Agavenectar, goed alternatief voor stroop en honing

Agavenectar als alternatief voor honing of suikerstroop

'Agavenectar is een zoete stroop die een neutrale smaak heeft en iets zoeter is dan gewone suiker. Het wordt veel gebruikt door veganisten omdat deze nectar plantaardig is. Honing is dit niet. Agave is familie van de succulente planten en wordt veel in Mexico gebruikt in o.a. tequila en om een nationale drank, pulque, te bereiden.

Het sap, nectar, van deze plant wordt ook gebruikt vanwege de zoetkracht er van. Het is hier in Nederland te verkrijgen bij natuurvoedingswinkels en is een geschikt alternatief voor honing of suikerstroop. Vanwege de neutrale smaak is het erg lekker op pannenkoeken en in pap. Omdat het stabiel blijft onder verhitting kun je er ook goed mee bakken.

Tips

  • Maak er lekkere dadel kokosballetjes van. Neem 15 gedroogde, ontpitte dadels (let er op dat er geen glucosestroop toegevoegd is), een handje gedroogde kokos, wat noten (geen pinda's) en agavenectar naar smaak. Maak er een grove pasta van in de keukenmachine. Draai er vervolgens balletjes van met bijvoorbeeld een meloenlepel. Draai de balletjes in wat gedroogde kokos en laat ze in de koelkast even opstijven. Door de dadels en de agave zijn deze balletjes erg zoet. Ik geef ze hier in huis ipv snoepjes aan de kindertjes. Je kan ook varieren door bijvoorbeeld cacaopoeder ipv kokos te gebruiken en verder kun je allerlei gedroogde fruit gebruiken. Zonnebloem- en pompoenpitten geven het een bite en zijn goed voor essentiële vetten!
  • Agave is ook lekker in de koffie of thee ipv honing of suiker. Er zijn handige doseerflesjes te krijgen op verschillende websites waar ze agavenectar verkopen. Ook heel handig om te doseren in gerechten.

Links

  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Agave_(geslacht)