Wat zijn zwarte gaten

Inleiding

Veel mensen denken dat een zwart gat ook echt een gat in de ruimte is. Maar dat is dus mooi niet zo! De reden dat mensen denken dat het een gat is, is dat zo'n zwart gat alles naar zich toe trekt, vanwege de gigantische zwaartekracht ervan. Niets wat er naartoe wordt gezogen komt er ooit nog van af, dus vandaar de term "gat". Bovendien komt er geen licht, dus zie je er niets, dus lijkt het gewoon alsof alles in het niets verdwijnt!

Wat is het dan wel?

Een zwart gat ziet er zo uit:

Door de zwarte plek die in het midden zit en de vervorming van het beeld er om heen, zou je zeggen dat het een gat is. Eigenlijk is het een hemellichaam (net als de aarde en de zon), wat uit een bijzonder soort materie bestaat. Zwarte gaten bestaan namelijk uit preonen.

Ter verduidelijking: Stoffen bestaan uit moleculen, moleculen bestaan uit atomen, atomen bestaan uit protonen, neutronen en elektronen, en protonen en elektronen bestaan uit quarks. Als je quarks opbreekt (wat mensen nog niet kunnen, dat kan alleen bij reacties van hemellichamen) krijg je preonen. En die zijn megazwaar. Om een indicatie te geven van hoe zwaar: een klomp preonen ter grootte van een voetbal weegt al 1000 keer zo veel als de aarde.

Bij verklontering van preonen, krijg je hemellichamen die zó zwaar zijn, dat ze alles aantrekken, en niets kan dan meer ontsnappen. Zelfs licht, wat 300.000 meter per seconde gaat, kan dan niet meer aan de aantrekkingskracht van de preonenbal ontsnappen. Daardoor komt het licht niet meer in je oog (wat weerkaatst van het "zwarte gat") en zie je een zwarte plek. Daarom heet het dus een "zwart" gat.

Maar denk erom, het is géén gat, maar een hemellichaam!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden