De Noordpool verplaatst zich

Algemeen

De geschiedenis en onderzoek heeft aangetoond dat het magnetisch veld van de aarde niet altijd op dezelfde plaats is gebleven. Het is meerdere malen voorgekomen dat de Noord- en Zuidpool van plaats zijn verwisseld. De laatste keer was dit 780.000 jaar geleden. Momenteel beweegt de magnetische pool met 64 kilometer per jaar richting Rusland. Dit wordt veroorzaakt door veranderingen in de kern van de aarde. Onderzoekers kunnen de kern van de aarde niet onderzoeken, maar wel kunnen ze de magnetische velden volgen via de ruimte en het aardoppervlak. De oppervlakte van de aarde draait, terwijl de kern op zijn plaats blijft.

Op zoek naar het noorden

De plaats waar de kompasnaald naartoe wijst is niet naar het geografische Noordpool die wij kennen, maar ligt op dit ogenblik bij Ellesmere Island bij Canada. Dat is slechts 800km van de geografische Noordpool vandaan. Men denkt dat de pool over 5 jaar het dichts bij de geografische Noordpool zal gaan liggen en zijn weg zal vervolgen richting Rusland.

De pool is ontdekt in 1831 en heeft zich in die tijd nauwelijks verplaatst. In 1904 begon de pool zich geleidelijk te verplaatsen met een snelheid van 15 km per jaar.

In 1989 versnelde de verplaatsing en in 2007 bevestigde wetenschappers dat de pool nu richting Siberië gaat met ongeveer 60 km per jaar.

En snel verplaatsende pool betekent dat de kaarten die het noorden aanwijzen vaker aangepast moeten worden, om reizigers die een kompas gebruiken het echte noorden te laten bepalen.

Wandelende polen

Onderzoekers denken dat de aarde het magnetisch veld te danken heeft aan het feit dat de kern grotendeels uit ijzer bestaat die als een dynamo rond draait wat een magnetisch veld opwekt.

De kern blijft constant maar de omgeving rond de kern verplaatst zich waardoor ook het magnetisch veld zal verplaatsen. Ondanks dat de Noordpool zich nu met grote snelheid verplaatst is men er niet zeker van of de pool ooit Rusland zal bereiken.

Hieronder staan illustraties van de poolverloop:

Poolkanteling en 2012

In de aardse geschiedenis is het 400 keer voorgekomen dat de Noord- en Zuidpool van plaats zijn verwisseld. Dus gemiddeld is er om de 700.000 jaar een poolkanteling. Volgens kenners van Egyptische teksten, kan dit zeer binnenkort weer gebeuren. Want vreemd genoeg was de laatste poolkanteling zo'n 780.000 jaar geleden, dus het kan elk moment weer gebeuren. Volgens de theorie zal de Aarde drie dagen tollen als een gek en zal zowat alles en iedereen daarbij het loodje leggen. 3 Dagen vol duisternis en de sterren bewegen zich in razende tempo door de lucht. De vreemde activiteit die de zon de laatste jaren vertoont past daarbij goed in het plaatje. De 11-jarige cyclus waarin de zon zich momenteel bevindt eindigt toevallig ook rond 2012. Er valt veel samen rond 2012, de wetenschap kan niks met zekerheid zeggen over wat er gaat gebeuren, maar we moeten op onze hoede blijven.