Wat is het dunste en sterkste materiaal ter wereld

Inleiding

Wat is het dunste en tegelijkertijd ook het sterkste materiaal ter wereld? Is dit materiaal een uitvinding van een Nederlander en kreeg deze voor zijn jongste geeteskind de prestigieuze Nobelprijs Natuurkunde? Was dit meteen de tweede keer dat deze vermaarde Nederlandse wetenschapper deze nobelprijs in de wacht sleepte?

Zwevende kikker

André Geim is de Nederlandse professor die deze prestigieuze erkenning in de wacht sleepte. Enkele jaren geleden kwam deze 51-jarige professor van Russische afkomst in het wereldnieuws, toen hij de komisch bedoelde lg Nobelprijs kreeg toegekend, nadat hij een kikker door de lucht liet zweven.

Nu zo'n tien jaar geleden voerde deze geneutraliseerde Nederlander een opmerkelijk experiment uit in zijn laboratorium aan de befaamde universiteit van Nijmegen. Met behulp van een uitzonderlijk sterke magneet, slaagde hij erin een kikker door de lucht te laten zweven. Deze fel opgemerkte stunt leverde Geim heelwat kritiek op, hoofdzakelijk dan nog uit wetenschappelijke hoek. Volgens zijn collega's zou hij op die manier een loopje nemen met de wetenschap, maar daar trok de Nederlandese prfofessor zich weinig of niks van aan, integendeel. Zijn niet alledaags kikker-onderzoek werd toen beloond met de parodie op de Nobelprijs, jaarlijks uitgereikt door de Amerikaanse organsatie Improbable Resaerch.

Eindelijk erkenning

Geim zette echter door, en dat leverde hem uiteindelijk geen windeieren op. Inderdaad, samen met zijn Russische collega  Novoselov kreeg hij nu zelfs de Nobelprijs voor natuurkunde  toegekend. Hij kreeg deze internationale erkenning voor de ontdekking van een gloednieuw materiaal, dat hij Grafeen doopte. Grafeen is, nog min nog meer, een ultra-dun vlokje koolstof, het resultaat van weer één van de zovele gekke onderzoeken van deskundige Geim. Om zover te komen, trok hij met een strikje van een eenvoudige scotch tape een superdun schilletje grafiet van een potloodpunt. Het resultaat daarvan was een soort kippengaas van koolstofatomen waarmee hij de natuurkundige wereld verbaasde. Grafeen beschikt immers over écht uitzonderlijke eigenschappen, zo bleek al vlug. Zo geleidt het de electriciteit maar liefst één miljoen keer beter dan koper. Dit nieuwe materiaal is nagenoeg volledig doorzichtig, maar toch zo dicht dat zelfs heliumgas er onmogelijk doorheen kan. Grafeen is daarenboven ook nog eens erg robuust: het is maar liefst tweehonderd keer sterker dan staal.

Grafeen wordt vandaag al volop gebruikt als materiaal in touchscreens en in zonnepanelen. De mogelijke toepassingen van grafeen zijn echter ontelbaar.

Achtste Nederlandse wetenschapper

André Geim is indertussen al maar liefst de achtste, Nederlandse wetenschapper die deze befaamde Nobelprijs natuurkunde in de wacht sleept. Géén enkele Belgische collega slaagde daar ooit in. De ludieke lg nobelprijs die Geim eerder reeds in de wacht sleepte met zijn zwevende kikker, was echter al wel weggelegd voor een Belg. Inderdaad, ondertussen nu ook al elf jaar geleden, kreeg professor Jean-Marc Vandenbroeck deze prijs toegekend...voor zijn theepot die nooit druppelde...

Nederlander André Geim, de laatste wetenschapper die de Nobelprijs Natuurkunde kreeg toegekend, werd nu 51 jaar geleden geboren in  de Russische stad Sotsji. Sinds hij tussen 1994 en 2001 universitair hoofdstudent was aan de universiteit van Nijmegen, verwierf hij de Nederlandse nationaliteit. Momenteel is Geim bijzonder hoogleraar aan de Radbount Universiteit van Nijmegen en is hij eveneens verbonden aan de universiteit van het Engelse Manchester.