Water: geen zorg voor later

Drinkwater we staan er niet bij stil

drinkwaterDe wereldbevolking zal blijven groeien. Al die monden moeten worden gevoed. De uitdaging voor de toekomst is niet meer voedsel, meer landbouwgrond maar meer water. Zonder water geen groei, zonder groei geen voedsel. Water hét wereldprobleem van de nabije toekomst! Niet alleen regenwater, ook drinkwater zal er ooit onvoldoende zijn. Men voorspelt dat drinkwater even duur wordt als olie in deze eeuw.

 

Waarom is er zo veel water nodig

 • 40% van alle voedsel komt van 1/6 deel van alle landbouwgrond (2006).
 • Eén kilo tarwe heeft 900 liter water nodig, één kilo koffie: 20.000 liter, één liter melk: 3000 liter, één kilo rundvlees: 35.000 liter.
 • Voor de bevolking van India is meer water nodig dan dat er valt.
 • 2/3 van de Indiase landbouwgrond wordt bevloeid met grondwater.
 • 70% van alle zoet water wordt gebruikt in de landbouw.
 • Op dit moment kampen reeds 80 landen, die 40 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen, met watertekorten.
 • In de Verenigde Staten is het gemiddeld verbruik per persoon per dag 700 liter; in Senegal is dit 29 liter.
 • 1,8 tot 2 miljard mensen beschikken niet over zuiver water, terwijl er in de staat Californië (25 miljoen inwoners) alleen al 600.000 zwembaden zijn.

Oplossingen

 1. Efficiënter irrigeren: benevelen is dubbel zo efficiënt als de boel gewoon maar onder water zetten.
 2. Genetische manipulatie van planten zodat ze het water langer vasthouden.
 3. We eten te veel en gooien te veel weg in de Westerse wereld: zuinig met landbouwproducten zijn we dus niet. In Amerika verdwijnt 30 à 40% van het voedsel onaangeroerd in de vuilnisbak!
 4. Betere conservingsmethoden voor voedsel zodat de houdbaarheidsdatum langer wordt en er minder wordt weggegooid.
 5. Meer flexibele productiemethoden: aangepast aan de klimaatverandering: terug naar kleinschaligheid. De grootste sojaplantage in Brazilië is 50.000 hectare groot. Door de intensiteit van de oogsten per jaar, raakt de grond binnen geen tijd uitgeput. Maar de bijbehorende fabriek moet renderen dus is omschakeling op een ander gewas niet zo evident.

Kantoortip

Overal zie je ze staan: de grote plastic flessen water en bijbehorende houders en bekertjes. Dit is een goede evolutie: drink meer water (in plaats van koffie o.a.) want het is gezond. Het werkt ook: je komt er langs en neemt een bekertje water mee. Het kan echter anders. De flessen zijn duur, moeten worden vervoerd, gaan al eens defect, staan meestal in de weg en zijn niet te hanteren door dames. Aangezien het leidingwater goedgekeurd is om te drinken, is het aan te bevelen om watervoorziening wel in stand te houden, doch de automaten aan te sluiten op het leidingwater! Dat vergt een kleine verbouwing, uitgevoerd door de leverancier(s) zelf (!) doch u zult er nooit spijt van krijgen.