Hoe wordt appelsap gemaakt

Appelsap

Bij heel veel mensen thuis staat er wel een pak appelsap in de koelkast. Het wordt dan ook wel door heel veel mensen gedronken, niet alleen omdat ze het erg lekker vinden, maar  daarnaast ook nog eens veel gezonder is dan frisdranken zoals cola. Maar weet je eigenlijk hoe appelsap gemaakt wordt?

Hoe wordt appelsap gemaakt?

Appelsap wordt gemaakt in grote fabrieken. 90% van al het appelsap dat je het hele jaar door in de supermarkten kunt kopen wordt geproduceerd in oktober, de oogsttijd van appels. De appels die bij zo'n fabriek geleverd worden gaan via een lopende band naar een inspectiehal. Daar worden ze op een band gegooid waar natte blaadjes en andere viezigheid aan blijft plakken. Dan gaan de appels een paar uur de silo in. Als ze op weg gaan naar de sapmachine, vallen ze in stapjes naar beneden, zodat ze niet al te veel beschadigd worden.

Het sap maken van de appels kan nu echt beginnen. De appels worden twee keren gewassen. De eerste wasbeurt haalt de laatste steentjes eruit, want er worden ook appels gebruikt die uit de boom op de grond zijn gevallen. Vervolgens krijgen de appels een koude douche. Daarna worden de appels geraspt. Er worden enzymen bijgedaan die de celstructuur kapotmaken, waardoor het nóg makkelijker wordt om sap te maken. De appelrasp wordt vervolgens naar tanks gebracht waarin het in een uur helemaal zacht wordt. Daarna wordt met een hele krachtige pers het sap eruit geperst. De schilletjes, pitjes en steeltjes blijven achter in de filter.

De kwaliteitscontrole is heel streng. In elke fase van het proces worden er proefjes genomen om te kijken of het sap wel aan alle eisen voldoet. Het wordt gefilterd. De zeef houdt alles tegen wat niet in sap thuishoort. Dan stroomt het sap naar de volgende stap van het productieproces: de pasteurisatie. Dat werkt als volgt: Het sap komt op 22 graden de tank in. Daar wordt het eerst opgewarmd tot 88 graden en dan weer afgekoeld tot 50 graden. Door deze pasteurisatie proces blijft het sap veel langer goed. Het wordt nog één keer gefilterd, waarbij zelfs de allerkleinste deeltjes worden tegengehouden. Het appelsap is nu klaar. Nogmaals wordt het sap gecontroleerd op helderheid, smaak, kleur en vruchtensuiker.

Omdat appelsap in oktober wordt gemaakt, moet het voor de rest van het jaar worden opgeslagen. Dat gebeurt voor een deel in enorme hallen. Waar de appelsap ook in flessen en andere verpakkingen wordt gedaan. In één minuut worden er zo bijvoorbeeld 100 drinkpakjes gevuld en daarná goed dichtgemaakt. En worden elke minuut 120 1 liter flessen gevuld, en daarna afgesloten met een dop. Per jaar worden er miljoenen kilo's appels verwerkt tot sap. Doordat het slim gemaakt wordt, kan het niet bederven en kunnen we dus het hele jaar door appelsap kopen.

Conclusie

Er komt dus veel meer bij kijken voor het maken van appelsap dan de meeste mensen denken. Toch is het ook mogelijk om zelf appelsap te maken, al is dit niet zo lang goed te houden als in appelsap wat je koopt in de supermarkt.