Alles over La Trappe bier

Inleiding

La Trappe is een Nederlands biermerk en --jawel-- het enige Nederlandse trappistenbier. La Trappe bier wordt gebrouwen door de Bierbrouwerij De Koningshoeven van de abdij "Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven". De bierbrouwerij is gelegen in Berkel-Enschot nabij Tilburg in Noord-Brabant. De brouwerij van La Trappe heette vroeger De Schaapskooi. De naam La Trappe is afkomstig van het Franse cisterciënzersklooster "La Trappe", waar in 1892 de orde der trappisten is gesticht.

Wat is trappistenbier?

Trappistenbier is een bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst ervan. De naam "trappist" is afgeleid van La Trappe, een Franse abdij waar in 1892 de orde der trappisten is gesticht (Dit is een ander merk La Trappe dan in de rest van dit artikel naar wordt verwezen.).De door monniken gebrouwen trappistenbieren worden wereldwijd geprezen voor hun ambachtelijkheid, gedurfde, diepe smaak en oncommerciële aanpak. Dit laatste is de reden waarom er wereldwijd nog slechts zeven trappistenbieren zijn. Niet geheel toevallig zijn zes van de zeven gelegen in België.

Geschiedenis van La Trappe bier

De bewoners van de abdij leefden oorspronkelijk van de landbouw en veeteelt, maar omdat de originele inkomstenbronnen niet meer voldeden door de snelle groei van de congregatie, werd naar een alternatief gezocht. Omdat één van de paters de zoon van een Duitse bierbrouwer was en het vak bij zijn vader had geleerd, werd in 1884 besloten om over te stappen op de productie van La Trappe bier. Sindsdien was het brouwen van bier het nieuwe dagelijks werk van een aantal Trappisten. Hoewel de directe betrokkenheid van de Trappisten bij het brouwproces in de loop der tijd is afgenomen en steeds meer personeel van buiten werd aangenomen, is de brouwerij eigendom van de abdij "Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven" gebleven. De La Trappe brouwerij maakte oorspronkelijk ondergistend bier en wist daarmee in de regio een groot marktaandeel te verwerven, onder andere door middel van een aantal eigen cafés. Bovendien werd bier gebrouwen in opdracht van anderen, onder meer voor de supermarktketen Spar. Het merk La Trappe werd in 1958 geïntroduceerd op de markt. Dit bovengistende bier werd in eerste instantie in zeer kleine hoeveelheden gemaakt. Sinds 1980, toen de brouwerij zich los had gemaakt van het Belgische Brouwerij Artois-concern (voorloper van het huidige Anheuser-Busch InBev, ookwel bekend van Jupiler), wordt alleen nog maar bovengistend bier gemaakt en is La Trappe het belangrijkste merk van de brouwerij. De gebrouwen bieren zijn de Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel, Witte Trappist en Bockbier.

Het Logo van La Trappe bier

Hoewel de Abdij Koningshoeven een van de initiatiefnemers van het logo Authentic Trappist Product was, werd dit logo vanaf 1999 de volgende reden niet meer gevoerd: er was door een samenwerking van de brouwerij met het (commerciële) Bavaria-concern volgens de Internationale Vereniging Trappist te veel onduidelijkheid over de authenticiteit van de bieren ontstaan. De La Trappe brouwerij bleef de bieren echter steeds trappistenbier noemen. In 2005 werd de overeenkomst met Bavaria aangepast en sinds oktober 2005 wordt het logo weer gevoerd.

Links