Is sneller reizen dan licht mogelijk

Is sneller reizen dan het licht mogelijk? Het antwoord is verrassend ja. Het is althans theoretisch mogelijk en helaas niet voor ons weggelegd.

Albert Einstein, de grondlegger

Albert Einstein won zijn Nobelprijs niet voor de relativiteitstheorie, maar wel voor de ontdekking van het foto-elektrisch effect, een theorie die de ontwikkeling van zonnepanelen mogelijk maakt. Maar de relativiteitstheorie kan ons wel leren of het mogelijk zou zijn sneller dan het licht te reizen. In zijn relativiteitstheorie postuleert Einstein dat de lichtsnelheid absoluut is, zo'n 300.000 meter per seconde. Dit vraagt een woordje uitleg.

Waarnemingen

Alle waarnemingen zijn afhankelijk van de manier waarop je naar de dingen kijkt. Op deze moment zit je rustig een artikel te lezen. Maar dat is maar hoe jij naar jezelf kijkt. Want ondertussen draait de aarde rond zijn as, rond de zon. Dus als vanop de zon iemand naar jou zou kijken zou die zeggen dat je met een rotvaart in het heelal rondzoeft. Niet is wat het lijkt, of beter gezegd: Iets is hoe je ernaar kijkt. En nu komt de grote maar: de lichtsnelheid is absoluut. Dat wil zeggen, hoe je het draait of keert, het licht vliegt altijd even snel.

Massa gekoppeld aan de Lichtsnelheid

Deze ontdekking zorgde ervoor dat de klassieke fysica herschreven werd met de lichtsnelheid als constante. Maar dat heeft een bijzondere bijwerking. Op onze aardse snelheden is het verschil niet merkbaar, maar hoe sneller we zouden gaan, hoe groter onze massa wordt. Lees die zin maar eens opnieuw. Bijna niet te vatten, maar wel experimenteel bevestigd. Elektronen die zer dicht rond een zware atoomkern vliegen gaan zo snel dat ze zwaarder zijn dan tragere elektronen.

Nooit trager dan het licht, maar dus wel sneller

En nu komt de aap uit de mouw. Want hoe dichter onze snelheid die van het licht nadert, hoe exponentieel groter onze massa wordt, totdat onze massa oneindig groot wordt. Hoe kunnen wij dan ooit sneller dan het licht reizen? Wel, wij hebben pech. Wij zullen dus vanuit onze aardse snelheden nooit sneller kunnen vliegen. Nochtans heb ik in het begin van het artikel beloofd dat het wel kon. En dat was niet gelogen. De lichtsnelheid is een grens waar je niet over kan. Wij kunnen niet versnellen tot voorbij de lichtsnelheid, maar dat neemt niet weg dat je niet sneller kan gaan. Eens je 2x sneller dan het licht gaat kan je 3x sneller of 10x sneller gaan, je kan alleen niet afremmen tot onder de lichtsnelheid. Deze barriere zorgt ervoor dat er geen contact mogelijk is tussen beide werelden, die van onder de lichtsnelheid en die van boven de lichtsnelheid. We zullen daar dus helaas nooit bewijzen voor vinden.