Wat voor effect heeft het weer op ons

Inleiding

Het weer, de ene keer schijnt de zon de andere keer regent het of het sneeuwt, maar wat voor effect heeft dit alles eigenlijk op ons? En natuurlijk wat voor effect heeft het op onze gezondheid? Van welk weer worden we lui of juist actief, waarom worden we van te weinig daglicht depressief?

Chagerijnig door warm weer?

Wanneer de zon lekker schijnt en het is een heerlijk temperatuurtje gaan we al snel even is er van genieten en gaan naar buiten, heerlijk toch? Kan je ook nog is lekker bruin worden! Maar van dit soort weer worden we lui, dit komt doordat wanneer het warmen word onze bloed druk daalt. Mensen die vaak hoofd pijn hebben of last hebben van een lage bloed druk hebben hier al snel erg veel last van. Wanneer de lucht erg vochtig is kan het erg broeierig worden, hier reageert je lichaam dan weer op. Door dit weer zweet je niet genoeg en kan je lichaam niet afkoelen, hierdoor word je weer sacherijnig en kan je je moeilijk concentreren. Om dit weer te voorkomen moet je weer genoeg buiten zijn zodat je lichaam aan het klimaat kan aanpassen.

Chagerijnig door koud weer?

Men word ook al snel sacherijnig wanneer het koud is, dit komt door gebrek aan zon en daglicht. Dit word ook wel een winter depressie genoemd. Dit komt doordat wanneer je gebrek aan daglicht hebt je biologische klok in de war raakt met als oorzaak dat er in je hersenen iets word verstoord. Ook kan je last van een depressie krijgen doordat de temperatuur erg schommel, wanneer de temperatuur in een keer 5 graden stijgt kan je snel uit balans raken.

Ziek worden door temperatuur

Ook kunnen we bij verschillende temperaturen/klimaten ziek worden. Zo worden we al snel bij kouden temperaturen verkouden. Ook doordat het steeds warmen word op aarde is het hooikoorts seizoen steeds sneller en heftiger. Doordat het warmen word is niet de enigen reden maar speelt wel een grote rol! Ook doordat het warmen word groeien algen sneller en worden gevaarlijker, dus je moet goed oppassen bij het zwemmen.

Wie is het gevoeligst voor het weer?

Qua invloed van het weer verschild het in leeftijd. Erg jonge mensen en ouderen zijn erg gevoelig voor het weer, ook maakt het geslacht wat uit. Zo blijkt dat vrouwen gevoeliger zijn dan mannen, waarom dit zo is weet men nog niet. Veel mensen zijn gevoelig voor het weer uit onderzoek is dit zeker een derde  van alle mensen!

Voor de meeste mensen in Nederland is 20 graden en droog een ideale temperatuur, Helaas is dit het niet altijd in Nederland. Mensen die leven in een warm klimaat van ongeveer 40 graden celcius zullen 20 graden al snel koud vinden, maar na verloop der tijd zullen ze er wel aan kunnen wennen. Bij mensen die een koud klimaat gewend zijn geld dit ook  maar dan omgekeerd. Wanneer iemand die een koud klimaat naar een warm klimaat zou zijn lichaam erg veel moeite hebben met het aanpassen hiervan. Maar wij Nederlanders bijvoorbeeld kunnen sneller en beter wennen aan nieuwe klimaten aangezien dit in Nederland aardig vaak een groot verschil is.