah Traploos
             
SPARTA ION X Serie XTS 2499 nee 11 Ah 24
    XGT 2299 nee 11 Ah 11
    XT 2349 nee 11 Ah 8
    GL 2299 ja 11 Ah 7
    GLS 2399 ja 11 Ah 8
  ION RX   2149 ja afneemb. 10 Ah 8
  ION L   1999 ja 10 Ah 7
  ION GL   2299 ja 11 Ah 7
  ION XT   2299 nee 11 Ah 8
  ION XGT   2299 nee 11 Ah 8
  ION GLS   2399 ja 11 Ah 8
  ION BLACKLINE   2349 ja 11 Ah 7
  ION CLASSIC   1749 nee 9 Ah 7
  ENTREE SDS   1949 ja afneemb. 7 Ah 7
  E MOTION C2   1499 nee afneemb. 10 Ah speedsensor
  E MOTION T2   1499 nee 10 Ah speedsensor
             
GAZELLE Chamonix Innergy 2049 nee afneemb. ?? Ah 7
    Orange Innergy 2199 ja afneemb. ?? Ah 8
    Medio Innergy 2299 ja afneemb. ?? Ah 24
             
UNION Union Switch   1599 ja afneemb. ?? Ah 8
  Union Ace   1399 nee afneemb. ?? Ah 8
  Cumberland Connect   1199 nee afneemb. ?? Ah 7
  Cumberland Energy   999 nee afneemb. ?? Ah 6

 Toevoeging oktober 2012

Het bedrijf Spiked heeft de Rabobank Young Innovator Award gewonnen tijdens Ecomobiel 2012. Spiked Cycles ontwerpt, produceert en verkoopt elektrische fietsen. Deze fietsen kenmerken zich door het unieke, stabiele multi-size frame, technologie en componenten zoals de krachtsensor in combinatie met elektrische voorwielaandrijving, verende voorvork en zadelpen en de tandriemaandrijving. Iedere Spiked fiets wordt geassembleerd naar de specifieke wensen van de klant. Die kan daarvoor de online configurator gebruiken op de site van Spiked. Inclusief:

 • Gratis bezorging en afstelling aan huis of op kantoor;
 • Gratis eerste onderhoudsbeurt door FietsNED;
 • Gratis 1 jaar reparatie/pechhulp van FietsNED;
 • Garantie: 5 jaar op het frame, 2 jaar op de (draaiende) componenten, 1 jaar op accu (bij normaal gebruik).

Website Spiked

De elektrische driewieler is er nu ook

Naast elektrische scooters, fietsen, vouwfietsen en steps, lanceren wij nu ook een driewieler; Italwin Tricicletta is van onze importeur Italwin. 

Onze nieuwe elektrische driewieler, met een gloednieuwe FreeFloat systeem, is een interessante innovatie van Italwin, toegepast op een niet-conventionele cyclus. Driewielers bieden normaal gesproken meer stabiliteit bij lage snelheden en grote laadcapaciteit, maar zijn zeer onstabiel bij het draaien waardoor omvallen mogelijk is. De Italwin Tricicletta zorgt voor de nodige stabiliteit en veiligheid op lage snelheid, biedt het laadvermogen van driewielige fietsen maar wordt gereden als een normale fiets, leunend zijwaarts bij het draaien.

Omdat een ‘goede’ elektrische fiets gemiddeld toch zo’n 2.000 euro kost en jaarlijks best een onderhoudsbeurt krijgt: ga naar een rijwielhandelaar bij u in de buurt om hem te kopen en maak een uitgebreide testrit!

En dan tenslotte onze shoppingtips!

, , , , ,