Hoe organiseer ik een leuk barbecuefeest

Inleiding

De zomer staat weer voor de deur en de Nederlands halen massaal hun barbecue weer onder het stof vandaan. Het barbecueseizoen is begonnen! Voor mensen die jarig zijn de in de zomermaanden, of voor mensen die gewoon zin hebben in een feestje, is een barbecuefeest een leuke optie. Bijna iedereen houdt van barbecueën en gezellig eten met een groep mensen onder elkaar doet het ook altijd goed. Maar hoe organiseer je een leuk barbecuefeest? Waar moet je allemaal aan denken? 

Het weer

Een van de belangrijkste aspecten om een barbecuefeest tot een succes te brengen, zal waarschijnlijk voor veel mensen het weer zijn. Slecht weer is geen barbecueweer. Helaas is het weer in Nederland vaak zo onvoorspelbaar, dat je niet zeker weet of het op de dag van het feest wel droog is.  Gelukkig kun je ook heel goed een barbecuefeest organiseren als het slecht weer is. Zorg ervoor dat je een partytent hebt, waaronder je de barbecue kan zetten.  Op deze manier kan het barbecuefeest toch door gaan met slecht weer. Je hoeft het eten immers niet perse buiten op te kunnen eten om een gezellige barbecue-avond te beleven (alhoewel eten in de buitenlucht ook heel lekker smaakt). Van het weer hoeft het feest dus niet af te hangen.

Benodigdheden

Voor een geslaagd barbecuefeest zijn een aantal dingen nodig die het feest tot een succes maken:

  • De barbecue(s). Om een barbecuefeest te organiseren heb je als vanzelfsprekend één of meerdere barbecues nodig. Als je zelf geen barbecue in huis hebt, kun je die huren bij een cateringbedrijf of een bedrijf dat barbecues organiseert (bijvoorbeeld Van A tot Z). Houd ongeveer één barbecue per 10 mensen aan, maar dit is erg afhankelijk van de grootte van de barbecue. Een gasbarbecue is qua gebruiksvriendelijkheid beter dan een kolenbarbecue. 
  • Vlees en vis. Het belangrijkste van een barbecue is vlees en vis. Zorg ervoor dat je weet wat je gasten ongeveer lusten, zodat je voor iedereen iets lekkers kunt serveren. Vis en vlees is beide lekker op de barbecue, denk bijvoorbeeld aan garnalen, zalmspiesjes, hamburgers, biefstukjes en kipsaté. Houd voor kinderen en jongeren 2 á 3 stukjes vlees in gedachten en voor volwassenen 4 stukjes vlees per persoon.
  • Sauzen en salades. Zorg ook voor enkele sauzen en een paar salades op tafel. Sauzen die vaak worden gebruikt bij de barbecue zijn knoflooksaus, cocktailsaus, satésaus en barbecuesaus. Salades die goed passen bij een barbecue zijn aardappelsalade, huzarensalade en fruitsalade. Zorg echter niet voor te veel salades, want dan zit je sneller vol van salades, terwijl het vlees en de vis toch wel het belangrijkste ingrediënt van een barbecue zijn.
  • Stokbrood.  Zorg voor voldoende stokbrood, want zonder stokbrood is de barbecue niet compleet. Reken ongeveer 1/3 stokbrood per persoon, bij jonge kinderen ligt dit aantal op een kwart of zelfs op 1/5. Zorg in ieder geval dat je voldoende stokbrood hebt, want je kunt beter te veel hebben dan te weinig. Zorg eventueel ook voor voldoende (kruiden)boter om op het stokbrood te smeren.
  • Voldoende bestek. Zorg ook voor voldoende bestek: genoeg borden, messen en vorken, lepels om op te scheppen en materiaal om het vlees op de barbecue mee om te draaien. Als er één iemand de barbecue gaat bedienen, heb je minder materiaal nodig om het vlees om te draaien dan wanneer iedereen zijn eigen stukje vlees barbecuet. 

Barbecuefeest (online) bestellen

Mocht je geen zin hebben om zelf alle inkopen te doen voor de barbecue, of je hebt geen barbecue in huis en wilt er graag een huren, dan is het (online) bestellen van een barbecue een goede optie. Vaak kun je bij cateringbedrijven hele barbecuepakketen huren (inclusief barbecue!). Deze wordt dan op de avond van het feest bij je afgeleverd en naderhand weer opgehaald. Vaak hoef je nog niet eens de barbecue of de borden zuiver te maken, wat je heel wat werk uit handen neemt. Ook zijn de meeste menu’s inclusief sauzen, salades en bestek.

Ook op internet kun je barbecuefeesten bestellen. Een bekend bedrijf is Van A tot Z BBQ. Daar kun je allerlei verschillende menu’s bestellen en wordt er ook een barbecue bij geleverd. 

Conclusie

Een barbecuefeest is gezellig, maar is niet afhankelijk van het weer. Mocht het slecht weer worden, zorg dan dat je een (party)tent in huis hebt, zodat je daaronder kunt barbecueën. Voor een geslaagde barbecue heb je een barbecue, vlees en vis, sauzen en salades, stokbrood en bestek nodig. Als je geen zin hebt om zelf al deze inkopen te doen, kun je ook op internet of bij een cateringbedrijf in de buurt bestellen. Vaak worden bij deze menu’s ook bestek en barbecues meegeleverd, wat je een hoop werk uit handen haalt. 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, DimiTalen