Soja: wondermiddel van deze eeuw

Soja wondermiddel

Soja wordt al meer dan duizend jaar gebruikt in China. Soja behoort in dat land tot de vijf heilige gewassen naast rijst, tarwe, gerst en gierst. In de media wordt zeer veel aandacht besteed aan de weldaden van soja waardoor een soja hype is ontstaan. Terecht?

 

Gezondheid en soja

 • De stijgende populariteit van soja is vooral te danken aan een reeks gezondheidsvoordelen die toegeschreven worden aan de consumptie van soja.
 • Zo zou soja een rol spelen in de preventie van chronische ziekten.
 • Soja-eiwitten zouden de kans op hartaanvallen kan verminderen.
 • Er wordt zelfs beweerd dat soja kaalheid zou verminderen en prostaatkanker zou stoppen of de ontwikkeling hiervan zou voorkomen.

Basis van vergelijking

Soja wordt zeer veel gegeten in Japan en andere Oosterse landen. Door de gezondheidstoestand van de bevolking aldaar te vergelijken met onze Westerse gezondheidsindex, probeert men het optreden van Westerse ziekten te verklaren. Een voorbeeld hiervan: bij Japanse mannen komt zelden prostaatkanker voor!

Soja en de medische wereld

Het valt niet meer te ontkennen dat soja vele gezondheidsvoordelen heeft. Met name de sojaproteïnen en isoflavonen (genisteïne en daidzeïne) zijn hiervoor verantwoordelijk.

1. Osteoporose (botontkaling):

 • Alhoewel natuurlijke sojaproducten weinig calcium bevatten, helpen ze om botontkalking tegen te gaan: verschillende studies bewijzen dat de soja- isoflavonen (die op oestrogenen lijken) een potentieel positieve uitwerking hebben op het behoud van de botdichtheid.
 • Verder zijn vele commerciële sojaproducten zoals sojamelk, verrijkt met calcium. Ook tofu bevat veel calcium.

2. Menopauze: Studies tonen aan dat Aziatische vrouwen minder last hebben van opvliegers en nachtelijk zweten in vergelijking met Westerse vrouwen. De symptomen van de menopauze worden veroorzaakt door een lager oestrogeengehalte. Na de menopauze stoppen de eierstokken met de productie van oestrogenen. Dat heeft verschillende gevolgen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en op langere termijn een verhoogd risico op osteoporose en op hart- en vaatziekten. De oestrogenen spelen een belangrijke rol in de controle van de lichaamstemperatuur. Tijdens de menopauze kan deze rol gedeeltelijk worden overgenomen door de soja isoflavonen. De consumptie van soja kan dus worden gezien als een natuurlijke vorm van vervangende hormonentherapie. Het aantal opvliegers daalt met 45% bij consumptie van sojarijke voeding.

3. Verminderd risico op hartkwalen In landen waar sojaproducten een belangrijk deel uitmaken van de dagelijkse voeding komen er minder gevallen van cardiovasculaire ziekten voor. Onderzoeken brengen naar voren dat de soja kan helpen om hartkwalen te verhinderen door het cholesterolgehalte te verlagen en aderverkalking te verminderen. Een sojarijke voeding zou de bloeddruk tot 10% doen dalen. Deze gezondheidsvoordelen zijn ook hoofdzakelijk afkomstig van de soja isoflavonen die de flexibiliteit van de bloedvaten verhogen.

4. Verlaagd risico op sommige kankers Verscheidene studies wijzen erop dat een regelmatige opname van soja kan helpen om hormoon-afhankelijke kankers zoals borstkanker, prostaatkanker en baarmoederkanker te voorkomen.

5. Anti oxidantenVerder is soja is een goede bron van lecithine en vitamine E. Deze natuurlijke antioxidanten verhinderen de oxidatie van het LDL cholesterol.

6. MagnesiumSoja is ook rijk aan magnesium dat een belangrijke rol uitoefent op de gezondheid van de beenderen, het hart en de slagaders.

Recente studies en nieuws betreffende soja

 1. Soja-isoflavonen remmen de groei van de dikke darmkanker.
 2. Soja verlaagt risico op bortskanker. Vrouwen die elke dag een portie soja gebruiken, hebben 18% minder kans op het ontwikkelen van borstkanker.
 3. Sojaproducten verlagen cholesterol. Zelfs een matige inname van soja-eiwit kan een gunstige invloed hebben op de verschillende bloedlipiden. Dat blijkt uit een nieuwe meta-analyse naar de invloed van soja-eiwit op cholesterol.
 4. Regelmatige sojaconsumptie remt de vooruitgang van prostaatkanker.
 5. Soja is tandvriendelijk.
 6. Risico op hersenbloeding kan met 54% dalen door regelmatige sojaconsumptie.
 7. Soja biedt antwoord op explosie aan diabetes patiënten. Het aantal mensen met diabetes neemt schrikbarend toe.

Verschillende sojaproducten

 1. Sojamelk
 2. Tofu
 3. Tempeh
 4. Misosoep
 5. Proteïne bars
 6. Soja-ijs
 7. Sojadrinks
 8. Soja yoghurt.

Link

Zie ook het artikel: Sojamelk: niet te missen?