Welk water hoort bij welk gerecht

Water in de keuken

Water drinken is de boodschap. Water op zichzelf is niet zo duur. De prijs van de fles bepaalt de prijs. De laatste jaren is er een heuse watercultuur ontstaan. De rol van de fabrikanten is hierin niet gering. Inmiddels is er zelfs een heuse water-etiquette en zelfs Calvin Klein en Ferrari ontwerpen water.

 

Water in harmonie

 • Bij een maaltijd drink je best geen plat water. Plat water gaat de maag snel vullen. Dat is wel goed als je wil diëten.
 • Is het plat water heel koud dan kan het zelfs als een baksteen op je maag gaan liggen.
 • Bij een maaltijd is dat niet interessant en zeker niet voor een feestelijk etentje.

Van aperitief tot nagerecht

 1. Als aperitief is schuimwater ideaal. Dat is koolzuurhoudend water waaraan sap van muskaatdruiven is toegevoegd. Het opent de eetlust en is zoet van zichzelf zonder toegevoegde suiker.
 2. Bij het voorgerecht: kies voor één glas (niet meer) sterk bruisend water (Perrier, Spa Rood, Quelle). Een geweldige prikkel om de maag in werking te stellen zonder ze te vullen.
 3. Bij het hoofdgerecht: ideaal is zacht bruisend water (Bru, San Pellegrino, Spa Groen, Apollinaris). De smaak van het water blijft liefst zo neutraal mogelijk zodat hij niet gaat concurreren met het gerecht. Een uitzondering vormen visgerechten en gerechten met fluweelzachte sauzen (roomsaus, waterzooi). Hier kunt u een tegengewicht brengen met een sterk gemineraliseerd tafelwater (Tönissteiner).
 4. Bij het dessert is plat bron- of mineraalwater (Evian, Vittel, Contrex, Spa Blauw) aangewezen. Het zal de laatste gaatjes vullen. Beschouw het als een afzakkertje!
 5. Kunt of wilt u maar één type serveren bij de hele maaltijd, dan kiest u het best voor water mét bruis.

Water-etiquette

Het juiste watertype kiezen is één zaak, het water op een correcte en stijlvolle manier serveren is een andere.

 1. Open de fles bron- of mineraalwater aan tafel en niet in de keuken. Goed water verdient evenveel respect als wijn!
 2. Dekt u de tafel met glazen voor wijn én water dan plaatst u het waterglas rechts van het wijnglas.

Tips

 1. Serveer sterk bruisend water bij voorkeur in een tulpvormig glas of een champagneglas met een naar boven toe vernauwde rand. Daarin blijft de pareling het langst zichtbaar.
 2. Voor zacht bruisend water is een ballonglas een goede keuze.
 3. Voor plat water kan elk glas dienen.
 4. Serveer bruisend water niet te koud: 6° à 12°C. Laat de flessen koelen in de groentebak van de koelkast (of in een echte wijnkelder).
 5. Plat water vraagt een hogere temperatuur: 12° à 18°C.
 6. Doe liever geen ijsblokjes in het glas of in de karaf. Het ijs is vrijwel altijd gemaakt van leidingwater en zal dus de smaak van het bron- of mineraalwater beïnvloeden. Bovendien wordt het water dan meestal te koud.
 7. Wilt u toch ijsblokjes geven, maak ze dan van hetzelfde bron- en mineraalwater als datgene dat u wilt serveren.
 8. Om dezelfde reden (beïnvloeding van de smaak) is een stukje citroen een misser.
 9. Ook water kan slecht zijn. Het kan bijvoorbeeld een onaangename geur hebben die er niet hoort te zijn. Daarom is het zeker niet onbeleefd aan tafel eerst aan het water te ruiken. U kunt de geopende fles trouwens eerst (laten) voorproeven op precies dezelfde manier zoals u dat met wijn zou doen (eerst ruiken, dan in mond laten walsen en vervolgens doorslikken).

Weetjes

 • Gedurende een lange periode gedistilleerd water drinken kan ‘gevaarlijk’ zijn voor de gezondheid. Het water bevat helemaal geen mineralen meer en is bijzonder agressief (kan perfect gebruikt worden om bijvorbeeld oude munster zuiver te maken).
 • Gedistilleerd water onttrekt mineralen (natrium, kalium, calcium, fluor, magnesium) uit ons lichaam, wat onder meer tot hartritmestoornissen, hoge bloeddruk of botontkalking kan leiden.
 • Het onttrekt ook giftige afvalstoffen uit het lichaam dus voor wie een ‘zuiveringskuur’ wil doen is gedistilleerd water, voor een korte periode, wel aangewezen.

Luxe water

Cultmerk Bling H2O is een water voor de super luxueuze markt en werd gemaakt in een gelimiteerde oplage. De prachtige handgemaakte fles is versierd met echte ‘Swarovski Crystals’. Bling ontving in 2006 de “Clear Choice Award“ een design prijs in de USA. De bron bevindt zich in de Smokey Mountains in Tennessee op een diepte van circa 800 meter. Tot de Bling fans behoren onder anderen Mariah Carey, Jamie Foxx en Ben Stiller. Een fles van 0,38 l kost ca. EUR 31.