De lekkerste saté maak je op de barbecue

Zomertijd barbecuetijd

In de zomer wordt de barbecue weer van zolder gehaald en kan er volop genoten worden. Om een barbecue tot een succes te maken, hoef je geen topkok te zijn. Er is keuze volop bij de slager. Je kan er schalen vol met kant-en-klare producten voor op de barbecue kopen. Heel gemakkelijk. Al die producten zijn vaak in het zelfde smaakje gemarineerd en dat smaakje kan nou net niet jouw smaakje zijn. Saté is zelfs compleet met pindasaus in kleine pakjes bij de supermarkt te koop. Een tijdje in heet water leggen en je saté is klaar. Leuker en vaak ook lekkerder is je eigen recepten te gebruiken. Het is niet zo moeilijk als het lijkt. Begin eens zelf te experimenteren, Met saté kan dat bijna niet mislukken.

Hoe maak je saté?

Voor saté kan je allerlei soorten vlees gebruiken. Varkensvlees, kip, geit of kies uit wat je zelf lekker vindt. Snijd het vlees ik kleine blokjes en zet het daarna een nacht in de koelkast in de marinade.

Marinade

Hoe maak je de marinade? Omdat het je eigen recept is, kan je volop je fantasie gebruiken. Je kunt ketjap manis of ketjap asin gebruiken, citroensap, knoflook, ketoembar en als je van pittig houdt kan je pepers of sambal door de marinade doen. Probeer vooral van alles uit totdat je je eigen superrecept hebt gevonden. Op de dag van de barbecue rijg je de brokje vlees aan satéstokjes en leg ze boven het vuur. Regelmatig omdraaien is nodig om het vlees gelijkmatig te laten garen. Er zijn tegenwoordig verschillende barbecues te koop, maar voor de lekkerste saté kan je het vlees het beste boven echt houtskool roosteren.

Onverwachte gasten

Het is prachtig weer en er komen onverwachte gasten langs. Verras ze dan met je vlug-klaar-saté. Snij het vlees in blokjes en haal ze even door de ketjap met eventueel wat ingrediënten. De smaak is dan niet zo goed ingetrokken, maar daar zullen je gasten best begrip voor hebben. Vlees dat op houtskool is geroosterd krijgt zo wie zo een speciale smaak. Serveer wat sausjes bij je vlug-klaar-saté en je gasten zullen zeker smullen.

De pindasaus

Pindasaus kan je natuurlijk ook kant-en-klaar in de winkel kopen. Dat is wel zo gemakkelijk. Maar nu je toch bezig bent, kan je je fantasie ook op de pindasaus loslaten. Voor de pindasaus doe je pindakaas in een pan en voeg je water en de ingrediënten toe. Zet de pan op het vuur en roer tot de pindakaas op pindasaus gaat lijken. Als ingrediënten kan je onder andere ketjap , je lievelingssambal, pepers en citroensap gebruiken. Er zijn zelfs mensen die melk door de pindasaus doen. Het is jóúw recept, dus leef je uit. Let op dat je niet te veel water toevoegt. Een waterige pindasaus is dan het resultaat. Schenk liever elke keer kleine beetjes bij tot de pindasaus de gewenste dikte heeft.

Blijf in stijl

Wil je in stijl blijven, serveer dan witte rijst in plaats van patat bij de saté.

Ketjap manis -zoete ketjap

Ketjap asin -zoute ketjap

Ketoembar -koriander

Saté babi -saté van varkensvlees

Saté ajam -saté van kippenvlees

Saté kambing -saté van geitenvlees

Katjangsaus -pindasaus