Decanteren: cadeautip!

Decanteren en decanteerset

Wijnliefhebbers weten het wel: wijn decanteren doe je om de smaak ervan te verbeteren. Om extra zuurstof met de wijn te mengen, schud je de wijn over van de fles naar een karaf. Dat heet dan decanteren, soms ook karaferen alhoewel minder bekend. Moet je elke wijn decanteren? Of is het maar flauwekul?

Waarom decanteren

In gewoon Nederlands noemt men het ook het 'beluchten' van de wijn. Eén enkele keer kom je ook het woord 'karaferen' tegen. Door zuurstof met de wijn te mengen, wordt het bouquet van de wijn geopend, in vaktermen verwoord door wijnkenners. Hierdoor komt de optimale smaak van de wijn (rood, wit of rosé) tot uiting.

Decanteren heeft ook nog een tweede functie naast het laten 'ademen' van de wijn. Dat is namelijk het (eventuele) bezinksel in een fles wijn te scheiden. Een goed voorbeeld hiervan is de Vintage Port die tijdens het rijpen altijd een dikke laag bezinksel vormt. Ook jonge wijnen en zeker als ze veel tannines bevatten, worden best eerst gedecanteerd. Niet omwille van het bezinksel (dat er bijna niet is) maar om de scherpe smaak van de tannine te verzachten. De meeste witte wijnen hoeven om die reden niet gedecanteerd te worden.

Hulpjes om dit te doen

 
 

1. Er is de Vinoglobe: niks geen decanteerkaraf meer maar een glazen bolletje op de wijnfles. Door de Vinoglobe te gebruiken, decanteer je dus niet meteen de hele fles maar glas per glas. Dit glazen hulpstuk past ook nog eens op elke wijnfles: zowel met schroefdop als met de klassieke kurk.

Prijs? Per stuk: € 14,95.

Bij By the grape shop: € 14,95 plus verzending onder € 50.

2. En dan is er Screwpull: sinds november 2010 op de markt. In eerste instantie bekend als producent van kurkentrekkers komen ze nu met een 'dubbele wijnfontein'. Eerst stuwt een adapter lucht door de fles en daarna wordt er nog eens lucht toegevoegd in de karaf bij het overgieten.

Prijs: nog niet gevonden, noch de verkoopadressen.

Conclusie

Decanteren is een onderwerp van discussie: de een vindt het onnodige show, de betere wijnkenner vindt het een must. Het heeft te maken met attitude: de een geeft niet meer dan een paar euro uit aan een fles wijn en is daarmee tevreden. De wijnliefhebber betaalt graag tientallen euro's en nog meer (bij speciale gelegenheden) en decanteert met plezier! Smaken verschillen nu eenmaal…

Verder valt het op dat je weinig informatie vindt over de verkooppunten van deze decanteerhulpstukken, althans in online shops. De beter wijnzaak zal ze ongetwijfeld wel in het schap hebben liggen. Mij lijkt het een cadeautip waar je geen blunder mee uithaalt!

Links

Nederland: