Een 2e zon aan de hemel

Een tweede zon aan de hemel!

Nog een supernova

Ja, binnenkort komt er een tweede zon aan onze hemel. De kans dat we deze zon te zien krijgen is erg "groot" (vergeleken met andere keren). Hij kan al binnen nu en 10.000! jaar ontstaan. Voor ons helemaal niet groot natuurlijk.

Hoe kan dat nou?

De 2e zon

Nou, een ster genaamd Betelgeuze (ook wel rode superreus) is aan het einde van zijn bestaan als ster en kan ieder moment ontploffen tot een supernova. Als dat gebeurt zal er gedurende een paar weken een tweede zon aan onze hemel staan. Waarschijnlijk zullen we dan ook geen nacht meer hebben.

Hoe hebben ze dat nou ontdekt?

Een spectaculaire supernova

Sinds 2010 worden aan het oppervlak van de Betelgeuze heldere vlekken gezien die qua omvang groter zijn dan de afstand tussen onze eigen zon en de aarde. Je moet dan wel bedenken dat Betelgeuze dik 600 lichtjaren (6.000.000.000.000.000.000.000 kilometer) van ons vandaan licht en ruim 650 keer zo groot is als onze eigen zon. Die vlekken worden veroorzaakt door opstijgend heet gas uit het inwendige van de ster. Die vlekken zijn het teken dat een ster aan het eind van zijn leven is. Het kan ieder moment een supernova worden. Dat is op spectaculaire wijze exploderen. In dit geval met een kracht van honderden miljoenen tot een miljard zonnen! Je zal overdag dan onze gewone eigen zon zien, maar 's nachts komt betelgeuze op. Dit komt omdat Betelgeuze aan de andere kant van de aarde dan de zon staat, en de betelgeuze samen met de maan schijnt. (overigens zal je door de lichtsterkte van de betelgeuze de maan niet meer zien) Maar of het nou zo erg is als Betelgeuze 's nachts schijnt? Dan slaap je toch?

Wanneer komt dat dan?

Een expert meent dat het al in 2012 kan gebeuren. Het resultaat zal neerkomen op een tweede zon die nog feller zal schijnen dan onze eigen zon! (sla alvast maar zonnebrand in) Daarna zal het steeds minder fel gaan schijnen tot Betelgeuze uiteindelijk verdwenen is aan onze hemel. Alleen met een hele grote telescoop zal je hem dan nog als supernova kunnen zien. Dit kan op de hele aarde maar met 1 telescoop, en dan ook nog eens op het goede moment... Weinig kans dat wij hem dan nog zullen zien... (jammer?)

En de vampieren dan?

De Betelgeuze

Slecht nieuws voor vampieren misschien, maar niet per sé voor ons. Door de supernova zal onze aarde gebombardeerd worden door neutrino's, wat in het algemeen ongevaarlijk is voor ons. Er valt niets te vrezen, wel wordt het dan een geweldige lichtshow. De kans dat wij het zullen meemaken is in sterrenkundige termen groot, maar voor ons erg klein. Het kan op "ieder moment" tussen nu en 10.000 jaar gebeuren. Toch duiken overal doemscenario's op. Dat 2012 nu net het jaar is waarop je Maya's het einde der tijden zouden hebben voorspeld, past mooi in het plaatje. (Of zal het dan toch waar zijn en komen er ook meteorieten op ons af???)