Kalkaanslag: zijn uw apparaten in gevaar

Kalkaanslag op TV

kalkaanslagMet enige regelmaat loopt er op TV een reclamespot over Calgon. Je weet wel: kalkaanslag in je wasmachine of vaatwasser met dramatische gevolgen. Althans volgens de behulpzame meneer in het spotje. Is het werkelijk zo dramatisch gesteld met ons water? Zit er zoveel kalk of calcium in? Of is het een reclamezet?

 In het kort wat is kalkaanslag

Zoals gezegd: kalk en calcium is hetzelfde. Calcium is de chemische naam voor wat wij kalk noemen. En dat kalk zit in ons leidingwater. De hoeveelheid kalk (maar ook magnesium) bepaalt de hardheid van het water. Die uitleg kan je vinden in de link onderaan.

Anderzijds: kalk is goed voor ons dus waarom dan kalk uit ons leidingwater verwijderen?

Waarom ontkalken?

Hard water is gezond voor lijf en leden maar is niet goed voor onze huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwassers, waterkokers, strijkijzers, douchekoppen, kranen enz…. Waarom niet? Als je hard water gaat verwarmen, kan dit leiden tot kalkafzetting. Dat betekent minder goede doorstroming (kranen) en minder energierendement (wasmachine). Nog een gevolg voor bvb. het wassen is dat je meer wasmiddel nodig hebt.

Is de toestand dramatisch in jouw regio?

Dat hangt af van waar je woont: op internet kun je vinden hoe het is gesteld met het leidingwater bij jou in de streek. Maar dan nog: de overheid waakt over de samenstelling van ons leidingwater. In die zin dat je het in heel Nederland en België het gewoon dagelijks mag drinken. Dus slecht leidingwater bestaat niet.

 

Tips: noodzakelijk of fabeltjes?

  1. Kalkaanslag kun je zowiezo vermijden door de temperatuur van het warme water aan de bron (dus op de plaats van opwarming, zoals de boiler) op 60°C in te stellen en niet hoger. Waarom? Omdat kalk zich voornamelijk vormt bij hogere temperaturen.
  2. Verwarming: is niet onderhevig aan kalkaanslag! Waarom niet? Omdat dit water voordurend circuleert en hergebruikt wordt. Na een zomerperiode wordt bij het eerste gebruik de mogelijk aanwezige kalk weer opgelost. De verwarming heeft dus geen last van kalkaanslag: laat je niets wijsmaken. Deze informatie vond ik bij een fabrikant van waterontharders!
  3. Zelf aan de slag! Een lichte mate van kalkaanslag in kleine huishoudtoestellen (denk hierbij aan een koffieapparaat, waterkoker en strijkijzer) kun je eenvoudig zelf verwijderen met gewone azijn! Daartoe hoef je zelfs geen speciale producten aan te schaffen die de handel aanprijst (weggegooid geld maar wel makkelijker). Bovendien komt de techniek ons dagelijks te hulp: vele apparaten hebben tegenwoordig een ingebouwde waterontharder (vaatwassers, strijkijzers, koffiezetters).
  4. Welk probleem blijft er dan over? Apparaten waar je zelf niet bij kunt, vormen nog wel een probleem voor kalkaanslag. Denk hierbij aan boilers en apparaten die op het warm watercircuit zijn aangesloten. Maar dan nog: is de toestand van je leidingwater goed te noemen (zie boven) dan hoef je je ook daar geen zorgen om te maken!
  5. Laat na gebruik van warm water een beetje koud water lopen. Zo verstopt het zeefje van de kraan of de douchekop niet zo snel.

Ontharder: niet zaligmakend!

  • Als een ontharder slecht is afgesteld is, kunnen er zich bacteriën ontwikkelen in het toestel. Dat wil je ook niet! Bovendien is het zo dat het leidingwater, bij onjuiste hardheid, te ‘agressief’ kan worden waardoor het leidingen en toestellen kan aantasten!
  • Bij kunststofleidingen (tegenwoordig overal aangebracht) gaat het niet om calcium maar om natrium (zout) dat ook een maximale toegelaten waarde heeft. Ook hier kan een ontharder de boel dus in negatieve wijze ontregelen! Te veel natrium is niet goed voor de bloeddruk, het hart en de bloedvaten.

Vakman?

♦ Dit allemaal in acht genomen, zou je bang worden om zelf een ontharder te installeren. Misschien is het een reclamestunt of argument, dat laten we in het midden, maar blijkbaar is het een klus voor de vakman! Daar komt nog bij dat de ontharder moet onderhouden en jaarlijks opnieuw geregeld moet worden. Een onderhoudscontract is dus geen overbodige luxe maar kost wel geld!

♦ Hou er rekening mee dat de kwaliteitsgarantie van leidingwater wettelijk gezien vervalt bij het installeren van een huishoudelijke waterbehandeling (filter, ontharder) als je zelf gaat klussen! Om die reden is behandeling van het water van de keukenkraan in elk geval af te raden.

♦ Advies van een fabrikant: zolang het water geen hardheid van 30°F heeft, raadt hij zelf aan om geen waterontharder te installeren! Dat is nog eens eerlijk!

 Leidingkanker: jongens toch!

Eén fabrikant van waterontharders maakt het wel heel bont: die gebruikt zelfs het woord ‘leidingkanker’ onder het motto: ‘De ergste gevolgen van hard water zijn diegene die u niet ziet’. En het gaat nog verder: ‘Verminderde efficiëntie en een hoger elektriciteitsverbruik zijn de eerste gevolgen. Later komen de dure herstellingen van verstopte leidingen en sproeiers, en van defecte toestellen’. Bang van kanker zijn we natuurlijk allemaal!

Conclusie

Je beslist natuurlijk altijd zelf voor je huishouden: wil je een afzonderlijke ontharder plaatsen of niet? Fabricanten van ontharders preken natuurlijk voor eigen parochie. In het algemeen denken we te mogen stellen dat voor onze gemiddelde huishouding ontkalkende apparaten niet nodig zijn. Het lijkt ons eerder iets voor bedrijven (wasserijen om maar eens iets te noemen of bedrijven die veel met ‘heet’ water werken). Ben je er toch niet heel gerust in, dan kunnen die Calgontabletten toch nog van pas komen.

Tip: om te ontkalken: bruistabletten voor het gebit! Gooi maar eens in je koffiepot of thermoskan: meteen proper en ontkalkt! Wel goed naspoelen!

Link

Hard en zacht water?