Rozen: symboliek en geschiedenis

Rozen

rozenRozen zijn de bloemen met de meest beladen betekenis. Door de geschiedenis heen zijn rozen gebruikt om boodschappen door te geven en nog steeds nemen zij een grote rol in op verschillende dagen in het jaar.  Zo is het gebruikelijk je geliefde rozen te geven met Valentijnsdag, maar ook misstaan rozen niet in een bruidsboeket of in een boeket voor Moederdag.

Lees hier alles wat je moet weten over rozen, hun symboliek en hun geschiedenis.

Waarom zijn rozen belangrijk voor de economie en gezondheid

rozenbottels

Rozen zijn belangrijk vanwege hun vitamine-C-rijke rozenbottels en worden voornamelijk gehouden als sierplanten.

Sommige rozensoorten worden speciaal gekweekt voor de aanmaak van rozenolie. Dit gebeurt met name in Bulgarije, Turkije en Marokko. Citronellol en geraniol zijn de belangrijkste componenten van de rozenolie. Het totale mengsel van componenten bepaald de typische geur van de rozenolie. Er is drie ton aan bloemen nodig om een kilo rozenolie te verkrijgen, waardoor rozenolie dan ook een duur product is. Het is daarom eigenlijk wel zeker dat niet alle parfums die naar rozen ruiken, echte rozenolie bevatten.

De vruchten van de roos mogen echter niet vergeten worden. Het zijn schijnvruchten, ze worden nooit rauw als tafelfruit gegeten, maar er wordt jam en vruchtensap van gemaakt. Ze bevatten zeer veel vitamine C, gemiddeld 1250 mg per 100 gram. In verhouding een kiwi bevat 70 mg per 100 gramen een sinaasappel 50 tot 55 mg per 100 gram.

De geschiedenis van de roos

Rozen worden al duizenden jaren gelang gehouden om hun schoonheid. In het oude Egypte, China, Afrika werden tempels en huizen met rozen versierd. Ook de Romeinen en Grieken gebruikten de roos voor rituelen. Zo symboliseerde de roos voor Christenen, de vijf wonden van Christus. Later werd de roos het symbool van het bloed van martelaren en werd de roos symbool een attribuut van Maria, daarmee tegelijkertijd een symbool voor maagdelijkheid. In de Chinese symboliek betekent een roos jeugd en is de roos geen symbool voor de liefde.

In Nederland zijn rozen bekend vanaf de zestiende eeuw. Er werd al in 1608 gedocumenteerd dat er vijf wilde en vijf tamme rozen soorten waren. Deze rozen werden vooral geteeld in formele paleistuinen. In het jaar 1829 werd echter al melding gemaakt van 2562 verschillende soorten rozen.

Het kweken van rozen werd een soort trend en men wilde zo veel mogelijk verschillende rozen in een tuin houden. Ook de vrouw van Napoleon Bonaparte, Joséphine de Beauharnais, had een rozentuin. In de jaren 30 verdwenen de rozentuinen echter weer uit beeld omdat de onderhoudskosten enorm hoog waren.prachtige rozentuin

Tegenwoordig zijn er allerlei hybride rozensoorten verkrijgbaar en heeft men allerlei andere typen rozen gekweekt zoals treurrozen, rozen op stam, klimrozen, dwergrozen en bodembedekkende rozensoorten.

Vind in , met informatie over de kleur, soorten, verzorging, ziektes en behandelmethodes.

Mythologie en rozen

Er zijn verschillende mythen die verwijzen naar het ontstaan en gebruik van rozen. Dat de roos een liefdessymbool is komt waarschijnlijk voort uit de mythe van Adonis. Adonis was de meest geliefde uit de aanbidders van Venus Uit zijn dood ontsproten de eerste rozen. Hierna werden zij symbool voor eeuwige liefde en werden rozen gebruikt op dagen als Valentijnsdag. Volgens de Romeinen is ook Mars, god van de oorlog uit een roos geboren.

Rozen hebben nog een andere betekenis, die van zwijgzaamheid. Dit staat in verband met de mythe van de wijngod Dionysus en zegt dat men door het dragen van een rozenkrans zwijgzamer werd als men beneveld was met wijn en zo geen of minder geheimen verklapten. Door deze mythe werd de roos ook een symbool voor biechtstoelen, wat te maken heeft met geheimhouding.

 

Betekenis kleuren en aantal rozen

Niet alleen de kleur van de roos die je aan iemand geeft staat symbool, maar ook het aantal rozen kan iets duidelijk maken.

 Kleur van de roos;gele roos

 • Rode rozen; liefde, ik hou van je
 • Oranje rozen; passie
 • Witte roos; rouw en dood, maagdelijkheid, eerlijkheid
 • Gele rozen; (echtelijke) ontrouw en ongunstig voorteken, jaloezie, tegenwoordig ook vreugd
 • Donkerpaarse rozen; dankjewel
 • Zwarte rozen; afscheid, het is uit, de relatie is over

Het aantal rozen;

 • 1 rode roos; ik hou van je
 • 1 andere kleur roos; dankjewel
 • 2 rozen met een lint aan elkaar gebonden; wil je met me trouwen
 • 7 rozen; ik ben gek op je
 • 12 rozen; dankjewel
 • 15 rozen; het spijt me
 • 24 rozen; ik denk 24 uur per dag aan je
 • 50 rozen; deze liefde kent geen grenzen
 • 100 rozen; deze liefde is voor eeuwig
 • 365 rozen; ik denk elke dag van het jaar aan je

Tot slot

Rozen zijn mooie bloemen met een rijke geschiedenis. Ze staan meestal symbool voor de liefde, maar kunnen symbool staan voor rouwen en de dood. Naast de kleur van de roos betekent ook het aantal rozen dat je aan iemand geeft iets.

Naast dat rozen mooie bloemen zijn om te geven, is de vrucht van de roos, de rozenbottel zeer gezond en bevat zeer veel vitamine C. Eet daarom ook eens rozenbotteljam op brood.

Wil je meer lezen over bloemen en hun betekenis? Lees dan verder in; De symbolische betekenis van bloemen.

Reacties (2)

Reageer
Th van kempen reageerde 8 jaar geleden
04 Dec 05:27
hoe kan ik rozen steken
'Say cheese' J. Bindi reageerde 8 jaar geleden
29 Jul 19:35
Prachtig artikel, zeer interessant en leerzaam !
De roos, symboliek van zoveel dingen, bedankt !