Waarom waggelen Pinguins

Waarom waggelen Pinguins

Pinguins. Iedereen kent deze leuke zwartwitte vogels wel. Op het moment zijn er 19 soorten pinguins die worden onderverdeeld in 6 geslachten. De naam pinguin komt van pen gwyn(wat witte kop in het keltisch betekent). Velen denken dat ze op de noordpool voorkomen. Echter kun je daar blijven zoeken maar pinguins zult u daar niet vinden. Pinguins zijn een van de weinige niet-vliegende vogels die op de zuidpool voorkomen. In zee jagen ze graag op vis met een grote snelheid. Zoals iedereen wel weet is de zee blauw, al zou een pinguin bijvoorbeeld geel zijn valt dit natuurlijk erg op. De zwarte en witte kleuren bij een pinguin zijn er ook niet voor niets. De zwarte en witte kleuren vallen namelijk niet snel op, de kleuren van de veren dienen dus als schutkleur om niet op te vallen voor de roofdieren. Pinguins leven vaak in grote groepen waarmee ze jagen. Wat de Pinguins ook zo leuk maakt is dat ze waggelen. Een grappig gezicht om te zien.

Maar waarom waggelen pinguins eigenlijk

Pinguins behoren tot de zeevogels, wat betekend dat ze voornamelijk op zoek gaan naar hun voedsel in de zee. Hierom moeten ze met grote snelheden door het water zwemmen, wat net vliegen lijkt door het water. De bouw van het lichaam van een pinguin is gemaakt voor het water. Het lichaam is gestroomlijnt en de vleugels zijn gevormd om te gebruiken als peddels. Deze lichaamsbouw is niet alleen gemaakt voor het vangen vangen van hun voedsel zoals kleine visjes, kreeftjes en kleine inktvissen, maar ook voor het ontwijken en ontkomen van roofdieren zoals zeeleeuwen en orka's. De lichaamsbouw van een pinguin maakt het tot een meester in het water. Echter ziet het er allemaal wat onhandig uit bij een pinguin op het land. Ze waggelen maar wat heen en weer en erg snel gaat het niet. Andere vogels hebben een wat naar voren gebogen rug. De pinguin heeft omdat ze gestroomlijnt moeten zijn voor het water een wat rechtere rug dan andere vogels. Daarbij gebruiken pinguins hun hele voet om op te steunen, bij de andere vogels wordt er op de tenen gesteund.

Waar komen pinguins vandaan

In sommige boeken en op sommige sites of misschien wel van mensen zelf hoor je dat pinguins waggelen omdat ze geen knieën zouden hebben. Dit is echter gewoon ontzettende onzin! De meeste pinguins leven in koude streken zoals op de zuidpool. Om niet dood te vriezen hebben zij dus een warm kleed van veren om zich heen nodig. Ook het grootste deel van de poten moet tegen de kou worden beschermd, zo ook de knieën. Want de knieën zitten onder het verenkleed bedekt. De rede dat pinguins dus zouden waggelen door het ontbreken van de knieën is dus niet waar. De knieën zitten alleen verstopt.

Wat zeggen onderzoekers

Door metingen en berekeningen kunnen onderzoekers uitrekenen hoeveel een handeling energie gebruikt, zo ook bij een pinguin. Ze hebben pinguins over een lopende band laten lopen en na de bevindingen hun berekeningen erop los gelaten. Na het bereken zijn onderzoekers tot de conclusie gekomen dat pinguins helemaal niet veel energie gebruiken bij het waggelen. Dat waggelen is dus helemaal nog niet zo gek!