Frisdranken, zijn ze ongezond

Frisdrank, weet wat je drinkt

35865.jpegAlhoewel we alle aandacht hebben voor gezonde voeding, staan we er niet bij stil dat frisdranken toch ook niet zo gezond zijn. We verbruiken een gemiddeld van 90 liter frisdrank per jaar per persoon. Het is een wetenschappelijk bewezen feit dat frisdranken kunnen meehelpen aan: diabetes, overgewicht, kanker, tandbederf en leverschade. Men zegt dat Belgische scholen ingrijpen en alle frisdranken dan ook weg moeten.

Frisdrank, weg ermee

Belgische scholen gaan op termijn frisdranken weren in hun automaten, ook andere ongezonde tussendoortjes en snoepgoed moeten verdwijnen. Ze moeten plaats maken voor gezonde tussendoortjes zoals fruit, yoghurt of rauwkost. Frisdranken zouden dan vervangen worden door water. De koepel organisatie van de voedingsindustrie hebben daarover een historische overeenkomst bereikt met de Belgische koepel organisatie van onderwijs. Belgische basisscholen zijn al frisdrank en ongezonde tussendoortjes vrij. De middelbare scholen daarentegen zijn nog niet zo volgzaam, 65% van de automaten zijn nog steeds gevuld met frisdrank en ongezonde tussendoortjes. Er is nu wel na een maandenlang onderhandelen tussen de belangrijkste betrokken partijen een engagementsverklaring getekend, deze verklaring zegt dat de schoolgaande jeugd moet behoed worden tegen ongezonde suikerwaren. Een echte termijn is wel nog niet meegedeeld, maar men kent het spreekwoord wel "hoop doet leven". De wereldgezondheidsdienst heeft nu eind november een oproep gedaan aan de overheden om een belasting van minstens 20% te heffen op gesuikerde frisdranken.

Diabetes type 2

Ben je nu iemand die elke dag 2 glazen frisdrank drinkt, dan heb je dubbel zoveel kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Verhoog je het aantal glazen naar 5 glazen per dag frisdrank drinken, dan heb je een faktor van 1 op 10 kansen om diabetes type 2 te ontwikkelen. Het alom befaamde Zweedse Karolinska-instituut, één van de grootste medische universiteiten van Europe kwam tot deze conclusie nadat een team van experts onderzoek deed naar de gevolgen van frisdrank drinken. Het onderzoeksteam was zelf verrast door de resultaten en willen aanvullende onderzoeken doen om te weten te komen hoe ze diabetes type 2 kunnen terugdringen. Men zou nu kunnen kiezen voor light-frisdrank, maar dit is geen optie want die light-frisdrankjes bevatten aspartaam en cyclamaat. Deze kunstmatige zoetstoffen zouden hetzelfde effect hebben als suiker.

Overgewicht

De kans dat frisdranken je gewicht de hoogte in jagen is groot. Een glas frisdrank van 25 cl bevat al gauw 6 klontjes suiker en geeft ons zo'n 100 calorieën. In tegenstelling zou je voor een caloriearme drank kunnen kiezen, dan heb je kans dat je gewicht verliest. Voor de duidelijkheid, de appelsap of vruchtensap die je koopt in het warenhuis bevat zo goed als evenveel calorieën als de frisdrank. Wat wel goed is, de suikers in vruchtensap zijn minder schadelijk voor onze gezondheid, maar je zal ook van vruchtensap te drinken de kans hebben dat je aankomt.

Kanker

Het risico op borstkanker en alvleesklierkanker begint al bij 2 glazen frisdrank per week. Een onderzoeksteam van de Canadese Université Laval ontdekten dat de borsten van vrouwen die veel frisdrank drinken een hogere densiteit hebben, een wel heel belangrijke risico factor voor borstkanker. De kans op alvleesklierkanker komt omdat de suikerhoudende frisdranken het insulinegehalte in het lichaam doen stijgen, deze coclusie kwam van een onderzoeksteam van de universiteit van Minnesota.

Tandbederf

Wanneer het tandglazuur aangetast is, dan spreken we van tandbederf. Het zijn zuren die daar voor zorgen, deze zuren ontstaan door de afbraak van suikers door de tandbacteriën. Conclusie hier is dat frisdranken en suikers slecht zijn voor het gebit. Er is een onderzoek uitgevoerd door een Brits onderzoeksteam aan de universiteit van Birmingham, het onderzoeksteam kwam tot de conclusie dat suikerrijke frisdranken in de eerste 3 minuten na inname 10 keer zoveel schade aanrichten dan fruitsap. Het zou komen door de hoeveelheid citroenzuur die aan frisdranken toegevoegd wordt.

Leverschade

Drink je dagelijks meer dan 1 liter gezoet vruchtensap of frisdrank, dan verhoog je de kans op een vette lever met de factor 5. Het is immers zo dat de suikers door de lever opgenomen worden en op hun beurt in vet worden omgezet. In het Journal of Hepatology staat gepubliceerd dat meer dan 80% van de mensen met leververvetting een halve liter of meer frisdrank per dag drinkt. Tot deze conclusie kwam een Israëlisch onderzoeksteam.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden