Heelal en melkweg

Wat is het heelal

De aarde en de maan, de andere planeten, de zon en alle sterren bij elkaar noemt men het heelal. Sommige sterren in het heelal zijn zo ver weg dat je ze met een telescoop moet zoeken. Andere zijn nog verder weg. Je kan ze zelfs met behulp van de krachtigste telescopen niet zien.

Hoe weten we dan dat ze er zijn

Gebruik makend van deze zelfde telescopen en van gevoelige fotografische films, is het de geleerden gelukt deze sterren op de plaat vast te leggen. Zij veronderstellen dat er heel, heel ver weg nog meer sterren wachten op ontdekking.

Hoe ontstond het heelal

Vele geleerden geloven dat er altijd een heelal is geweest en dat er altijd een heelal zal zijn. Met andere woorden, het is niet ontstaan; het is er altijd geweest. Maar bepaalde sterren, planeten en vallende sterren zijn niet altijd geweest zoals ze nu zijn. Deze hadden alle een begin. Allemaal zijn ze sinds dat begin veel veranderd. Oude sterren doven uit en worden steeds kleiner. Vallende sterren komen altijd aan een plotseling einde wanneer zij tegen een groter voorwerp in de ruimte opbotsen. En in het heelal worden steeds nieuwe sterren gevormd.

Wat is de melkweg

Op een heldere nacht kan je een brede zilverrachtige band als een wolk aan de hemel zien staan. Dat is de melkweg, die helemaal uit sterren bestaat - wel honderd miljard sterren ! Wanneer we naar de hemel kijken, zien we maar een gedeelte van de melkweg. Als we hem helemaal konden zien, zou hij een groot wiel blijken te zijn, dik aan de binnenkant en dunner aan de rand. Dit wiel wordt een sterrennevel genoemd. Net als alles in de ruimte, draait het wiel voortdurend. Laten we nu eens zien hoe wij in dit beeld passen. Stel je voor dat de melkweg een draaimolen is die steeds maar in het rond draait. Veronderstel dat er dicht bij de buitenrand van het platform van de draaimolen een tol ronddraait. Deze tol stelt de zon voor. Veronderstel voorts dat er een bij steeds maar om die ronddraaiende tol draait. De bij stelt de aarde voor. Denk je nu in dat een vliegje steeds maar om de bij heendraait. De vlieg stelt de maan voor, die om de aarde draait. Nu is het beeld compleet: de maan draait om de aarde, beide draaien om de zon, alle drie draaien om de spil van de melkweg.

Hoe lang duurt het voor de melkweg een omwenteling gemaakt heeft

Tweehonderd miljoen jaar! Misschien denk je dat er nauwelijks plaats is voor meer dan een melkweg in het heelal. Nu, schrik niet. De sterrenkundigen nemen aan dat er een miljard melkwegen in het heelal zijn, en iedere melkweg bestaat uit miljarden sterren.

conclusie

We moeten nog veel ontdekken in de wereld, maar een ding is zeker vroeg of laat komen we er wel. We zijn goed opweg voor het nieuwste van het nieuwste te gaan ontdekken. Wie weet vinden we ooit wel eens leven, of misschien vinden zij ons, alles kan !!!

Links

De Maan

ruimtevaartuigen

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden