Motorrijden met rijbewijs B

Inleiding

Zou het niet lekker zijn om met je eigen motor en met je rijbewijs B langs de files te rijden en zonder problemen in een drukke stad te parkeren? Sinds kort is dat mogelijk met de de driewielige motorscooter Piaggio MP3 LT.

Geen motorrijbewijs nodig

Voor deze motorscooter heb je geen motorrijbewijs (A) nodig, maar kun je met je rijbewijs B toch op een motor rijden. Overigens mag je, wanneer je alleen een motorrijbewijs hebt, niet rijden met de Piaggio MP3 LT, want voor de wet is het een auto! Door enkele aanpassingen aan de Piaggio MP3 motorfietsversie is dit bereikt, onder meer doordat de richtingaanwijzers werken zoals bij een normale auto, doordat de ketekenplaathouder is aangepast, doordat de spoorbreedte tussen de twee voorwielen met 4,5 cm is vergroot en doordat een voetrem is toegevoegd. Met de voetrem bedien je tegelijkertijd het achterwiel en de voorwielen. Dertig procent van de remkracht gaat dan naar de voorwielen en zeventig procent van de remkracht gaat naar het achterwiel. De motorscooter is uitgerust met een blokkeringsysteem voor de voorwielen, handig voor de stabiliteit bij stilstand. Wanneer de blokkering is ingeschakeld, kun ja parkeren zonder de standaard te gebruiken. De blokkering kan automatisch worden uitgeschakeld. De motorscooter ziet er uit als een gewone motor, maar dan met twee wielen voor.

Even wennen

Dat is best nog wel even wennen op de Nederlandse wegen. Veel “echte” motorrijders vinden het maar een raar gezicht, zo'n motorscooter. Wellicht zijn ze wel een beetje jaloers, omdat je motor kunt rijden met rijbewijs B, terwijl zij hard hun best hebben moeten doen om hun motorrijbewijs te halen. Toch lijkt het verstandig ervaring op te doen met het berijden van deze motorscooter, voordat je je begeeft in het dagelijkse verkeer. Fabrikant Piaggio raadt autorijders die geen scooterervaring hebben af direct met de motorscooter weg te rijden. Je moet toch leren overzicht te houden op de weg en om tussen de stilstaande auto's in de file te laveren, is wel de nodige behendigheid vereist. Bij aankoop van een nieuwe Piaggio MP3 LT, wordt daarom een gratis lesdag aangeboden, om de motorscooter onder de knie te krijgen. De training wordt uiteraard gegeven door professionele instructeurs.

Voordelen motorscooter

De driewielige motorscooter heeft ten opzichte van een gewone motor, naast het kunnen rijden met rijbewijs B, nog een aantal voordelen. Door de twee voorwielen heb je mee grip op de weg en kun je ook harder remmen, zonder meteen weg te slippen. Door de twee voorwielen kom je in een stad waarin trams rijden, niet zo gauw ten val. En ook zul je niet zo snel wegglijden op de gladde witte strepen leveren putten en kuilen in het wegdek ook minder risico op om onderuit te gaan.

Beschikbare motortypen

De Piaggio MP3 LT is in twee motortypen (milieuvriendelijke viertaktmotoren) verkrijgbaar, met een 250 cc en een 400 cc motor. De 400 cc uitvoering heeft een topsnelheid van rond de 150 km/uur. De motorscooters zijn verkrijgbaar van ca. 8500 euro voor de lichtste versie en rond de 9000 euro voor de duurste versie.

MP3 Club Nederland

Hoewel de motorscooter nog niet zo lang in Nederland is, bestaat er al wel een club, de MP3 Club Nederland.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden