Wat te doen bij een orkaan

Inleiding

In sommige delen van de wereld zijn orkanen elk jaar een terugkerend iets en niet te voorkomen. Wanneer je in een gebied bent waar er kans is op een orkaan, zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen. Dit kan het verschil zijn tussen leven en dood. Hoe kun je bijvoorbeeld een orkaan signaleren? Welke maatregelen kun je van tevoren treffen? En wat moet je doen als je in een orkaan zit? Op die vragen probeer ik in dit artikel antwoord te geven.

Wat is een orkaan?

Een orkaan is wind met hoge snelheid, boven windkracht 12. Deze kan stortregen met zich meebrengen en alles wat kwetsbaar is vernietigen. Het is een tropische vorm van een cycloon.

Orkanen ontwikkelen zich boven de oceaan wanneer zeetemperaturen op zijn hoogst zijn, voornamelijk in het laatste deel van de zomer. Warme lucht veroorzaakt een kern van lage druk waar wind omheen draait met snelheden van 300 kilometer per uur of meer. Op het noordelijk halfrond zorgt dit voor cirkelingen tegen de klok in. Op het zuidelijk halfrond draaien orkanen met de klok mee. De sterkste wind is meestal 16 tot 19 kilometer van het middelpunt van de orkaan, terwijl de kern of het oog tijdelijk kalm is. De diameter van het oog kan 500 kilometer zijn. Orkanen kunnen gedurende het hele jaar plaatsvinden. Op het noordelijk halfrond is het hoogseizoen van juni tot november, terwijl op het zuidelijk halfrond het hoogseizoen van november tot april is. Orkanen komen niet voor in het zuiden van de atlantische oceaan.

Wat te doen tijdens een orkaan?

Ben je op zee!

Als je op zee zit kun je een orkaan herkennen aan de volgende dingen: Als de golven aanzienlijk groeien, of er is een abnormale stijging van de druk van een barometer, en een daarna even snelle daling. Zet dan de radio aan, sluit alle deuren zo goed mogelijk, en zorg voor een voedsel voorraad. Op zee kan het na de orkaan lang doorstormen. Haal alle zeilen neer. Sluit de luiken en gooi onnodige dingen over boord. Ga in je hut zitten, heb je die niet, ga dan op de bodem van de boot liggen.

Ben je op het land!

Ben je op het land, blijf dan zo ver mogelijk uit de buurt van de kust! Timmer de ramen zo goed mogelijk dicht en maak losse dingen buiten goed vast of haal ze naar binnen. Ga in de kelder, een kast of onder de trap zitten. Neem een voorraad voedsel mee en zorg voor een radio op batterijen. Probeer van tevoren de electriciteit uit te schakelen. Als je in een stevig gebouw bent of op een hoge verdieping, blijf dan waar je bent. Reizen tijdens een orkaan is extreem gevaarlijk. De veiligste plek is meestal in de kelder of onder een trap. Ga niet vlakbij een openhaard zitten, omdat deze kan instorten. Sla drinkwater op, water en elektriciteit kunnen worden afgesloten bij een storm, en zorg voor een radio die op batterijen werkt, zodat je naar instructies kunt luisteren. Als je je niet in een gebouw bevindt met een stevige constructie, evacueer dan naar een plek speciaal ingericht voor 'vluchtelingen'. Sluit alle elektriciteit in huis af voordat je weg gaat.

Ben je buiten!

Als je buiten bent zoek dan eerst een schuilplaats; een grot of een greppel. Heb je geen keuze uit één van deze twee, ga dan plat op de grond liggen. Als de orkaan voorbij is, ga dan niet gelijk weg van je schuilplaats, er kunnen rukwinden achter de orkaan aankomen! Rij geen auto in een orkaan. Auto's bieden geen bescherming tegen stormen en vliegende objecten.

Wat moet je doen als je in het oog van de orkaan bent?

Als de orkaan voorbij lijkt te zijn. Blijf dan waar je bent. Er zit meestal minder dan een uur tussen voordat het oog voorbij is. Daarna beginnen de stormen opnieuw in tegengestelde richting. Wanneer je buiten onderdak hebt gevonden, ga dan naar de andere kant van het object die de wind tegenhoudt of ga naar beter onderdak als deze dichtbij is.

Ten slotte: Blijf kalm en bereid je voor!!!! Je hebt hier bijna altijd tijd voor.