Een waterontharder kopen

Hard leidingwater kan leiden tot kalkafzetting en kalkaanslag. Zo is er vaak kalkaanslag te vinden op de douchekop. Dit vinden vele mensen vervelend (ik ook!). Maar kalkaanslag kan voorkomen worden door het installeren van een waterontharder. De waterontharder gaat er voor zorgen dat er minder kalk in het water terecht komt. Op die manier zullen vele apparaten zoals de koffiezetmachine een langere levensduur kennen.

Wat is kalkaanslag?

Iedereen kent kalkaanslag. Kalkaanslag vinden we meestal terug op voorwerpen waar water door stroomt of in zit. Je hebt ongetwijfeld al eens kalkaanslag gezien in je waterkoker. Bovendien moet je waarschijnlijk wekelijks je wc, douche en wastafel schoonmaken met bijtende producten om de kalkaanslag weg te krijgen. Maar kalkaanslag kan voorkomen worden met een waterontharder zodat je geen kalkaanslag meer moet verwijderen.

Waarom is een waterontharder nodig?

Misschien is het voor jou persoonlijk minder noodzakelijk als voor andere mensen. Veel mensen vinden het namelijk lastig dat er bijvoorbeeld een vieze smurrie (kalkaanslag) achterblijft na het koken van water, denk hierbij maar aan een waterkoker. Kalkaanslag kan ook voorwerpen beschadigen, voorbeelden hiervan zijn de douchekop en de koffiezetmachine. Dit zijn echter nog maar de kleine problemen die worden veroorzaakt door te veel kalk. Want ook de waterleidingen in je huis zijn gevoelig voor slijtage door hard water. Bovendien lijken de waterontharders erg duur, maar dat valt best mee, eens je eenmaal weet hoeveel moeite en kosten ze je besparen. Misschien is het toch beter om een waterontharder te (laten) installeren?

De voordelen van zacht water

Met zacht water bedoel ik water waar de kalk uit is gefilterd door een waterontharder. Zoals ik al liet uitschijnen, heb je veel minder werk aan het proper houden van apparatuur en zowat je hele badkamer. Bovendien heb je ook geen last meer van strepen en kalk wanneer je de ramen of het servies wast. Je zou het misschien niet zeggen maar zacht water is beter voor je huid dan hard water. Dit komt omdat er minder zouten in zitten, waardoor je huid minder snel uitdroogt. Dit is echt aan te raden voor mensen die last hebben van een droge huid en ook voor mensen met eczeem is dit een aanrader. Naast natuurlijk de grotere duurzaamheid van apparatuur is een waterontharder ook beter voor het milieu. Zo zal je minder water moeten verbruiken als wanneer je douchekop voor een deel verstopt zit met kalkaanslag. Daarbij komt ook nog het feit dat er zich geen nieuwe kalkaanslag meer zal vormen waardoor je geen milieuonvriendelijke reinigingsmiddelen meer nodig hebt.

Een waterontharder installeren

Er zijn verschillende soorten waterontharders. De meeste gebruikte waterontharders werken volgens het principe van ionenuitwisseling. Daarom is het belangrijk om de waterontharder te installeren op de waterleiding voordat het water door de leidingen van je huis stroomt. Om die reden zijn de meeste waterontharders geïnstalleerd in de kelder. Het water met kalk zal dan door de waterontharder moeten stromen. Daar zal de kalk uit het water gehaald worden, waardoor het water (zonder kalk) gebruikt kan worden. Een waterontharder is ook geen groot toestel, het is eerder redelijk klein in vergelijking met wat je zou verwachten.