Welke soorten wolken bestaan er

SOORTEN WOLKEN

Er zijn veel verschillende wolken. Ruwweg kunnen we wolken onderverdelen in stratuswolken en cumuluswolken(de bekende stapelwolk). Voor een meer nauwkeurige indeling heeft de World Meteorological Organization alle wolken onderverdeeld in tien verschillende basissoorten, op basis van vorm en de hoogte waar ze voorkomen.

HOGE WOLKEN

Hoge wolken komen voor op een hoogte vanaf circa 20 km hoogte. Door deze grote hoogte bestaan ze vrijwel volledig uit ijskristallen.

CIRRUS

Deze wolken ontstaan op 20 km hoogte en zien eruit als penseelstreken of smalle stroken. Niet voor niets worden deze wolken ook vaak 'windveren' genoemd.

CIRROSTRATUS

Als deze wolken voorkomen, bedekken ze meestal de hele lucht. Meestal betekent dit dat er slecht weer op komst is.

CIRROCUMULUS

De cirrocumulus is een bundeling van cirruswolken. Deze ijswolken zijn onregelmatig van structuur, maar geven mooie vormen.

MIDDELBARE WOLKEN

Middelbare wolken komen voor tussen 2,5 en 5,5 km hoogte.

ALTOCUMULUS

Dit zijn grijze, of witte wolken die bestaan uit water tegen het vriespunt en ijsdeeltjes. Ze vormen bolvormige wolken met een platte onderkant. We kennen ze beter als 'schapenwolken'. Schapenwolken kunnen duiden op een naderend regenfront.

ALTOSTRATUS

Deze wolken vormen een laag dunne, grijze wolken die er meestal op duiden dat er regen op komst is.

NIMBOSTRATUS

Dit is de dikkere variant van de Altostratus-wolken. Deze hangen ook lager in de atmosfeer en staan bekend als typische 'sneeuwlucht' of 'regenlucht'. Deze wolken zorgen ervoor dat het zelfs op klaarlichte dag donker kan worden.

LAGE WOLKEN

Deze wolken komen voor tot een hoogte van ca. 2 km. Omdat dit dichter bij de aarde is en de temperatuur hier nog boven het vriespunt ligt, bestaan deze wolken niet uit ijsdeeltjes, maar uit kleine waterdruppels.

STRATOCUMULUS

Deze ronde wolken zijn grijs of wit van kleur met in het midden dondere gebieden. Ze liggen in een golfachtig patroon en zorgen bijna nooit voor regen.

STRATUS

Met deze wolken is er meestal motregen of sneeuw op komst. Ze vormen een grijs deken van wolken. In gebieden met hoge bergen (zoals de Alpen) liggen deze wolken vaak als een aaneengesloten deken over de bergen. Deze wolken liggen het laagst.

CUMULUS

'Cumulus' is het latijn voor 'stapel'. Niet voor niets kennen wij deze wolken als de de typische stapelwolken waarin we door de bijzondere vorm vaak vele fantasiefiguren kunnen herkennen. Als deze cumulus kleine wattebolletjes vormt, kan dit duiden op naderend mooi weer.

CUMULOMNIBUS

Dit zijn de dreigende, donkergrijze onweerswolken. Deze wolken staan gerangschikt onder de 'lage wolken', maar kunnen doorlopen tot een hoogte tot wel 12 km. Onderaan bestaan ze dus uit waterdruppels en bovenaan uit ijskristallen.

Wolken spotten

Net als vliegtuigspotters en tornadospotters zijn er ook....wolkenspotters! Maak jij er ook een sport van allerlei typen wolken te spotten en vast te leggen? Of om gekke fantasiefiguren te herkennen in een wolk? Wat is er nou leuker om te doen op een mooie zonnige (en natuurlijk beetje bewolkte) dag. Je zult zien dat er veel meer boven je hoofd gebeurt dan je misschien ooit opgevallen is.

Hoe ontstaan wolken eigenlijk? Lees hier verder.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden