Rozen komen van ver

Waar is de tijd gebleven, dat rozen uit Nederland kwamen. Sinds 20 jaar worden er de meeste rozen in Kenia gekweekt. Er zijn rozen in verschillende kleuren. Elk jaar komen er nieuwe soorten bij.

Waarom in Kenia

Het Nederlandse klimaat leent zich er niet meer voor om rozen te kweken. Rozen hebben veel zon nodig. In Nederland worden er nog wel rozen gekweekt in kassen, maar deze kassen moeten ook weer verwarmd worden omdat er in Nederland te weinig zon schijnt. De hoogvlaktes van Kenia lenen zich uitstekend voor het kweken van rozen. Deze liggen ten noorden van Nairobi.

Hoogvlaktes van Kenia

Lake Naivasha ligt 80 kilometer van Nairobi. Het meer ligt in een vallei op een hoogte van 1890 meter boven zeeniveau. Dat betekend dat de temperatuur overdag tussen de 18 en 28'c ligt en in de nacht tussen de 8 en 12'. Doordat dit meer bijna op de evenaar ligt is het er 12 uur licht en 12 uur donker. Het water in dit meer is zoet en in ruime mate voorhanden, daardoor is het water uitermate geschikt voor de bevloeiing van de omliggende vruchtbare vulkanische grond. Het meer wordt omgeven door landbouwgrond waarop vele tonnen rozen gekweekt worden. 65% van de 79000 ton bloemenexport uit dit gebied gaat via de Nederlandse bloemenveiling.

Water

Water is er op moment niet veel in Kenia, doordat er weinig regen valt. De kwekerijen op de flanken van Mount- Kenia hebben het hierdoor moeilijker omdat er geen meer in de buurt is. Rozen hebben veel water nodig om te groeien. De Nederlandse rozenkwekers bij Lake Naivasha moeten werken met de Nederlandse technologie om ecologisch rozen te produceren omdat Lake Naivasha bedreigd wordt met door water vervuiling.

Transport van de rozen

Er zijn ook wel wat minpunten aan het kweken van rozen in Kenia, het transport. Het transport van de rozen naar Nederland kost veel energie, doordat ze vervoerd worden per vliegtuig. Het vliegtuig heeft daarnaast ook nog veel co2 uitstoot.

Lage kostprijs

De kostprijs van rozen gekweekt in Kenia zijn 4 tot 5 cent per steel, inclusief het transport. Deze prijs is zo laag omdat het personeel heel weinig verdiend, en het personeel krijgt geen sociale zekerheid. Daarnaast wordt het personeel blootgesteld aan pesticide. Hierdoor krijgen vrouwen vaker een miskraam.

Eerlijke bloemen

Gelukkig wordt er ook hard gewerkt aan eerlijke bloemen. Eerlijke bloemen worden gekweekt bij telers die gecertificeerd zijn door Max Havelaar. Hierdoor krijgt het personeel beter loon en hebben ze betere arbeidsomstandigheden. Deze eerlijke bloemen zijn te koop bij AH, de zo genaamde fairtrade rozen.

Rozenverkoop in Kenia

De meeste rozen die gekweekt worden in Kenia, worden geëxporteerd naar Nederland. In Kenia is er niet op elke hoek van de straat een rozenwinkel. De meeste mensen hebben het geld niet om rozen te kopen. In de grote steden zoals in Nairobi, is het mogelijk om rozen te kopen. Op Valentijnsdag is ook de rode roos hier erg populair.

Liefde voor de roos

Rozen blijven prachtige bloemen, waar ze dan ook vandaan komen. De bloem van de liefde. Fijn om kado te krijgen, maar ook fijn om jezelf kado te doen. Een bos rozen staat mooi in een glazen vaas.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden