Waarom kunnen slakken niet tegen zout

Inleiding

Slakken zijn weekdieren, en wereldwijd zijn er tussen de 60.000 en 75.000 soorten slakken bekend. Slakken leven zowel op het land, in zee en in zoete wateren. Het slijm in het lichaam is een belangrijk deel van de slak omdat de slak zich hiermee kan voortbewegen. De slak legt als het ware een soort weg aan van slijm waar hij dan makkelijk overheen glijdt. De slakken die op land leven zijn vooral te vinden in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Dit is ook de reden waarom na een regenbui (in de zomer) vaak veel slakken in de tuin en ook op de stoep zijn te vinden.

Slakken vs zout

Slakken kunnen heel slecht tegen zout omdat het lichaam van de slak voor het grootste gedeelte uit water bestaat. Het doden van slakken met zout is echter een zeer dieronvriendelijke manier. Zout trekt door osmose het water uit het lichaam.  Het lichaam van de slak wordt letterlijk langzaam weggevreten. Een geel/groene slijm blijft over na het bestrooien van de slak met zout. Deze gele/groene substantie bevat vitaminen, eiwitten, collageen, elastine. Ook bevat het alles wat een slak nodig heeft om regeneratie uit te voeren. Deze gele substantie wordt overigens ook gebruikt in veel huidcremes omdat de fabrikanten denken dat dit goed voor de huid is.

Overlast van slakken

Er zijn ook nog diervriendelijke manieren om van slakken af te komen die kruiden en dergelijke opeten in tuinen. Veel mensen hebben last van slakken in de tuin en de beste manier om ze te doden is door ze in te vriezen. Echter, de stank die dan van de beesten afkomt is ondraaglijk, dus handig is om ze bijvoorbeeld vacuum af te sluiten of niet vlakbij etenswaren te bewaren. De slakken kunnen trouwens ook gewoon gevangen worden en dan meegenomen worden naar een groot veld bijvoorbeeld. Dat ze dan terugkomen in je tuin is heel onwaarschijnlijk. Eenmaal in het veld kunnen ze opgegeten worden door kraaien en andere vogels. Laat de natuur gewoon zijn werk doen dus!

Het gebruiken van zout voor het doden van slakken heeft overigens ook nog een paar nadelen; het kan de grond onder de slakken beschadigen zodat planten e.d. daar niet zo goed meer groeien. Ook is het preventief strooien van zout daarom geen goed idee om van de slakken af te komen.

Andere eigenschappen van slakken

Waterslakken, die ook voor het grootste deel uit water bestaan kunnen door hun huid ademen. Aan de andere kant hebben de slakken ook te maken met waterverlies door hun huid. Slakkenbloed is blauw van kleur door de aanwezigheid van hemocyanine. De mens heeft bloed dat hemoglobine bevat, wat een rode kleur afgeeft. Het bloed van de slakken heeft overigens ook nog andere functies, zoals het transport van nutriënten en gassen.

Een andere eigenschap is dat de spieren in de slak zorgen voor het terugtrekken van tentakels en het lichaam van de slak. Echter kunnen de spieren de tentakels en het lichaam niet meer uitduwen. Dit gebeurt door drukverschil in het lichaam van de slak. Na de paring kan de penis weer worden teruggetrokken door spieren. Ook de penis kan uit het lichaam worden geduwd door drukverschil.

Conclusie

Last van slakken? Bestrooi ze niet met zout, maar doe ze in vacuüm zakjes en vries ze in, of neem ze mee naar een veld in de buurt en laat ze daar achter zodat de natuur zijn werk kan doen.