Welk is het verschil tussen cava, prosecco en schuimwijn

Cava en prosecco lekker

Heb je iets te vieren dan wordt er tegenwoordig prosecco of cava geschonken. Schuimwijn en champagne hebben zichzelf blijkbaar uit de markt geprezen. Ook drinkt men in Belgie eerder cava en Nederland houdt meer van prosecco. Wil je het fijne weten van dit vloeibare lekkers?

Cava de nieuwe feestdrank

Champagne en schuimwijn zijn dus 'uit'. Wat champagne betreft zou de prijs wel eens de hoofdschuldige kunnen zijn. Bovendien, als niet kenner: wie proeft het verschil tussen champagne en schuimwijn? Champagne is, mede door de crisis misschien, weer voor de happy few, vips en rijke filmsterren… Jan met de Pet hoeft immers niet zonodig een champagne-ontbijt of een champagnebad!

Schuimwijn heeft toch al altijd het imago gehad van goedkope champagne en is daar eigenlijk nooit van verlost geraakt. Aan de kassa bleek dat nog meer: schuimwijn kost(te) maar de helft van champagne en als je dan het verschil niet eens proeft… Wel is het zo dat de prijs van champagne dit jaar enorm gedaald is, deels door de crisis maar ook door overstock. Je ziet nu prijzen van € 25 maar ook van € 9,50!

En nu dan cava en prosecco!

Nochtans, zowel schuimwijn als cava en prosecco worden op dezelfde 'traditionele wijze' vervaardigd: in tegenstelling tot champi doorlopen ze alledrie één gistingsproces in plaats van twee.

1. Prosecco

► Is eigenlijk niet nieuw: de Romeinen dronken het al maar de bubbeltjes in prosecco zijn pas van de 17de eeuw. Prosecco is de naam van de druivensoort. De geur verwijst naar bloemen en wit fruit en is meestal lichtzoet met 12 tot 20 gram suiker per liter. Een fles Prosecco kost traditioneel ongeveer een kwart van wat een fles champagne waard is.

► Prosecco komt oorspronkelijk uit het gebied ten westen van Treviso. In 1969 kregen prosecco-producenten in 15 dorpen rond Valdobbiadene het DOC label toegekend. Dit is het Italiaanse equivalent voor het Franse AOC (Appellation d'origine contrôlée). Dit label garandeert de inhoud, de productiemethode en regionale origine van de wijn. En hoewel de wijn al eeuwenlang in Valdobbiadene wordt gemaakt, ligt de oorsprong toch in het Sloveense dorp Prosecco dat in 1918 bij Italië werd gevoegd.

► Duitse prosecco? Grote herrie in wijnland: sinds kort mag prosecco gemaakt van de Italiaanse Prosecco-druif in de Duitse stad Trier zonder problemen als 'Italiaanse wijn' worden verkocht! Om prosecco te heten, moet minimaal 85% van de gelijknamige druivensoort in de eindmix zitten, aangevuld met druivenvariëteiten als verdiso, perera en bianchetta. Vandaag komt zeker 60% van alle prosecco van buiten deze kwaliteitszone. Daarom introduceerde het ministerie van Landbouw op 1 augustus 2009 een nieuwe hiërarchie. Het kerngebied van Conegliano-Valdobbiadene is nu de hoogste kwaliteitscategorie in Italië. Alle producenten buiten die actieradius moeten sinds deze zomer verplicht de term 'Prosecco' van hun etiket schrappen. De Italiaanse wet bepaalde ook dat prosecco niet langer naar de druif verwijst (die heet voortaan 'glera' maar naar een beschermd productiegebied.

In Nederland nam de prosecco-omzet in de eerste 6 maanden van 2009 met 80% toe.

Enkele voorbeelden:

  • Prosecco Maximiliani, € 6;
  • Villa Antonini: € 8,25

 

2. Cava:

een nieuw fenomeen! Ook fris en fruitig en minder zoet dan zusje Prosecco.

► Aan een stevige opmars bezig: sinds 2007 is de verkoop van deze Spaanse schuimwijn wereldwijd verdubbeld!

► Het Spaanse woord ‘Cava' betekent kelder en vandaar de naam. Typische druivensoorten van Cava zijn Macabeu, Xarel.lo en Parellada. De productie is bij slechts 2 bottelaars geconcentreerd: Codorniu en Freixenet (samen goed voor 85% van de totale Cava-markt en bottelen zo'n 1 miljoen flessen per dag!).

► Aanbevolen wordt om Cava snel na aankoop te drinken.

Enkele voorbeelden:

  • Cava Aretey Brut: € 6,
  • Codorniu Raventos: € 6,35
  • Barza: € 8,50

!

Vaktermen

Voor eventuele kwisvragen hierbij de verschillende types schuimwijn :

● brut nature: geen suiker toegevoegd,

● extra brut: maximaal 6 gram suiker/liter

● brut: maximaal 15 gram suiker/liter en wordt het meest verkocht,

● extra sec: 12 tot 20 gram suiker/liter,

● sec: 17 tot 35 gram suiker/liter,

● demi-sec: 35 tot 50 gram suiker/liter.

Nep … daar is Paris weer!

Lady Paris Hilton heeft haar naam en foto geleend aan het Oostenrijkse 'Rich Prosecco'. Deze stinkend rijke hoteleigenaar bracht prosecco op de markt in 'gouden' blikjes, puur of geparfumeerd en met verschillende vruchtensmaakjes zoals aardbeien en passievruchten. De reden? Tijdens het vuurwerk met oud-nieuw elk jaar konden de aanwezige vips niet uit de bol gaan omdat ze in één hand steeds een glas champagne hadden en dat was heel lastig! Er kwam dus prosecco in blik en Miss Hilton zorgde voor de promotie. De bubbels in blik die Paris Hilton vorig jaar lanceerde, zijn een gigantische flop! De totale eindvoorraad is te koop!

 

Waar kopen?

,  en 

In België