Planeten die dichtbij de zon staan

Inleiding

Er zijn een aantal planeten die relatief dicht bij de zon staan. Dit zijn de planeten Mercurius, Venus en Mars. Lees meer over deze planeten in dit artikel. Handig voor een werkstuk of spreekbeurt.

Mercurius

Mercurius is een kleine planeet. De naam van Mercurius komt van de Grieken en de goden. Bij Mercurius kan het wel 430 graden Celsius worden! Mercurius is klein en staat dicht bij de zon. Het kan aan de andere kant -170 graden Celsius worden. Er is nog nooit iemand op Mercurius geweest.

De Mariner 10 nam allemaal foto’s van het oppervlak van Mercurius en stuurde die foto’s naar de aarde. Uit die foto’s bleek dat het oppervlak van Mercurius bestaat uit duizenden kraters net als het oppervlak van onze maan. Dat komt omdat er in het verleden allemaal stenen uit de ruimte op neer gestort zijn en daardoor zijn al die kraters ontstaan. Grote stukken steen uit de ruimte worden ook wel meteorieten genoemd. Mercurius heeft een korst, waarvan de dikte waarschijnlijk enkele kilometers bedraagt. Mercurius is naast Venus de enige planeet die geen maan heeft.

Venus

Venus is de planeet die het makkelijkste te zien is aan de hemel. Als het een beetje donker wordt kun je Venus zien als avondster aan de westelijke hemel. Je kan Venus ook zien op sommige tijden van het jaar als morgenster dus ’s ochtends vroeg in het oosten vlak voor de zon opkomt.

Venus is erg helder en daarom makkelijk te zien. Venus is een planeet en geeft zelf geen licht. Ze schijnt omdat ze het licht van de zon weerkaatst. Venus heeft namelijk een atmosfeer van witte wolken die het zonlicht goed weerkaatsen.

Venus is de planeet die het dichtst bij de aarde staat en bijna even groot is dan de aarde. Venus staat wel dichter bij de zon en draait er dus sneller omheen. Een jaar duurt op Venus 225 dagen. We weten goed hoe Venus eruitziet. Er zijn heel veel beelden van gemaakt en onderzocht. Het oppervlak van Venus bestaat uit vulkanen. Het is er erg warm, wel 480 graden Celsius.

Mars

Na Mercurius en Venus en de aarde is Mars de vierde planeet van de zon. Wanneer het een heldere nacht is, kun je Mars goed zien omdat hij een oranjerode kleur heeft. Vroeger dachten mensen bij rood aan vuur en bloed en daarom werd de planeet Mars genoemd naar een oorlogsgod.

Op Mars komt veel ijzer voor. Een deel daarvan is gaan roesten en die roestdeeltjes blijven in de lucht zweven en daardoor lijkt de planeet rond.

Op Mars duurt een jaar 687 dagen. Doordat Mars weer verder van de zon staat dan de aarde is het er heel veel kouder. Mars lijkt wel op de aarde want Mars heeft ook een lente, zomer, herfst en winter. Door deze seizoenen zijn er steeds veranderingen in hert weer op Mars. Op aarde heb je de noordpool en de zuidpool. Op Mars heb je ook poolkappen met ijs. In de zomer smelten ze en in de winter komt er weer meer ijs.

Het oppervlak van Mars bestaat uit woestijnen, ravijnen, heuvels, kraters en vulkanen.

Het noordelijke deel van Mars bestaat veelal uit vlakten en op het zuidelijke deel zijn er veel kraters. Die kraters zijn ook weer veroorzaakt door meteorieten. Er zijn ook veel vulkanen. De grootste vulkaan is de Olympus Mons en die is 25 kilometer hoog. Op de grond heeft de vulkaan een doorsnede van 600 kilometer. Deze vulkaan is de grootste vulkaan in ons zonnestelsel.

Op Mars zijn een aantal ruimtesondes geland. Een ruimtesonde is een ruimtevaartuig dat onderzoek doet en waar geen mensen in zitten. In 1976 landden de ruimtesondes Viking I en II op Mars om naar leven te zoeken in de bodem. Vroeger dachten de mensen dat er Marsmannetjes bestonden.

In 1997 is de Pathfinder op Mars geland om ook weer onderzoek te doen. Om de bodem af te zoeken en om te kijken of er sporen van water zijn. Misschien is er vroeger wel water geweest en zou er leven geweest kunnen zijn. Nu weten we dat er misschien leven op Mars is geweest maar geen mensen maar bacteriën.

Phobos en Deimos

Mars heeft twee kleine manen. De namen van de manen zijn Phobos en Deimos. De maan Phobos is de grootste van de twee manen van Mars. Phobos draait om Mars heen op nauwelijks 6000 kilometer. In ons zonnestelsel is er geen enkele andere maan die zo dicht bij haar planeet staat.

Links