Kruidenthee zetten

Kruidenthee zetten

Kruidenthee is erg gezond en kan helpen veel kwalen te voorkomen dan wel te genezen. Hierbij is het ook belangrijk hoe de kruidenthee gezet wordt. Zeker wanneer er kruidenthee gezet wordt om de geneeskrachtige werking, dan is het goed om op te letten hoe de kruidenthee gezet wordt. Over het algemeen zijn wij gewend om water te laten koken, waarna er direct het thee zakje in het water wordt gehangen. We laten het heel kort trekken en vinden het dan al wel goed genoeg. Feit is echter dat de beste stoffen van de thee dan niet de kans hebben gekregen in het water te trekken. Ook zorgt het hele hete water ervoor dat er werkzamen stoffen al direct buiten werking worden gezet.

Kruidenthee zetten, moet net even anders dan we gewend zijn.

Wil je dus kruidenthee zetten omdat het gezond is. Of wil je kruidenthee zetten om de medicinale werking die kruiden kunnen hebben ? Dan moet de kruidenthee anders gezet worden als bij ons de gewoonte is.Bij het zetten van kruidenthee wordt er wel water gekookt. Dit ook ter opschoning van het water. Het gekookte water moet daarna echter eerste even afkoelen voordat de kruidenthee van de kruiden gemaakt kan worden. De temperatuur mag afkoelen tot een graad of 80. Hierbij kun je ongeveer aanhouden dat dit een minuut of 10 duurt. Daarna kunnen de kruiden worden toegevoegd. De kruiden mogen dan ook nog een keer 10 minuten in het water trekken. Nu lijkt 20 minuten wel lang, maar de thee is dan ook precies op een temperatuur die gedronken kan worden.

Als je toch ergens mee bezig bent bijvoorbeeld achter de computer, dan laat je de kruiden dus gewoon in je glaasje of kopje trekken tot je het goed kunt drinken. Tijdens een gezellig thee uurtje met vrienden is het zelfs wel gezellig wanneer het wat langer duurt voordat je alle op kunt drinken. Gezellig met een trekkende theepot op tafel, waar de kruiden zichtbaar in het water trekken. Dit zal met name in de wintermaanden een extra gevoel van gezelligheid geven.

Verse of gedroogde kruiden voor de kruidenthee ?

Welke kruiden zijn geschikt om thee van te zetten. In principe kunnen alle kruiden gebruik worden om thee van te zetten. Het ene kruid is geschikter om gedroogd te gebruiken, de andere is lekkerder vers. Hoewel vers al snel de voorkeur heeft ten opzichte van gedroogd. Gek eigenlijk dat de meeste mensen direct aan gedroogde kruiden denken als je het over kruidenthee spreekt. Dit zal komen doordat de kruiden over het algemeen in potjes of zakjes worden verkocht. Het betreft dan altijd gedroogde kruiden. Je staat raar op te kijken wanneer er een citroenmelisseplantje staat met de naam ' citroenmelissethee' erbij. Toch kun je gewoon de verse blaadjes gewoon in het afgekoelde voorgekookte water getrokken worden. Persoonlijk drink ik de hele zomer eigenlijk gratis kruidenthee. Dit dan van de verse kruiden die ik zelf in de tuin heb staan. Mijn voorkeur uit naar de Muntsoorten, citroenmelisse en de dropplant. Ook het kattekruid blijkt een heerlijk frisse smaak te geven. Heb je kruiden in de tuin staan, probeer dan gewoon eens verschillende soorten en laat je verrassen.