Basisprincipes voor barbecuen met houtskool of briketten

Inleiding

Hoe vaak gebeurt het niet dat je enthousiast aan de slag gaat met barbecuen maar dat binnen de kortste keren je vlees haastig van het grilrooster verwijderd moet worden omdat het alweer aangebrand en zwart is? Het bbq-en met houtskool is niet moeilijk en vrijwel iedereen doet het wel eens (alhoewel het wel opvallend is dat het eigenlijk altijd de mannen zijn die zich ineens erg fanatiek met het eten bereiden bemoeien!). Uiteindelijk lukt het ook allemaal wel, afgezien van af en toe een beetje afschrapen van al te zwarte plekjes op het vlees en wat onhandig geswitch tussen bordjes en bbq. Toch zijn er een aantal handige weetjes -zeg maar 'basisprincipes'- die het bbq-en nog soepeler zullen laten verlopen. Lees ze hier en pas het maar eens toe. je zult ervaren dat het echt nuttige tips zijn!

De basisprincipes

Briketten in plaats van houtskool: Briketten hebben een groot voordeel ten opzichte van gewoon houtskool: ze blijven veel langer hitte afgeven. Hierdoor kun je een hele avond bbq-en op een aangemaakt vuur. Aanvullen of bijvullen met nieuwe briketten is doorgaans niet nodig. Briketten hebben wel langer nodig om goed heet te worden. Tevens zijn ze iets moeilijker aan te krijgen. Maar daarvoor is de volgende tip.

Houtskoolstarter: Gebruik bij het barbecuen met briketten altijd een zogenaamde houtskoolstarter. Dit is een eenvoudig hulpmiddel waarmee de briketten eenvoudig klaargemaakt kunnen worden. Begin niet te vroeg!: Briketten zijn met een houtskoolstarter na ongeveer 15 minuten gereed voor het echte werk. Wees niet ongeduldig. De Briketten blijven uren lang warm, dus beter iets langer wachten dan te snel beginnen. De briketten zijn warm genoeg als ze geheel wit zijn en geen vlammen meer hebben. Begin je te vroeg, dan zijn ze of niet heet genoeg, of ze vlammen nog. Door vlammende briketten (of houtskool) zal het eten gegarandeerd verbranden zodra je begint met barbecuen.

Leg de briketten gelaagd neer: Dit principe is echt belangrijk. Zorg er voor dat je altijd wat kan schuiven met het eten, van erg heet naar minder heet. Als het vlees te snel gaat, dan moet je het simpelweg naar een plek op het grilrooster kunnen verplaatsen waar het minder heet is. Het hoger zetten van het rooster is bij veel bbq's ook mogelijk, maar dat is vaak onhandig en eigenlijk niet nodig. Dus: leg bijvoorbeeld aan de linkerkant van je BBQ een hogere laag briketten. Vervolgens laat je de hoogte wat afnemen als je naar rechts gaat. En helemaal rechts een plekje waar geen briketten liggen. Zo krijg je een schuin aflopende hoogte van briketten. Hoe hoger, des te meer briketten, des te heter.

Schoonmaken van rooster: Besteed hier niet veel tijd aan. Dat is juist het mooie van een houtskool barbecue. Bij een elektrische BBQ, een gas BBQ of een Skottelbraai sta je vaak veel te lang te poetsen. Niet nodig bij een houtskool BBQ. Gewoon als je klaar bent het rooster even met een staalborsteltje afschrapen. En dan het rooster rustig boven de briketten laten zitten. Door de hitte hebben bacteriën geen enkele kans meer. En bij de volgende keer bbq-en: ook weer even borstelen voordat je begint met eten op het rooster te leggen. En ook weer even het rooster goed heet laten worden.

Rooster invetten met olie: Voordat je het eten op het grilrooster legt: vet het even goed in met olijfolie. Gebruik hier een kwastje voor. Hierdoor zal het eten niet aan het rooster blijven vastplakken en verbranden.

Grilpatroon aanbrengen: Deze laatste tip is met name om nog meer indruk te maken op de eventuele gasten: zorg voor een mooi grilpatroon op het vlees. Draai het vlees 90 graden om een mooi kruislings grilpatroon te krijgen. Doe dat aan beide kanten.

Conclusie

Barbecuen is echt niet moeilijk. Neem de beschreven basisprincipes in acht en het gaat gegarandeerd nog beter dan voorheen. Veel succes ermee en eet smakelijk!