Wat is het Vogelbekdier

Het vogelbekdier (in het engels Platypus) is een zoogdier, omdat het vogelbekdier haar jongen voedt met haar eigen moedermelk. Het vogelbekdier heeft de snavel van een eendachtige, de bonte vacht van een zoogdier en de poten en de staart hebben kenmerken van een reptiel. Het vogelbekdier legt ook eieren (zoals vogels doen) en de mannetjes hebben met gif gevulde hielen (wat reptielen ook vaak hebben). De staart van het vogelbekdier lijkt op die van een bever. Het dier heeft dus vreemde combinatie van kenmerken van diverse diersoorten. Eeuwen geleden dachten onderzoekers dat het dier een grap van de Australiers was. Het dier lijkt op het resultaat van een revolutionair ongeluk. Het vogelbekdier is het dier-embleem van de staat New South Wales in Australie en staat tevens op de 20 dollarcent munt van de Australische Dollar. De lichaamstemperatuur van een vogelbekdier ligt tussen de 25 oC en de 35 oC, wat lager is dan de lichaamstemperatuur van de meeste zoogdieren.

Onderzoek

Volgens recentelijk onderzoek zijn de ogen van het vogelbekdier waarschijnlijk zeer vergelijkbaar met de ogen van prikken/lampreien of negenogen (dit zijn kaakloze vissen). De eerste soorten vogelbekdieren zijn al zo'n 100.000 jaar oud. Omdat er weinig soorten vogelbekdieren zijn wordt er in Australië veel onderzoek gedaan naar het dier. In 2004 is er ontdekt dat het vogelbekdier 10 geslachtschromosomen heeft, in tegenstelling tot andere zoogdieren die er maar 2 hebben. Een mannetjes vogelbekdier is dus altijd XYXYXYXYXY.

Giftig

Alleen het mannetje kan giftige substanties produceren. Het gif wordt geproduceerd in het immuunsysteem en kan alleen geinjecteerd worden vai de beide achterpoten. Meestal wordt dit gif ingezet om tijdens de paartijd concurrerende mannetjes te bestrijden, maar het dier zet dit wapen ook in tegen andere vijanden. Het gif is niet direct dodelijk, maar kan bij mensen extreme en chronische pijn veroorzaken. Vogelbekdieren zijn over het algemeen niet agressief, maar een mannetje zich bedreigd voelt zal hij zeker prikken.

Waar komt het vogelbekdier voor

Het vogelbekdier komt alleen aan de oostkust van Australie en in Tasmanie voor.

Gedrag vogelbekdier

Het vogelbekdier spendeert de meeste tijd van z'n dag in het water en duikt normaal ongeveer gedurende 30 seconde onder water en komt dan weer naar het wateroppervlakte voor 10-20 seconde. Het dier is een carnivoor en eet graag wormen, insecten, garnalen en kleine rivierkreeften die hij uit het water haalt en aan de oppervlakte opeet. Het vogelbekdier moet ongeveer 20% van z'n eigen gewicht per dag eten en is dus 12 uur per dag bezig met het zoeken naar eten. Het dier rust altijd net boven het wateroppervlakte vlakbij de rivier.

Gevaren voor het vogelbekdier

Dieren die het vogelbekdier als voedsel zien: Slangen, waterratten, valken, arends, uilen, hagedissen (goanna's) en, in het noordoosten van Australië: Krokodillen

Andere weetjes

  • Het vogelbekdier is een onderwerp van 2 muziek nummers: Greenday - Platypus (I Hate You) en Mr. Bungle - Platypus.
  • Het vogelbekdier is ook een huisdier in het spel Rune Scape. Dit is een online rollenspel (Massively multiplayer online role playing game).
  • In de jaren '80 was het vogelbekdier een icoon voor de educatieve dieren encyclopedie genaamd: Wildlife Treasury.
  • Ook is het vogelbekdier 1 van de 3 iconen van de Olympische Spelen 2000 in Sydney, New South Wales.